Foto: Pavel Jiřík st.
Nikoho nenapadlo, že to zvládneme bez porážky, říká trenér Újezdu Praha 4 Jeřábek

Nikoho nenapadlo, že to zvládneme bez porážky, říká trenér Újezdu Praha 4 Jeřábek

Kdo byl senzací podzimu v Pražská teplárenská přeboru? Újezd Praha 4. Bez debaty. Možná měl někdy i kliku, ale pohled na tabulku dává jednoznačnou odpověď, kdo byl nejlepší. Ukázaná platí, nováček za celý podzim jen dvakrát remizoval, jinak vítězil. „Dobré výkony z domácího hřiště jsme dokázali potvrzovat i venku. Nikoho ani nenapadlo, že to zvládneme odehrát bez porážky,“ přiznává Karel Jeřábek, trenér lídra. O ambicích mluví skromně, s úctou k soupeřům, zároveň si je ale vědom síly, jakou jeho tým má, když celý rok 2018 odehrál bez porážky.

Přeborový podzim je už minulostí. Co na něj s odstupem říkáte?
Že byl hodně povedený. Je to odměna pro kluky, kteří to odmakali, stejně jako pro všechny lidi v Újezdu Praha 4, co pro fotbal dělají maximum, jako je třeba Zdeněk Krampera. Jsme za podzim moc rádi, všichni makali, pak jsme si to také všichni užívali.

O síle vašeho týmu jste věděl, ale tohle byla impozantní dominance. Kdy vás napadlo, že se může podařit dohrát podzim bez prohry?
Takhle jsme nepřemýšleli. My jsme se hlavně soustředili na každý zápas, co nás čekal. Šli jsme do přeboru, který byl pro Újezd Praha 4 už sám o sobě obrovským úspěchem, viděli jsme v soutěži řadu zkušených týmů, co jsou v přeboru dlouho. Snažili jsme se odmakat na maximum každý zápas a výsledek je takový, jaký je.

Platí, že nováčkovský elán dělá divy, ale tohle bylo až neuvěřitelné tažení. Kde se to ve vašem týmu všechno vzalo?
O některých věcech už jsem mluvil. Je třeba také vidět to, že nás konkurence prostě brala jako nováčka a možná nás někdo malinko podcenil. I když tvrdíte, že zápas tak neberete, tak v hlavách tenhle pocit prostě je. A protože jsem ve fotbale dlouho, tak vím, že tohle se vám okamžitě vrátí... Moc důležité také bylo, že se nám vyhýbala zranění. My jsme podzim odehráli ve dvanácti, třinácti lidech.

Vyplatila se speciální péče, kterou v tomhle směru týmu věnujete?
Myslím, že stoprocentně. Když kluci mají nějaký problém, vědí, že mohou zajít k tomu a tomu lékaři, k fyzioterapeutovi. A taky nás sponzorsky podporuje Kryocentrum v Modřanech, kam hráči hojně chodí. To, že byli kluci v pohodě, bylo nesmírně důležité a jsme za to rádi. Nějaké náklady to přineslo, ale určitě se to všechno vyplatilo.

Dá se říct, který z podzimních zápasů byl pro váš tým nejtěžší?
Žádný ze zápasů nebyl jednoduchý, to chci zdůraznit. Pokud bych měl ale vypíchnout nějaký zápas, tak by to bylo první utkání na Přední Kopanině. Tam byla velká očekávání. My jsme prohrávali a dokázali jsme zápas zvládnout, což bylo nesmírně důležité. Pak jsme vše potvrdili doma proti Královicím. Zmínit musím i zápas proti Uhelným skladům, které jsou nesmírně silné, co jsem slyšel, tak budou i dál posilovat. Skončilo to nerozhodně 1:1 a nás těší, jak jsme to utkání s tak kvalitním soupeřem zvládli.

Soutěžní zápasy v roce 2018 jste odehráli bez porážky. Musíte být na tým patřičně hrdý, že?
Určitě. Pomůžu si slovy, co už řekl v rozhovoru náš nejlepší střelec Hanzlík, a to, že taková věc se povede nejspíš jen jednou za život. S tím musím souhlasit. Bylo to něco výjimečného. Nebylo to o trenéru Jeřábkovi, nebo jednotlivcích, bylo to dílo všech hráčů a lidí, co dělají fotbal v Újezdu Praha 4.

Jiný cíl, než vyhrát přebor, mít nemůžete, že?
O postupu se vážně bavit nechceme, tam by byla celá řada otazníků. Muselo by se řešit hřiště, chtěl bych znát názory všech hráčů. Ti často hrají přebor z nějakého důvodu, třeba se jim už nechce daleko cestovat. Když jsme ale na prvním místě, tak samozřejmě chceme vyhrávat i dál. V téhle sezoně bychom byli rádi, kdyby se do vyšší soutěže dostalo naše béčko, které vede můj asistent Pavel Třešňák. Vyplácí se nám v tomhle směru, že s námi trénuje i řada hráčů z rezervy. I béčko mělo povedený podzim a věřím, že na to navážeme.

Bude pro Újezd Praha 4 druhá polovina sezony náročnější?
Samozřejmě. Už tam nebude ten nováčkovský faktor, spíš se na nás budou chtít soupeři vytáhnout, ukončit naši sérii, být prvním, kdo nás porazí. Taky je jasné, že osm, devět týmů bude bojovat o udržení, takže pro ně bude důležitý každý bod.

Budete i pod vlivem očekávání těžšího jara posilovat? Počítáte třeba s Tomášem Pešírem, který se objevil na konci podzimu?
Tomáš naskočil a jsme za to rádi. Je to zkušený fotbalista, soupeři si na něj musejí dávat pozor. Máme dohodu, že když bude třeba, pomůže nám. Platilo to na podzim, bude to platit i dál. Tomáš s námi sice netrénoval, ale on má tolik aktivit, že je stejně jednou či dvakrát v týdnu na hřišti. Udržuje se. Takže s jeho zkušenostmi to není problém. Co se týče kádru, tak zkušených fotbalistů máme dost, rádi bychom zapojili i nějaké mladší hráče.

Máte v plánu nějaký přípravný zápas se soupeřem z vyšší soutěže, který by vás mohl porazit a tím sňal z týmu trochu ten tlak spojený s neporazitelností?
Takhle to nevnímáme. Zahrajeme si proti týmům ze Středočeského přeboru, bude tam i někdo z divize, třeba Admira.

Tu vede váš kamarád a bývalý trenérský parťák František Peřina. Admira přezimuje rovněž první a má našlápnuto do ČFL. Asi by se vám líbilo oslavit s ním na konci sezony dvakrát první místo, že?
Admira má za sebou hodně povedený podzim. Franta je jeden z mých nejlepších kamarádů, jsme často v kontaktu a mě těší, že se mu s Admirou daří. Věřím, že se Admira na prvním místě udrží, jsou v jiné pozici než Újezd Praha 4. Admira má krásný areál, do třetí ligy podle mého postoupí, chtěla se tam vrátit. V minulosti jsem v klubu působil, ještě tam tak čtyři hráči z té doby jsou, je tam velká kvalita. Kdyby se oběma týmům povedlo skončit na prvním místě, bylo by to super.

Stále mluvíte o odpracovaném podzimu a tvrdé práci celého týmu. Soupeři ale často oceňují i vaši práci. Vzpomínají na váš triumf v přeboru s Vršovicemi. Lze tam najít nějakou paralelu?
Když jsem přišel do Vršovic, tak stačilo tým trochu doplnit, přivedli jsme čtyři hráče. A pak se nám povedlo vyhrát přebor, i když se říkalo, že jsme nehráli hezký fotbal. Tým byl zkušený a uhrál, co bylo třeba. V Újezdu je to něco jiného v tom smyslu, že už k nám přišlo během mého působení asi sedmnáct hráčů, což znamená poměrně radikální změnu. V zimě budeme pokračovat v tvrdé práci a věřím, že budeme i dál úspěšní. Všichni si to v přeboru užíváme.



Fotografie

Související články