Foto: Jiří IPSER
Trenér Tomaides neustál podzimní bídu a končí ve Vršovicích

Trenér Tomaides neustál podzimní bídu a končí ve Vršovicích

Třinácté místo za třináct uhraných bodů. Union Vršovice nebyl s přeborovým podzimem spokojený, proto se vedení klubu rozhodlo odvolat z pozice hlavního kouče Jaromíra Tomaidese. „Situace je docela kritická, a tak jsem jako trenér skončil. Doufám, že to bude ku prospěchu věci a Vršovice přebor zachrání,“ míní odvolaný kouč.

Výsledky nebyly optimální. Měl jste nějaké signály, že může odvolání přijít?
Čekal jsem, že půjdu už po utkání proti Tempu (v 8. kole Vršovice prohrály 0:1). Pak jsme ale dvakrát za sebou vyhráli a jelo se dál. Teď po konci podzimu už změna přišla.

S klubem jste spjatý nejen z hráčských dob, ale máte i celou řadu dalších funkcí. V těch pokračujete?
Jako správce pokračuji a ve výboru také zůstávám. Jen o svém konci jsem nehlasoval. Vím, že odvolání k fotbalu patří, to je trenérský život.

Nemohl jste u áčka pokračovat třeba v roli asistenta?
Myslím, že kdybych zůstal, tak by ta změna neměla smysl. Co mám ale zprávy, tak vedoucí mužstva i asistent by měli pokračovat. Vláďa Šimr je ve funkci už dlouho a dělá svoji práci dobře.

Špatné podzimní výsledky vás hodně trápily. Není tenhle krok v podobě odvolání z funkce pro vás určitým vysvobozením?
To záleží na úhlu pohledu. Já nejsem z těch, co by od něčeho utíkali. Myslím, že jsme dělali všichni, co jsou s vršovickým áčkem spjatí, maximum. Snažili jsme se o to, aby bylo co nejlepší zázemí a kluky to bavilo. Jsou ale věci, s kterými nic neuděláte.

Co máte na mysli?
Třeba to, že pokud v dnešní době šikovným hráčům něco neplatíte, tak je prostě neudržíte. Samozřejmě, pokud jde hráč do vyšší soutěže, tak se to dá pochopit. Ale my jsme přišli o tři kluky, co šli níž. Teď už jsou tedy na stejné úrovni jako Vršovice, ale tehdy šli níž. To je prostě realita dneška a vědí to ve všech klubech.

Cítíte i to, že hráči třeba nedrží tolik spolu? Asi se parta ukáže právě ve chvílích, kdy se nedaří...
I v tomhle směru jsme se snažili něco udělat, dokonce se z jednoho hráče stal i hrající asistent. Ale stejně účast na trénincích nebyla taková, jakou jsme chtěli. Po zápasech se chodilo na společné obědy, ale kluků přišlo třeba deset. Máme tu nějaké jádro, kdy pět, šest kluků klidně spolu jezdí na dovolenou, ale kádr je pochopitelně širší. My jsme si chodili třeba i sednout do hospody, dneska vám hráč řekne, že nepije a nejde tam. Ale tam to přece není jen o pití, tam si s týmem všechno řeknete. Dneska je prostě ve fotbale celá řada věcí jinak.

Když se za podzimem ohlédnete, šlo něco udělat z vaší strany jinak?
Neřekl bych. Byly tam zápasy, kdy jsme dostali branky v posledních dvou minutách. Nám se nikdy nic podobného nepovedlo. Nebýt těch věcí, tak jsme mohli mít o čtyři, pět bodů víc a třeba bychom se pak o mém trenérském konci nebavili. Ale my ty body nemáme a já jsem skončil. Jen věřím a doufám, že to bude ku prospěchu věci.


Očima předsedy Unionu Vršovice Jaroslava Bellady
„Máme po podzimu třináct bodů a jsme na sestupové příčce, tak jsme se rozhodli udělat změnu. Novým trenérem bude Miroslav Kamarýt. Má nedaleko od nás hospodu, dělal mládež v Motorletu, prošel i Slavií. Teď jsme se mu rozhodli dát šanci. Věříme, že nám pomůže, ale je to fotbal. Dopředu nikdy nemůžete vědět, jak to dopadne.“