Foto: Jiří IPSER
Nepříliš povedený podzim Motorletu: hledání střelce a tápání na domácím hřišti

Nepříliš povedený podzim Motorletu: hledání střelce a tápání na domácím hřišti

Jediné vítězství za tři body doma, naopak skvělá bilance na hřištích soupeřů. S touhle vizitkou přezimuje Motorlet na devátém místě divizní skupiny B. Spokojenost s touhle pozicí v Jinonicích určitě nepanuje. „Musíme dobře potrénovat. Chtěli bychom pak jaro zvládnout podobně jako v minulém ročníku,“ plánuje trenér Martin Poustka. Ten hned po konci první části sezony vyrazil na stáž do španělské Valencie.
Motorlet přezimuje na devátém místě tabulky, co na první polovinu soutěže říkáte?
S umístěním určitě nejsme spokojení, máme co zlepšovat. Soutěž je ale velmi vyrovnaná.

Zmiňujete vyrovnanost. Přesto se čekalo, že Motorlet bude výš, proč se to nepovedlo?
Je to jednoduché: nezvládli jsme bodovat v domácích zápasech.

To je pravda. Doma za tři body vyhrál Motorlet jen jednou. Pravdou je, že jste hostili silné soupeře, ale proč nebyly výsledky lepší?
V síle soupeřů bych problém neviděl. I venku jsme měli těžké soupeře a utkání jsme zvládli herně i výsledkově líp. Spíš jsme se nedokázali dostatečně vyrovnat s konkrétní situací, která nás před domácím zápasem provázela. Navíc jsme bohužel během podzimu ze všech možných důvodů ani jednou nenastoupili v totožné, respektive vítězné sestavě.

Naopak venku je Motorlet nejlepší ve své divizní skupině. Byl tam tým pod menším tlakem?
Venku se nám letos na podzim opravdu dařilo. Na hřištích soupeřů se nám hrálo určitě líp.

Také byla na podzim neuvěřitelná pasáž, kdy se pětkrát v řadě vaše zápasy rozhodovaly až při penaltovém rozstřelu. Gólman Foferka už jich měl plné zuby, co vy?
Já nejsem zastáncem penaltového rozstřelu, ale musím přiznat, že když se podíváme na tabulku, tak jsou ty tři získané body navíc ve finále dobré.

Zdálo se mi, že týmu chyběl střelec. Nehodil by se útočník Sodoma, který v létě odešel?
Samozřejmě. Střelec jako Jirka Sodoma nám chybí moc. Bohužel jsme ho nedokázali nikým nahradit, ten úkol je před námi i dál.

Druhým nejlepším střelcem týmu byl Jan Rajnoch s pěti góly. To je jeho skvělá vizitka, na druhou stranu - není to pro ofenzivní hráče vašeho týmu spíš horší vysvědčení?
Přesně tak. I to souvisí s naším celkovým bodovým ziskem. Ondra Měska není typickým hrotovým hráčem. Je to bezvadný kluk a kvalitní fotbalista, ale potřebuje více volnosti, pak vám to na hřišti vrátí. Typický hrotový hráč, co udrží míč zády k soupeřově brance, vyhraje většinu soubojů a vstřelí důležité góly, nám prostě chyběl. Nejvíc gólů vstřelil krajní záložník Ondra Janda a následoval ho defenzivní záložník Honza Rajnoch.

Sotva soutěž skončila a vy už jste na stáži ve Španělsku. Co vás tam čeká?
Pracovně vyrážím na stáž do španělské Valencie. Budu mít možnost celý týden sledovat přípravu prvního mužstva, rezervy, dorosteneckých a mládežnických týmů v jedné z nejlepších akademií.

Stihnete se podívat i na mistrovské zápasy?
Součástí mé mise jsou i zápasy Španělského poháru, Primera Division, zápasů U19 a možná i české reprezentace U15, která hraje nedaleko Valencie zajímavý turnaj. Moje hlavní činnost ale bude v rámci podpory talentovaného hráče Filipa Vechety ze Slovácka.

Takže si stihnete odpočinout nejspíš až tak během Vánoc. Jak to bude s přípravou Motorletu?
Začínat budeme 14. ledna a každou sobotu budeme hrát přípravné zápasy v domácím prostředí. Soupeře budeme mít ze třetí ligy, divize i přeboru.

Máte představu, zda se nějak zásadněji změní kádr? Víte už o nějakých odchodech, či příchodech? Je hlavní úkol najít gólového útočníka, aby jaro bylo lepší?
Přesně to je náš úkol. Potřebujeme střelce. Kádr chceme udržet. Budeme chtít dobře potrénovat a zvládnout jarní část podobně jako v minulém ročníku. 


Fotografie

Související články