Foto: Jiří IPSER
Chtěli se zachránit, teď se musí bavit o postupu. Skvělá defenziva vynesla Meteor na třetí místo

Chtěli se zachránit, teď se musí bavit o postupu. Skvělá defenziva vynesla Meteor na třetí místo

Špatný začátek, dobrý konec. Pro podzimní vystoupení fotbalistů Meteoru to platí stoprocentně. Mladý tým trenéra Jindřicha Tichaie se ve čtvrté nejvyšší soutěži učil hrát dospělý fotbal, po pár kolech přivykl vyšším nárokům a ve výsledku je z toho třetí místo po podzimu v divizi B. „Do sezony jsme šli s tím, že se chceme hlavně udržet,“ říká kouč.

Na tabulku se vám po podzimu asi kouká hodně příjemně, že?
Určitě ano, i když bodů asi nemáme tolik, jak by se na třetí místo slušelo mít. Jen to ukazuje na to, jak je naše divizní skupina vyrovnaná. A taky kvalitní. Jsou u nás Zbuzany, Brandýs, Most, po pádu ze třetí ligy Nymburk.

Když srovnáte situaci Meteoru s minulou sezonou, a v téhle konkurenci, to tedy musíte být vážně spokojený.
Před rokem jsme v téhle chvíli řešili záchranu, teď máme dvojnásobek bodů. A to jsme přitom zařadili do týmu opravdu hodně mladých hráčů. Ta práce mě baví, rostou a chtějí na sobě pracovat a zlepšovat se. Na druhou stranu, třetí místo sice vypadá zajímavě, ale máme to kousek nejen nahoru, ale kousíček je to i dolů. Určitě musíme dál tvrdě pracovat.

Je tohle maximum, které šlo z týmu vymáčknout?
To je taky dobrá otázka, není na ni jednoduché odpovědět. Opravdu je naše skupina ohromně vyrovnaná. Teď v závěrečném utkání s Tatranem Rakovník, který je poslední, skončil zápas 2:1 a pořád bylo o co hrát. Se třetím místem jsme spokojení, ale prohráli jsme třeba v Mostě, kde se nám to nepovedlo.

To byl ten nepovedený začátek sezony, kdy přišly tři prohry ze čtyř kol. Tam se vám asi hlavou honily jiné starosti, že?
My jsme měli docela dobré jaro, pak ale přišly změny a hráči si na sebe museli zvyknout. Taky je dobré vidět, že jsme tři zápasy ze čtyř na začátku sezony hráli venku, což je pro mladé kluky vždycky složitější. A hlavní problém byl, že jsme nezvládali standardní situace. Prostě nám chyběly zkušenosti. Ve výsledku jsme dostali za ty tři venkovní zápasy sedm gólů.

A za celý podzim jste inkasovali jen třináctkrát. V tomhle kontextu je to neuvěřitelné číslo.
Chvíli trvalo, než si všechno sedlo. Také jsme udělali nějaké změny. Ono už nám nevyšlo pár zápasů v přípravě a přenesli jsme si to do sezony. Nedávali jsme góly. Tak jsme se zaměřili na to, abychom jich dostávali co nejméně, nejlépe žádný. Protože když žádný gól nedostanete, tak prostě nemůžete prohrát. A postupně jsme začali hrát směrem dozadu fantasticky, platí to o všech hráčích.

Pokud se ale neutrální fanoušek podívá na skóre, těžko si vybere zápas Meteoru.
Jasně, fotbal se hraje na góly. Ale u nás není problém v tom, že bychom neměli šance. Třeba na hřišti v Hostouni, která je první, jsme měli vést v určité fázi 4:0, ve druhé půli i 6:0. Nakonec jsme vyhráli o dvě branky. Je to problém našeho mládí. Kdy hráči místo střely přihrávají, nebo udělají kličku navíc. Samozřejmě s tím nejsme spokojení, pracujeme na tom. Ale zbuzanská efektivita, kdy dají ze čtyř šancí čtyři góly, tam prostě není. Ale zlepšovat se budeme, tomu věřím.

Vaše slova potvrzuje i druhá polovina podzimu, od října se povedlo bodovat v každém utkání.
Začátek ovlivnily ty zápasy venku. Kluci vyjdou z dorostu a jedete třikrát ven. Jednou máte smůlu, podruhé prostě prohrajete a jste dole v tabulce a máte nula bodů. V dorostu kluci slyší chválu a tady jsou najednou pod tlakem. Ale pracovali jsme dál a čekal jsem, že se zvednou. A oni se fakt zvedli. Jen jsme zatím nedávali víc gólů, to je pravda.

Pomalu abyste začali přemýšlet o tom, zda nezbrojit na postup. Co vy na to?
Cílem pro sezonu bylo, abychom se udrželi. Samozřejmě ale v tuhle chvíli se tam myšlenky směrem k postupu vkrádají, nepřiznat to, to by byla zbabělost. Hodně v tomhle směru může napovědět už první jarní zápas, kdy přivítáme Zbuzany.

Meteoru se doma daří. To by mohla být výhoda, ne?
Doma si věříme. A jak jsem mluvil o tom, že na začátku sezony nás srazily ty zápasy venku, tak teď to budeme mít v opačném gardu. Jasně, na první místo ztrácíme tři body, ale při té vyrovnanosti klidně může hrát o postup tým, který je teď sedmý, osmý.

Konkurenční Admira má našlápnuto, co byste říkal, kdyby se týmy z Prahy 8 setkaly v další sezoně ve třetí lize?
Admira je ale v úplně jiné situaci. Podzim měla excelentní a o postup už se může nejspíš připravit jen ona sama. Mají to ve svých rukách, jsou první zaslouženě, mají kvalitu. Naše skupina je, zdá se, vyrovnanější. Když jste se ptal na to derby s Admirou, tak by se nám to, stejně jako fanouškům, pochopitelně líbilo. My budeme chtít i na jaře každý zápas vyhrát. Pak se to sečte podle toho, jak budeme úspěšní, a uvidíme, na co to bude stačit.

Máte hodně mladých hráčů, kteří jistě upoutali pozornost. Víte už o nějakých odchodech, případně jaké máte v plánu posílení?
Zatím o žádných odchodech nevím. Rádi bychom vzali do přípravy pár nejlepších kluků z naší devatenáctky, co hraje o postup do nejvyšší soutěže, aby si to u nás vyzkoušeli. V tomhle máme velkou výhodu, máme z čeho brát. Pokud nenastanou nějaké odchody, tak další posilování nemáme v plánu. Pomůžeme si z vlastních zdrojů.



Fotografie

Související články