Druholigový Žižkov má před sebou jediný cíl - záchranu. Potřebujeme válečníky, říká kouč

Druholigový Žižkov má před sebou jediný cíl - záchranu. Potřebujeme válečníky, říká kouč

Záchrana. O ničem jiném na Viktorii Žižkov nemluví. Fotbalisté z Prahy 3 za sebou mají nepovedený podzim a ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE přezimují na poslední příčce. „Jaro bude hodně těžké, ale musíme fanouškům napravit to, co jsme jim během podzimu pokazili,“ vzkazuje trenér Miloš Sazima, který po třináctém kole nahradil odvolaného Petra Mikolandu.

Přišel jste na Žižkov na poslední tři kola, kdy jel tým na vlně porážek, ale i když vše prohrál, bylo to hlavně proti Třinci a Vlašimi dost smolné...
Při vší úctě k soupeři a k síle jeho kádru jsme hráli vyrovnaný zápas i v Českých Budějovicích, kde jsme ale nakonec prohráli 1:4. Všechny tři zápasy měly podobný průběh. Byli jsme vyrovnanými soupeři. Proti Třinci do 60. minuty, ve Vlašimi dokonce do 85. minuty a v Budějovicích 65 minut.

Co se pak vždy stalo?
Neustále se opakují stejné věci, hrubé individuální taktické chyby jednotlivců. To je pořád dokola, na to musíme reagovat.

V jakém stavu jste mužstvo převzal? Byla psychika hodně dole?
Ano, na každého vždy psychicky zapůsobí, když máte sérii vítězství nebo porážek. Stopy to vždy zanechá. I když je to pouze taková berlička, tak pozitivní pro mě i pro fanoušky může být, že v posledních dvou zápasech venku jsme vždy dokázali srovnat nepříznivý stav 0:1. Pro mě je to do budoucí práce dobré znamení.

Byla pro vás velká výzva přijít do posledního týmu tabulky a bojovat o posun výš? S Olympií jste zažil několik postupů a nyní budete mít opačné starosti.
Ať hrajete o postup nebo záchranu, tak je na vás vždy tlak. Viktorka má dlouhou tradici a i když jsem na Žižkově chvíli, tak mi rozhodně není jedno, v jaké situaci momentálně je. Chci udělat všechno, abychom ji vylepšili a zachránili se. Na jaře musíme napravit to, co jsme fanouškům na podzim pokazili.

Před sezonou mluvilo vedení klubu o tom, že chce stabilizovat kádr a dát šanci mladým. Na záchranu ale potřebujete i zkušenost. Budete s tímto vědomím řešit případné změny?
Určitě. Ukončili jsme smlouvu s některými hráči, kteří už u nás nebudou pokračovat. S těmi, se kterými počítáme, se sejdeme 3. ledna. Každý dostal individuální tréninkový plán a uvidíme, jestli ho vezmou za svůj. Už tímto začíná boj o záchranu. A co se týče posil, tak to není nutně tak, že potřebujeme jen zkušené hráče, chtěli bychom charakterově vyzrálé kluky, válečníky. Jaro bude hodně těžké.

Jaká bude zimní příprava?
Jak jsem zmiňoval, po individuální přípravě se sejdeme 3. ledna na zátěžových testech na FTVS. Až do prvního mistráku se budeme připravovat v domácích podmínkách. V lednu se utkáme s ligovými soupeři, máme Boleslav, Bohemku a Jablonec, v únoru nás pak čeká Varnsdorf, Hradec Králové a generálka s Českými Budějovicemi, protože s nimi už máme oba zápasy sezony odehrané. Ještě dva, tři přípravné zápasy řešíme.


Žižkovský podzim
Žižkov – Chrudim 1:1
Žižkov – České Budějovice 1:2
Prostějov – Žižkov 0:0
Žižkov – Brno 3:2
Ústí nad Labem – Žižkov 4:1
Žižkov – Znojmo 1:1
Sokolov – Žižkov 1:0
Žižkov – Pardubice 4:4
Hradec Králové – Žižkov 4:0
Žižkov – Táborsko 2:1
Varnsdorf – Žižkov 3:1
Žižkov – Jihlava 0:1
Vítkovice – Žižkov 2:0
Žižkov – Třinec 0:3
Vlašim – Žižkov 2:1
České Budějovice – Žižkov 4:1