Foto: Ondřej Hanuš
Aritma bohatým brala a chudým rozdávala. Tohle u mě neobstojí, má jasno trenér Kubr
29.11.2018

Aritma bohatým brala a chudým rozdávala. Tohle u mě neobstojí, má jasno trenér Kubr

Sedmé místo, dobré výkony proti nejlepším celkům divize A, ale i horší výsledky proti soupeřům ze spodku tabulky. Takový byl podzim v podání vokovické Aritmy. Týmu trenéra Tomáše Kubra se před sezonou rozpadla kostra týmu, i proto měl situaci o hodně složitější. „Nedávali jsme v klíčových fázích zápasů šance, dokonce ani penalty, to byl náš největší problém. Směrem dozadu to ale fungovalo,“ shrnuje Kubr vystoupení mužstva v podzimní části soutěže.

Fanoušky jste naposledy asi dost navnadili. Jak tenhle podzim hodnotíte?
Určitě lze na první polovinu sezony koukat z několika úhlů, a tak to hodnocení je trochu složitější. Je pravda, že naposledy jsme skončili na druhém místě, což bylo nečekané, a teď jsme sedmí. V létě se tým ještě doplnil, ale pak se nám to celé rozsypalo. Až povedeným závěrem podzimu se nám povedlo podzim zachránit aspoň do té podoby, kde jsme.

Co si mám představit pod pojmem, že se vám tým rozsypal?
Přípravu u nás normálně začal střelec Marin Glasnovič, ale pak se rozhodl dát přednost působení v cizině. Zároveň nestíhal tak jak by chtěl Pavel Plechatý. Hodně jsme si slibovali od příchodu Tomáše Lukiče, ale jeho pracovní povinnosti mu toho moc nepovolily. Zkušený Ondřej Rybka byl taky víc pracovně vytížený, než se čekalo, a tak z něj byl takový přítel na telefonu. A když si k tomu přidáte brzké zranění Lukáše Hrabáka, tak si myslím, že toho bylo docela dost. Nejhorší na tom bylo, že ti hráči u nás začali s přípravou a najednou nebyli k dispozici, bylo málo času na to všechno zareagovat. Bylo to fakt složité.

Jenže start byl báječný, dva body z Admiry, pak domácí výhra... Nemohl někdo podlehnout dojmu, že to stejně půjde dobře?
Start byl tak dobrý, tenhle dojem tam nejspíš i přišel. Je pravda, že na Admiru se nám v posledních letech daří. Ale tam je velká kvalita a nejspíš bylo výhodou, že jsme tohle derby odehráli už v prvním kole, kdy nebyla rozehraná. Výsledkově nám to vyšlo i v utkání s Hořovickem, zvládli jsme to za tři body. Ale pak se začaly objevovat problémy.

Co vás začalo trápit?
Největším problémem byly zahozené šance. Máme mladý tým a my jsme nedokázali proměňovat jasné příležitosti, nedali jsme dokonce tři penalty v klíčových momentech zápasu, kdy jsme mohli jít do vedení, nebo vyrovnávat a zlomit zápas na svou stranu. To, že jsme takhle přišli o iks bodů, mladému mužstvu nepřidá. Přitom každý bod se počítá, soutěž je hodně vyrovnaná. Mít ty body, na tabulku by se koukalo určitě lépe.

Je pravda, že při pohledu na skóre 19:18 praští do očí nejméně vstřelených branek ve vaší skupině. Chyběl Glasnovič tak moc?
Určitě teď nemáme tolik šancí, jako s ním. Ale zahraniční nabídce prostě nemůžeme konkurovat. Navíc na Aritmě musí daleko víc trénovat, prostě je Marin pryč a my se s tím musíme poprat. Samozřejmě je fajn mít hráče, co nastřílí deset, dvanáct gólů. K tomu nám chyběl na standardky Hrabák, počítali jsme s Tomášem Lukičem... Taky chci říct, že jsme sice měli problém v koncovce, na druhou stranu jsme zase tolik branek nedostávali. Bereme to tak, že když to tolik nejde směrem dopředu, tak zkrátka musíme hrát zodpovědně směrem dozadu. Je třeba odvést poctivý výkon.

Ještě k těm střelcům, pokud jsou správné statistiky, tak nejlepšími střelci Aritmy byli na podzim třígóloví Macháček a Junek.
Ono prostě není jednoduché střelce najít, takže je u nás střílení gólů rozložené na víc hráčů. Samozřejmě se zkusíme po nějakém gólovém hráči podívat a získat ho, ale tenhle plán určitě bude mít i konkurence.

Na druhou stranu tým sílu má, porazili jste Klatovy, obrali Admiru, jen prokletí Čížové se nepovedlo zlomit.
O tom, že se nám proti Admiře daří, už jsme mluvili, teď v posledním kole jsme zvládli Klatovy. Asi se nám hraje lépe proti soupeřům, kteří chtějí hrát fotbal. Proti Čížové to byl právě jeden z těch momentů, kdy jsem mluvil o penaltách. Soupeř tu svoji dal, my ne. Přitom si myslím, že jsme z toho utkání mohli něco vyválčit. Dovolím si říct, že ta porážka byla nezasloužená. To, že dokážeme hrát slušně proti celkům ze špičky, mě těší, pak je tam ale i nesympatická bilance.

Myslíte ztráty bodů s týmy ze spodku tabulky?
Přesně tak. Tam jsme opravdu řadu bodů ztratili. Že by měla být v nadsázce a dvojitých uvozovkách Aritma týmem, který bohatým bere a chudým dává, to u mě neobstojí. Kvalita se prostě musí potvrzovat a my jsme v té roli papírového favorita mnohokrát selhali.

Když jste přišli o tolik, dá se říct klíčových hráčů, tak to muselo tým zasáhnout, ne?
Rozpadla se nám -  dá se říct - kostra týmu. Aritma měla často mladý tým, ale teď byl ještě mladší, než jsme si mysleli. Kluci jsou na tom fotbalově dobře, ale je tam prostě rozdíl, když přijdou hrát dospělý fotbal. A to ve fyzičnu, ale i mentálně. Chce to čas na práci s nimi, my jsme ho v létě neměli. Teď v zimě na všem budeme pracovat.

Konec podzimu byl v podání Aritmy skvělý, osm bodů ze tří utkání. Možná vám bylo líto, že se končí, ne?
Nebylo. (směje se) Jak jsem říkal, na konci podzimu se nám dařilo, kluci odváděli zodpovědné výkony a my jsme tu první polovinu sezony dovedli k nějakému přijatelnému cíli. Dá se říct, že jsme podzim nějakým způsobem zachránili.

Už tušíte, jaké změny v kádru nastanou? Je nějaký avizovaný odchod?
Hned po skončení podzimu jsme dali hráčům týden volno, ale teď zase budeme trénovat až do Vánoc třikrát v týdnu. Určitě budu mluvit s celým týmem i s jednotlivci, a tam se dozvím, jestli u nás hráči chtějí pokračovat. Všechno si vyhodnotíme, někdo třeba neunese kritiku, kterou může slyšet, i to je v dnešní době možné. Ale zatím o nějakých odchodech nevím.

Máte představu o tom, jak by mělo vypadat posílení?
Chtěli bychom kádr doplnit, ale bude to záviset i na případných odchodech. Za sebe říkám, že rád pracuji s mladými hráči, kteří jsou ochotní pracovat, mají chuť se zlepšovat a jsou ochotní něco obětovat. A pokud mám být konkrétní ohledně posílení, tak by se nám hodil středový hráč, co naši hru usměrní a dokáže proměnit nějakou tu šanci. K tomu se podíváme i po nějakých ofenzivních hráčích, co se týče obrany, tak tam bych nějakým způsobem spokojený byl. Uvidíme, jak budeme úspěšní.



Fotografie

Související články