Admira vládne divizi. Pomohl jí nečekaný kanonýr, navrátilec Modrič i skvělá týmová práce

Admira vládne divizi. Pomohl jí nečekaný kanonýr, navrátilec Modrič i skvělá týmová práce

Před půl rokem se prali o holé divizní bytí a nebytí. Teď se ale Admira vyhřívá v divizním poločase na špici tabulky skupiny A, před Čížovou s Klatovy má sedmibodový náskok. Tým trenéra Františka Peřiny tak má nakročeno za vysněným posunem do ČFL. „Máme to ve svých rukách, ale zůstáváme pokorní a na zemi. Všechno si to ale na podzim skvěle sedlo,“ přiznává kouč týmu z Kobylis.

Na stránkách Admiry je uvedeno hodnocení první půlky sezony slovy: podzim, jaký nikdo nečekal. Tak jaký jste ho čekal?
Mluvil jsem pod vlivem minulé sezony, která se Admiře nepovedla. Bylo tam střídání trenérů, hrozil i sestup. Já jsem pak k týmu přišel na poslední čtyři kola a povedlo se divizi zachránit. Takže se opravdu nečekalo, že budeme po podzimu s náskokem první.

Za úkol jste si dal připravit tým po fyzické i mentální stránce, co bylo těžší?
Po té nepovedené sezoně nebyla nálada nejlepší, ta sezona byla průšvih. Ale mužstvo si během léta neskutečně sedlo a udělalo se ve všech směrech maximum. Já jsem všechny kluky znal, věděl jsem, že kvalita tam je. Tým ukázal i charakter.

Takže se všechno povedlo. Jak to bylo s kondicí?
Během léta na ni není moc času, zase jsme se ale snažili pracovat. Kluky jsem na čtrnáct dní zavřel do lesa a myslím, že se to povedlo maximálně vytěžit.

K tomu všemu se povedlo posílení, že?
Hodně vidět byl Jirka Kurek, to je takový náš Luka Modrič. Je důležitý nejen na hřišti, ale i v kabině. Do týmu skvěle zapadli i mladí kluci Douděra a Fingerhut, pomohl také příchod gólmana Jungra. Opravdu si všechno skvěle sedlo.

O tom svědčí i pohled na skóre 37:13. Dali jste nejvíce branek a nejméně jste inkasovali. Směrem dopředu jste se přitom museli vyrovnat s absencí zraněného Mošny. Bylo to složité?
Při absenci Panýrka začal Mošna jako hrot, v přípravě hrál kvalitně, ale bohužel brzy přišlo vážné zranění. A tak jsem zkusil poslat do útoku Zahálku, a ten pálil ostrými. Proměnili jsme to ale celkově, i v obraně byli dva noví kluci. Změny se podařily, ale neberu to jako nějakou moji zásluhu, hlavně je to práce těch kluků, že to zvládli na hřišti.

Zahálka patří mezi nejlepší střelce vaší divizní skupiny. Dal 13 branek...
A to ještě spoustu šancí nedal, tam bylo zaděláno klidně na dvacet gólů. Ale postupem času si na něj soupeři dávali větší a větší pozor, zdvojovali ho, ztrojovali. Ale popasoval se s tím skvěle.

Dařilo se i defenzivě. Vynikal brankář Jungr a jeho šest čistých kont.
Na tom, aby tým dostal co nejméně gólů, si zakládám. Gólman Jungr byl určitě posilou. Ale musím říct, že je to i o bránění celého týmu, a ten bránil dobře. Dobře jsem ale viděl, že pod trenérem brankářů Petrem Maškem během podzimu vyrostl. Co se týče Jungra, byla to určitě trefa do černého.

Slyšel jsem, že právě trenér brankářů opouští Admiru. Je to pravda?
Je to tak a je mi to líto. Přiznávám, že jsem se moc často nesetkal s tím, aby měl tým na téhle úrovni speciálně trenéra brankářů, ale musím uznat, že naši gólmani šli určitě nahoru. Odvedl v Admiře dobrou práci.

Stejně jako celý tým. Co teď, po skončení podzimu, na první půlku sezony říkáte?
Že to byl velmi dobrý podzim. Nikdo asi nečekal, že budeme první. Můžeme být spokojení, ale dál zůstáváme při zemi a pracujeme s pokorou. Jsme opatrní, je za námi teprve podzim, během zimy se karty rozdají znovu. Jsem ve fotbale 45 let a vím, co se může stát.

Čekáte, že jaro bude těžší?
Určitě si na nás soupeři dají větší pozor. Bude se nám hrát hůř, proti týmům bude stát soupeř, který je první a ještě je z Prahy. To pro ně bude motivace navíc. Bude to těžké.

Ale jiný cíl než první místo mít asi nemůžete, ne?
To je pravda. Přání vybojovat pro Admiru třetí ligu tady už v minulosti bylo. Klub má zázemí, mládež. Rozehrané to máme moc dobře, abychom to dotáhli. Ale je před námi ještě hodně práce.

V čele tabulky máte sedmibodový náskok. To je příjemný bonus, že?
Přál jsem si, aby tam bylo aspoň pět bodů. Ale na konci podzimu nám pomohla Aritma, když porazila Klatovy. Vlastně nám tak trochu vrátila dva body, které na začátku sezony uhrála u nás. Právě na Aritmu se nám v posledních sezonách moc nedaří. Bude hodně důležité, abychom na začátku jara zvládli odvetu. První kola napoví, jak na tom týmy jsou.

Jedinou porážku na podzim jste si připsali v Mariánských Lázních. Byl to ten zápas, kdy se týmu nic nedaří, i kdyby dělal všechno možné?
Tam jsme selhali všichni. Ale našel bych na tom utkání i jedno velké pozitivum. Když už taková chvíle přišla, tak se tým okamžitě semkl a dal se dohromady. Nepřišly žádné hádky, nervozita. Kluci ukázali, že drží spolu a tým má velkou sílu.

Hrozí v zimě nějaké odchody, nebo budete mužstvo ještě doplňovat?
Co se týče odchodů, tak věřím, že z prvního místa se špatně odchází... I když vím o nabídkách ze druhé, a dokonce i první ligy. Máme mladé kluky, co se chtějí dostat výš, ale věřím, že zůstanou. A pokud jde o posily, tak bychom rádi posílili na dvou postech. Třeba i s výhledem na případný postup do třetí ligy. V létě je času na přípravu pochopitelně o něco méně.

Pro jaro tedy přijímáte roli největšího favorita?
Když se podíváte na tabulku, tak vidíte, že to máme svých rukách. Ale je tam i Čížová, Tachov. My se budeme snažit co nejlépe připravit, abychom dělali radost našim fanouškům, ale také abychom to naše snažení o postup zdárně dotáhli.



Fotografie

Související články