Foto: Pavel Jiřík st.
Na jaře budeme lepší, věří kouč Vltavínu Frýdek. Na startu přípravy se vrátí na lavičku

Na jaře budeme lepší, věří kouč Vltavínu Frýdek. Na startu přípravy se vrátí na lavičku

Fotbalisté Loko Vltavín na poslední chvíli vypadli v ČFL z elitní trojice a přezimují na čtvrtém místě. Na podzim ale ostudu nedělali. Tým trenéra Martina Frýdka si dokonce vyšlápl v přípravě i na slavnou Spartu a dokázal ji porazit. Kouč, jenž v závěru podzimu na lavičce chyběl kvůli zdravotním trablům, ale neskrývá, že je pořád co zlepšovat. „Věřím, že půjdeme nahoru. Na první trojku jsme měli,“ říká přesvědčivě.
Nakonec vám uniklo umístění v nejlepší trojce. Co na podzim v podání Vltavínu říkáte?
Mrzí nás, že v té první trojce nejsme, protože kvalita na to byla. Ale byly tam nějaké zbytečně ztracené body, ať už vezmeme poslední zápas ve Štěchovicích, nebo třeba Jirny, kde jsme měli strašně moc šancí. Mít o pár bodů víc, tak jsme v té trojce byli.

Pro vás byl konec podzimu netradiční, když jste ze zdravotních důvodů nebyl na lavičce. Jak jste to období prožíval?
Tréninky jsem normálně dělal, ale během zápasů jsem byl buď vedle lavičky, nebo na protější tribuně. Do vedení zápasů jsem se nemíchal.

Tým vedl asistent Tomáš Freisler, počítám, že sestavu jste ale dělal vy. Jak to fungovalo?
O sestavě jsme se bavili den před zápasem. V den utkání už to bylo na Tomášovi, třeba když někdo přišel, že se necítí, nebo třeba někdo onemocněl. Pak už tu změnu udělal on.

A během zápasu? Neříkejte, že vás nenapadlo něco ve smyslu, tohohle hráče bych teď vystřídal. Nedával jste nějaké pokyny?
Samozřejmě, že se vám během zápasu honí tyhle věci hlavou, ale ukázalo se, že jsme v řadě věcí s Tomášem naladění na stejné vlně. Mě něco napadlo a za chvíli třeba hráče vystřídal. Až jsem si říkal: ty jo, on to vážně udělal.

Budete opět na startu zimní přípravy velet týmu vy?
Naměřili mi vyšší tlak, dostal jsem nějaké prášky. Ještě samozřejmě půjdu na nějakou kontrolu a přeměření tlaku, ale platí, že na začátku přípravy bych měl být zpátky.

Na podzim jste ve třetí lize měli období, kdy tým musel hrát skoro dva měsíce v rytmu anglických týdnů. Mohlo i tohle být důvodem některých slabších chvilek?
Bylo to fakt náročné, když si uvědomíte, že kluci chodí do práce. Na druhou stranu, v téhle situaci byly všechny další týmy. Ano, my jsme tam měli navíc třeba zápas se Spartou, který se prostě neodmítá. Bylo to v rámci oslav klubu. Nebo jsme postoupili v poháru, tak jsme třeba hráli o pár zápasů víc. Určitě nechci, aby to znělo jako nějaká výmluva, to vůbec. Byly tam zranění, nemoci. Ale nějaké síly nás ten náročný program stál, nějaké výkyvy tam prostě z naší strany byly.

Směrem dopředu jste ale mohl být s hrou spokojený. Na podzim jste vstřelili nejvíce gólů v ČFL, i když odešel střelec Pejša.
O tom, že si Petr zasloužil posun výš, už jsme se bavili dřív. Platí to. Myslím, že i bez něj jsme to zvládli dobře. Možná, kdybychom ho měli, tak těch nastřílených gólů bylo ještě víc. Ale myslím, že třeba Lukáš Veselý ho dobře nahradil, šlo to i dalším klukům. My chceme hrát útočně. To platí, nic se na tom měnit nebude.

Ani směrem dozadu to nebyl žádný propadák, ale zdálo se mi, že chybiček tam bylo víc než dříve. Čím si to vysvětlujete?
Já bych řekl, že jsme těch chyb zase tak moc nedělali. Ale soupeřům se opravdu dařilo, když už jsme nějakou udělali, ji potrestat. Ale stejně chceme na hře dozadu zapracovat, to je jasné.

Z pohledu pražských klubů jste prohráli obě derby, štve vás to?
Na Vyšehradě jsme o gól prohráli, na konci jsme šli sami na bránu a... První poločas se nám nepovedl, ve druhém jsme se zlepšili, je škoda, že jsme to nedotáhli. Zápas s Radotínem se nám nepovedl, přišel v té chvíli, kdy jsme měli nabitý program. Ani Radotín nebyl v pohodě, ale v tom utkání tak nějak trochu víc chtěl. A vyhrál.

Radotín se možná právě na Vltavínu chytil a nakonec má po podzimu stejně bodů...
No jo, oni se na nás chytli. Byl to pro ně důležitý zápas a zvládli ho. Jak jsem říkal, já věřím, že se zvedneme a na jaře budeme lepší.

Máte představu o případných odchodech či nutnosti posílení?
Já věřím, že odchody nebudou. Třeba někdo, kdo tolik nehrál, přijde a řekne, že by měl zájem odejít. Ale v tuhle chvíli o tom nic nevím. Uvidíme, jak na tom bude gólman Pávek, který velkou část podzimu kvůli zranění chyběl. Od toho se bude odvíjet jednání o brankáři Štorcovi. A co se týče posil, z Austrálie se po roce vrátí Podzimek, na toho se těšíme. Důležité také bude se přes zimu vykurýrovat. Zraněných jsme měli dost.

O tom, že Vltavín na podzim ostudu nedělal, svědčí i pohled na soupeře, s kterými se utkáte v přípravě. Zahrajete si se Spartou, s Plzní i soupeři z druhé ligy.
Je to perfektní a určitě je to pro kluky odměna za to, jak si vedli. Se Spartou hrajeme pravidelně, s Plzní se utkáme cestou na soustředění, nejspíš proti nám nastoupí kombinovaný tým, ale to nevadí. Máme v týmu kluky, co se chtějí dostat výš, tak si aspoň vyzkoušejí, jaké to je s takovým týmem hrát. Těšíme se na to.

Ztráta na první místo je poměrně velká, jak vidíte šanci, že se Lokáda zapojí do postupové hry? Zápy už jednou výš nepustili, takže se ta šance může objevit, že?
My se budeme chtít dostat v tabulce co nejvýš. Samozřejmě jsem situaci ohledně Záp vnímal, ale my se soustředíme na sebe. V tříbodovém systému je ve hře ještě hodně bodů a my se budeme snažit tu ztrátu na Zápy, která je velká (12 bodů), určitě snížit. Nic dalšího neřešíme.