Foto: Jiří IPSER
Přebor očima hráče: Drsný boj o záchranu
14.11.2018

Přebor očima hráče: Drsný boj o záchranu

Myslím, že můžu s klidným srdcem prohlásit i bez velké analýzy, že Pražská teplárenská přebor je jednou z nejtěsnějších soutěží na světě, co se boje o záchranu týče. I kvůli tomu, že sestupují hned čtyři týmy, je každý zápas opravdu důležitý. Stačí dvě kola a vše je jinak.

Když se podívám do spodní poloviny tabulky, je to strašně napráskané. Myslím, že týmy od sedmých Třeboradic nahoru ovšem přece jen mít strach o záchranu nebudou. Vidím tam nejen slušný bodový polštář, ale hlavně obrovskou kvalitu a zkušenosti.

Nejvíce mě v první sedmičce překvapilo Podolí, hlavně po nepříliš povedeném úvodu. Ukazuje se ale, že sehranost a týmovost nejsou jen slova a fakt to funguje. Právě proti Podolí hrajeme poslední kolo a moc dobře víme, jak těžký duel nás čeká.

Nicméně zpět k boji o záchranu. Tipuji, že nešťastná čtveřice se vyrekrutuje z devíti týmů, v momentální tabulce od Hostivaře dolů. Jenže kdo by měl na čtyři černé Petry aspirovat? Tak to je otázka za milion. Přebor je totiž strašně vyrovnaný.

Mezi nejvíce ohroženými jsou všechna čtyři béčka. A jak víme i z minulosti, ta si dokážou na jaře významně pomoci hráči z prvních týmů. Nevěřím ovšem, že by se v této sezoně zachránila všechna. I proto, že jejich áčka mají svých starostí a povinností dost.

Viktoria Žižkov bude bojovat o záchranu ve druhé lize, čeká ji tedy boj na dvou frontách. Vyšehrad a Admira zase hrají v čele (nebo blízko) svých skupin a těžko si představit, že by to tyto kluby chtěly zahodit. Zdánlivě nejvíce posilovat může Motorlet.

U jinonického týmu vidím ještě velkou výhodu v osobě trenéra Jirky Hakla. To je vyloženě vítězný typ a nemyslím si, že by jeho tým sestoupil. Navíc vím, že dobře spolupracují s áčkem, takže můj odhad je, že Motorlet půjde zase na jaře nahoru.

Ale nepodceňoval bych opravdu nikoho. Ostatně my sami to máme nyní v živé paměti. Aktuálně poslední Čafka nám to ukázala v praxi v sobotu. Výborná defenziva, zkušení hráči, každý souboj bolel. Bylo vidět, že tým hraje o hodně a byl to vyrovnaný zápas.

Nakonec jsme to zlomili a výhra 4:1 byla pro soupeře krutá, to uznávám. Každopádně si jsem jistý, že tradiční přeborový tým nedá svou kůži lacino nikomu.

Se vším může nicméně dost zamávat zimní přestávka. Nejenže se týmy budou určitě poctivě připravovat, ale ukáže se, kdo má jaké ambice. Je klidně možné, že někdo z momentálně ohrožených týmů přivede dva tři borce a najednou půjde rychle nahoru.

Pokud by někdo naopak oslabil, může to být pro něj smrtící. Tak jako tak se myslím můžeme těšit na hodně dramatické zápasy o všechno. A to nejen na jaře, vypjaté bude stoprocentně i poslední podzimní kolo. Každý si chce přece udělat žízeň na závěrečnou rozlučku třemi body.



Související články