Foto: FAČR
Kurzy trenérských licencí v sezoně 2018/2019

Kurzy trenérských licencí v sezoně 2018/2019

I v sezoně 2018/2019 budou probíhat v rámci Pražského fotbalového svazu (PFS) školení a doškolení trenérských licencí, do nichž PFS zařazuje několik novinek. Na vynikající mnohaletou práci Zdeňka Srby a Karla Kopsy se bude snažit navázat tým, který bude mít následující složení: Luboš Zákostelský – Grassroots trenér mládeže pro PFS, Aleš Majer – Lektor FAČR, Otmar Litera – Grassroots trenér mládeže OFS, David Perl – Grassroots trenér mládeže OFS.

Luboš Zákostelský byl již v minulých letech v úzkém kontaktu ze Zdeňkem Srbou a Aleš Majer doplnil lektorský a organizační tým v minulé sezoně, což zachovává kontinuitu a kvalitu při organizaci a průběhu licencí a doškolení. Během sezony 2018/2019 je v plánu uskutečnění celkem 12 kurzů v tomto rozložení: 5 kurzů pro získání trenéra Licence C, 2 kurzy licence UEFA Grassroots C, 2 kurzy licence UEFA B a tři společná doškolení pro trenéry vlastníci Licenci C a UEFA B licenci.

Další novinkou pak je zakončení kurzu Licence C, které proběhne formou on-line testu. Veškerý průběh kurzů je obsahově a metodicky sladěn se současnou filosofií FAČR a dalšími kurzy, které probíhají napříč Českou republikou.

V neposlední řadě se rozeběhl nový přihlašovací systém na všechny trenérské kurzy a doškolení. Veškeré přihlášení probíhá nyní on-line a elektronicky, včetně zasílání faktur frekventantům kurzů a následných plateb, což usnadní práci nejen organizátorům, ale i všem zájemcům o kurzy. Všechny kurzy a informace o nich, včetně přihlášení, najdete na odkazu ZDE 

Nově budou mít kurzy dvě centrální působiště, tradiční Horní Počernice doplní areál SK Motorlet. Doškolení C a UEFA B licence pak proběhnou na Strahově.

Během září a října už proběhly v rámci PFS první trenérské kurzy v nové fotbalové sezoně. Byly uspořádány tři kurzy C licence FAČR, které proběhly ve dvou případech v Horních Počernicích a v jednom případě v areálu SK Motorlet. Ukázkové tréninky v rámci jednotlivých kurzů se uskutečnily na Tempu. Proběhlo také společné doškolení C a UEFA B licence, které se konalo v Praze na Strahově a v areálu TCM AC Sparta Praha. Celkem se kurzů C licence zúčastnilo, a kurz úspěšně dokončilo, 81 trenérů, společného doškolení pak 32 trenérů.

„Zatím jsem velmi spokojený s průběhem všech kurzů, jak po organizační stránce, tak po stránce naplnění témat, které chceme s trenéry na kurzech a doškoleních probírat. Velmi mě těší obrovský zájem trenérů o vzdělávání a jejich velmi aktivní zapojení v průběhu kurzů. Trenéři se sami podílejí na diskuzi ohledně témat jejich trenérské práce. Chtěl bych všem zúčastněným poděkovat za jejich účast, přístup ke kurzům, a znovu ocenit jejich práci, kterou ve volném čase dělají s dětmi a mládeží. Také bych rád vyzdvihl celý organizační a lektorský tým, troufám si říci, že naše spolupráce s Lubošem Zákostelským, Otmarem Literou a Davidem Perlem funguje výborně. Mají zásadní podíl na úspěšném průběhu licencí,“ uvedl Aleš Majer, lektor FAČR.

A jak se na kurzy dívají jejich studenti?

„I přesto, že někteří kolegové mi s velkým despektem říkali, že C licence je jenom papír, tak pro mě to byl super víkend, který mi dal spoustu pozitivní energie a nápadů, jak dál pokračovat v trénování dětí. Vzhledem k tomu začínám přemýšlet, kdy budu mít čas na další stupeň trenérského vzdělání,“ řekl Karel Roskowetz ze Slavoje Vyšehrad.

Trenér Martin Klier, který na pražský kurz přijel z Kralup nad Vltavou a trénování se věnuje 16 let, vyzkoušel poznatky z kurzu C licence hned na následujícím tréninku se svým týmem. „Trénink jsem udělal jen z víkendových poznatků z kurzu. Využil jsem jednotlivá cvičení, jsou super a jsou hodně tvárná. Napadla mě při nich spousta jiných variant. Když se něco nepovedlo, tak jsem to hned řešil otázkou a oni odpovídali, jak to udělat příště jinak a lépe. Trénink byl v zábavném duchu, nemusel jsem se vůbec rozčilovat, ani zvyšovat hlas. Bylo vidět, že to kluky baví. Z tréninku jsem odcházel nadšený a s dobrým pocitem, ale hlavně jsem na hráčích viděl spokojenost. Večer jsem napsal rodičům, ať mi sdělí pocity kluků z tohoto tréninku. Odpovědi byly: super, víc takových tréninků. Lektorům bych chtěl poděkovat. Za ta léta, co trénuji, to už začínala být rutina, bohužel. Jsem moc rád, že jsem se kurzu zúčastnil, člověk se má pořád učit. Kurz mě opravdu hodně nakopnul do další práce,“ popisuje Klier.

Pozitivních ohlasů byla spousta. „Licence byly dva dny absolutní parády, kde jsme se zábavnou formou ocitli ve středu dění všeho. Teď si přijdu výjimečnější a uvědomuji si váhu své pozice daleko více, než předtím. Chtěl bych moc poděkovat za obohacující dva dny,“ pravil trenér Ondřej Petr.„Nelituji jediné chvíle, kterou jsem s vámi na kurzu mohl strávit. Byl pro mě skvěle stráveným časem a obrovskou motivací a zdrojem informací. Těším se na další vzdělávání, ke kterému jste mě nakopli,“ vzkázal trenér Tomáš Duháň ze Zličína.