Foto: Jiří Ipser
Přebor očima hráče: Góly padají, ale gólmani, to je kvalita
07.11.2018

Přebor očima hráče: Góly padají, ale gólmani, to je kvalita

V Pražská teplárenská přeboru padá v této sezoně opravdu hodně branek, v průměru dokonce 3,69 na zápas. To se musí všem líbit. Tedy kromě brankářů. Ale myslím, že gólmani mají naopak velký podíl na tom, že to číslo není ještě o kus vyšší.

Vím, že tady pražský přebor často chválím. Ale není to jen laciné PR, fakt jsem z jeho kvality i zázemí až nečekaně nadšený. Pravidelně hraju nejvyšší pražskou soutěž poprvé v životě. Dřív jsem kopal výš a po návratu k fotbalu zase naopak o patro níž.

Mnohokrát jsem psal o skvělých ofenzivách a vynikajících střelcích, z nichž mnozí prošli ligovým fotbalem. Nemůžu ale zapomenout na brankáře. Na „tvory“, o nichž se říká, že jsou trochu odlišní. Někdy i víc než trochu. Ale to k nim prostě patří!

Obecně ovšem musím říct, že skoro v každém týmu, proti kterému jsme zatím hráli, je gólman opora. Nesčetněkrát jsme si na soupeřově brankáři dlouho lámali zuby. Na některých jsou vidět zkušenosti, na jiných zase velký talent.

Krásným důkazem byl například poslední výkon Dana Konečného, který zářil v brance béčka Viktorky Žižkov. Ano, nezbláznil jsem se. Vím, že dostal pět gólů. Jenže minimálně dalších pět chytil a po právu byl zvolen nejlepším hráčem týmu.

Mimochodem, proti Danovi o víkendu chytal můj kamarád Pavel Pacovský, další vynikající gólman, dokonce kapitán týmu. Páca je známý tím, že ho na hřišti určitě nepřeslechnete. Když se mu něco nelíbí, řekne to nahlas. Hodně nahlas.

To je podle mě u gólmanů dar. Když dokáže organizovat hru, pomůže tím víc, než se může na první pohled zdát. Ze své pozice vidí i to, co nemohou vidět obránci. Je strašně důležité, když dokáže mluvit na ostatní a ještě se soustředit sám na sebe. Každé zaváhání se trestá.

Úloha brankářů je upřímně někdy dost nevděčná. Když udělají chybu, už ji většinou nenapravíte. A je to samozřejmě jasně vidět. Pokud střelu chytí, často se řekne „povinný zákrok“. Jenže málokdo už třeba vidí, že to byl zdánlivě snadný zákrok jen proto, že gólman předvídal, kam střela půjde.

Během kariéry se mi mnohokrát potvrdilo, jak hrozně důležité je mít brankáře, na kterého se můžete spolehnout. Důvěřujete mu, nebojíte se, že vám něco pokazí, právě naopak věříte, že když bude nejhůř, zachrání to. Všem se pak hraje mnohem lépe.

Momentálně to tak cítíme všichni i u nás na Újezdě. Dan Bojčuk je výborný brankář, který má na kontě dokonce i ligový start. Dodává nám klid. A když jednou nemohl nastoupit, skvěle ho zastoupil Honza Fišer. Ten se díky spolupráci s Bojčusem výrazně zlepšil.

Tak to má nicméně i spousta jiných týmů. Jak jsem psal v úvodu, kvalita gólmanů v přeboru je opravdu na vysoké úrovni. Pro nás všechny ostatní je velká výzva je překonat. Taková nás čeká třeba v posledním kole, kdy vyběhneme proti Michalu Vondrkovi, již šestinásobnému hráči utkání z pohledu Podolí. To bude určitě zábava.



Související články