Foto: redakce
Mladíci a exligista Černý nastartovali Dolní Chabry. Tým v Lipencích nastřílel deset gólů

Mladíci a exligista Černý nastartovali Dolní Chabry. Tým v Lipencích nastřílel deset gólů

Na konci minulé sezony se Dolní Chabry propadly z Pražská teplárenská přeboru do I. A třídy a klub se vydal novým směrem. Vsadil na mladé hráče, kteří mají chuť se zlepšovat. Po boku mají jen zkušeného exligistu Jaroslava Černého a světe div se, tým šlape. Už mu patří druhé místo tabulky skupiny B, navíc v minulém kole v Lipencích uštědřil domácím potupnou porážku 0:10! „Nedělal bych z té výhry senzaci,“ říká trenér Petr Klouček. I on je ale rád, jak se jeho týmu daří.

Nechcete, aby se mluvilo o senzaci. Ale dát deset gólů, to není jen tak. Jak se vám to povedlo?
Samozřejmě nás těší, že jsme vyhráli. Určitě to nechci nějak snižovat, ale když jsem se před zápasem bavil s místními, tak říkali, že to je u nich v žalostném stavu. Sami to v Chabrech známe z minulé sezony, kdy chodilo trénovat málo lidí a podle toho vypadaly zápasy a výsledky. Teď jsme v úplně jiné situaci, kádr je široký, trénovat chodí dost lidí.

Nastartovalo vás v Lipencích rychlé vedení?
Dát první gól, to je vždycky náš problém. Ale tady jsme skórovali už v šesté minutě a odšpuntovali to. V poločase byl stav 5:0 a my jsme mohli prostřídat. Šli tam noví kluci a měli chuť přidat další góly. Bylo super, že si všichni zahráli.

Vysoká výhra budí pozornost. Soupeř přece není úplně ve spodku tabulky.
Tohle vítězství má určitě cenu. Zápasy v Lipencích bývají nepříjemné. Diváci to tam také dovedou vyhecovat. My jsme se se soupeřem určitě nechtěli prát, dost nám pomohla ta první branka. Že jsme nakonec dali deset gólů, to je příjemné. Ale jsou za to stejné tři body jako za výhru 1:0.

Těší vás, že se střelecky prosadilo hned sedm hráčů?
Samozřejmě. Povedlo se nám to dát v Chabrech dohromady. Kluci vědí, že musí chodit trénovat, jinak nebudou hrát. Teď máme na tréninku osmnáct, devatenáct hráčů. Pro trenéra je příjemné, když víte, že na lavičce máte kvalitu, že když vystřídáte, tak to nebude horší. Kluci makají a odměnou jim jsou výsledky. Těší mě ale i další věci.

Jaké?
Sice jsme teď dali deset gólů, ale taky jsme jich za celou sezonu jen devět dostali. Hráči v obraně dostupují soupeře, hrají fakt dobře. A taky nás drží gólman, je naší oporou.

Vypadá to, že se po pádu z přeboru Dolní Chabry zase naučily vyhrávat. Cítíte, že roste týmu sebevědomí?
Určitě mladým klukům každé vítězství pomůže a sebevědomí roste. Vždyť pro řadu z nich jsou to první zápasy mezi dospělými. Každý z nich ale ví, že se musí dál pracovat.

Po pádu z přeboru někdy nastane útlum, vám se ho zjevně povedlo překonat. Cítíte velký rozdíl mezi nejvyšší pražskou soutěží a I. A třídou?
Začíná to třeba tím, jak jsou přebor a I. A třída mediálně sledované. Taky máte jistotu, že v přeboru se nestane to, co teď nám v Lipencích, tedy že vyhrajete 10:0. Narazíte tam na zkušené soupeře, co hrají v přeboru iks let, soutěž je obrovsky vyrovnaná. Každý bod má svoji cenu a je pořád o co hrát. To je vždycky dobře.

I. A třídu jste rozjeli dvěma porážkami. Přesto jste tvrdil, že se tým zvedne. Co vás k tomu vedlo?
Nebyli jsme v jednoduché situaci. Měli jsme v týmu čtyři kluky, co jim je osmnáct a další dva devatenáctileté. Ale rozhodli jsme se jít cestou, kdy dáváme šanci našim mladým hráčům. A ani v téhle těžké chvíli jsme od toho neustoupili. Oni tvrdě pracovali a pracují, snažíme se pořád zlepšovat. Já jsem klukům věřil.

Byla zlomová následující jasná výhra ve 3. kole nad Zbraslaví?
Velmi nám pomohla. V prvním kole jsme prohráli se Zličínem a nedali ani gól, pak přišla porážka se Zlíchovem (1:2), kdy jsme si asi mysleli, že se nám nemůže nic stát. A my jsme ten zápas také prohráli. Naštěstí se to povedlo nastartovat.

Širší kádr znamená výrazně větší konkurenci v týmu, kdy se každý rve o místo v sestavě. Tohle je určitě příjemná změna, že?
Kluci, co se nedostanou v áčku na hřiště, tak si jdou zahrát do třetí třídy, kde máme béčko. Chodím se tam dívat, takže vím, jak si kdo vede. Je pravda, že všichni makají. Vědí, že když nepůjdou na sto procent, tak pošlu na hřiště někoho z lavičky. Není problém, když se něco zkazí, pokud se zápas odmaká na sto procent. Navíc mám na hřišti jediného zkušeného hráče – Jardu Černého. Když je třeba, tak kluky v dobrém usměrní, vynadá nebo pochválí.

Že všechno klape, je vidět na výsledcích. Na první místo ztrácíte pět bodů, i ze druhé příčky se postupuje. Bude tohle pro Chabry v zimě téma?
Mluvíme o tom, ale necháváme to být. Určitě kvůli tomu nebudeme v zimě posilovat. Ale když si kluci postup vybojují, tak si přebor také zahrají. Nám hlavně záleží na tom, abychom předváděli dobrý fotbal, kam nás to vynese v tabulce, to se uvidí. Ještě nejsme ani v polovině sezony.

Ve zbytku podzimu narazíte na dva soupeře, kteří jsou na první pohled přijatelní – Nebušice a Modřany. Dojedou Dolní Chabry podzim na vlně úspěchu?
To jste řekl správně, že to jsou na první pohled přijatelní soupeři. My musíme jít do každého zápasu stejně, všichni musí makat na sto procent, jakmile to tak není, tak hráč jde z placu a šanci dostane někdo další z lavičky. V tomhle směru jsme se poučili ve druhém kole se Zlíchovem a musíme udělat všechno, aby se nám už nic podobného nestalo.