Foto: Jiří IPSER
Žižkov B vyloupil Třeboradice, ale je dál poslední.  Věřím, že nás úspěch nakopne, říká kouč

Žižkov B vyloupil Třeboradice, ale je dál poslední. Věřím, že nás úspěch nakopne, říká kouč

Na tabulku Pražská teplárenská přeboru se jim dobře nekouká, na poslední výsledek však ano. Rezerva druholigové Viktorie Žižkov je s osmi body u dna, v posledním kole však senzačně vyhrála na půdě Třeboradic 5:3. „Naším snem před zápasem bylo, abychom uhráli bod,“ přiznává trenér Josef Švimberský.

Za jedenáct kol jste vyhráli jen jednou. A teď dáte pět branek na hřišti posledního vítěze přeboru. Jak se vám to povedlo?
Když se podíváte na naše výsledky, tak skoro celý podzim prohráváme o gól. Z naší strany to bylo o neproměňování šancí. A v Třeboradicích nám to tam konečně padalo, v koncovce nám to vycházelo. Začátek utkání byl divoký, rychle padly tři góly. Vyhráli jsme 5:3, ve druhé půle jsme měli i další šance, ale nedali jsme je. Té výhry si moc vážíme.

Třeboradice klopýtaly na startu sezony, pak už se zdálo, že se rozjíždějí...
Hráli jsme na půdě posledního vítěze přeboru. Nějací hráči jim odešli, ale stejně mají velkou kvalitu. Třeboradice ji ukázaly třeba proti Újezdu Praha 4, který jasně vede tabulku. K zápasu jsme jeli s tím, že nemáme co ztratit. A nakonec nám to vyšlo náramně. Věřím, že tahle výhra by nás mohla nakopnout.

Žižkov B je sice u dna tabulky, ale třeba na domácím hřišti prohrál všech pět utkání o gól. Je to pro vás dobré znamení v tom smyslu, že sice prohráváte, ale tým dokáže se soupeři držet krok?
Doma se nám výsledkově nedaří. Buď jsme hned na začátku udělali nějakou fatální chybu a už jsme nevyrovnali, nebo jsme měli zápasy i dobře rozehrané, vedli jsme nad Duklou Jižní Město i Uhelnými sklady. Byla šance dát gól na 3:1, ale nedali jsme, pak zápas ztratili...

To musí být asi frustrující, že?
Máme mladý tým. Kluci sbírají zkušenosti. Třeba je to znát při řešení šancí, někdy není třeba dát ránu, ale jen uklidit míč do sítě a my příležitost neproměníme. Holt nastupují kluci, co skončili v devatenáctce, zvykají si na dospělý fotbal a každý takový úspěch, jako ten proti Třeboradicím, nám moc pomůže. Kluci vidí, že mohou hrát i s týmy z vršku tabulky. Věřím, že zkušenosti přibývají a na jaře to z naší strany bude lepší.

Na podzim jste vyhráli dvakrát. Teď nad Třeboradicemi, už dřív proti Braníku. Tam jste dali dokonce sedm gólů. Byly to však ohledně vstřelených gólů jen výjimky. Čím to vysvětlíte?
Co se týče Braníku, tak tam nám hodně pomohli zkušení hráči z áčka Urbanec a Volek. Postarali se o pět našich gólů, dali naší hře tu nadstavbu v podobě zkušenosti. Věděli, jak se šancí, do které se dostali, naložit. V Třeboradicích to bylo jiné. Tady se o góly hráči podělili. Po dvou brankách dali Duong a Čermák, dařilo se jim. Přitom třeba o kolo dřív, když jsme prohráli s béčkem Motorletu, tak byli oba spíš nevýrazní. Taky bych řekl, že hodně pomohlo, když na stoperu hraje Viktor Pařízek. Vedle něj rostou výkony mladého Mareše, jsou až nadstandardní.

Připisujete řadu porážek právě mládí vašeho týmu?
Bavíme se o všem s mým asistentem Dozorcem pořád. Přebor má svojí kvalitu, je to hodně o zkušenostech. Mysleli jsme, že nás budou posilovat třeba dva zkušenější fotbalisté z áčka, ale když kluci přijdou, tak jim je většinou kolem devatenácti let. Jsou mladí, stejně jako kluci v béčku. Ti si zvykají na dospělý fotbal. Přebor je pro ně důraznější, rychlejší, není tolik času na zpracování míče. Kdybychom dostávali příděly, bylo by to špatné. Ale nás vlastně přehrál jen Újezd Praha 4. Trenér Jeřábek má hodně zkušený tým. Ale stejně byla po porážce s Motorletem B v kabině menší bouřka. Neudrželi jsme balon a zápas ztratili. Cítili jsme potřebu klukům nějaké věci před cestou do Třeboradic zdůraznit.

Čekají vás poslední tři zápasy podzimu, z toho dvakrát nastoupíte proti soupeřům ze spodku tabulky, dokonce je můžete dostat v tabulce i pod sebe. Máte nějaký bodový plán?
Před Třeboradicemi jsme si řekli, že bychom chtěli z těch čtyř duelů získat sedm bodů. Takže už jsme tři body udělali, což je příjemné. Ale je to teprve dílčí úspěch. S Tempem (nyní 14. místo - 11 bodů) a ČAFC (nyní 15. místo - 9 bodů) hrajeme doma, kdyby se nám povedlo tyhle duely zvládnout, tak by se podzim nakonec nehodnotil úplně špatně...

Bylo by dobré zabodovat, protože se tlak spojený s bojem o udržení bude stupňovat, že?
Na začátku jsme hráče upozornili, že přebor je hodně kvalitní soutěž. A když si vezmete sestupový klíč, kdy padají čtyři mužstva, tak je to smrtelný systém. Ale teď už je ani během týdne ničím nestresujeme, v tom smyslu, že se další zápas musí bezpodmínečně vyhrát. My po klucích hlavně chceme, aby hráli dobrý fotbal. Víme, že jsou kvalitní a pokud dokážou hrát dobrý fotbal, tak výsledky přijdou. Na to, že jsme momentálně poslední, nekoukáme. Věříme, že se nám povede se zvednout.