Foto: Jiří IPSER
Meteor poskočil na čtvrté místo divize. Pořád je to kousek dolů, upozorňuje trenér

Meteor poskočil na čtvrté místo divize. Pořád je to kousek dolů, upozorňuje trenér

Fotbalisté Meteoru si zařádili. Vyhráli na půdě Nymburku 4:0 a v tabulce se posunuli už na čtvrté místo. Dostali se díky tomu v divizní skupině B i před městského rivala - Motorlet. Co se stalo, že zelenobílý tým trenéra Jindřicha Tichaie takhle šlape? Mladý tým už se sehrál, dře na tréninku a posouvá se herně i výsledkově. "Pořád to ale máme kousek nahoru i kousek dolů. Musíme pokračovat v práci," burcuje tým Tichai. "Už teď máme o sedm bodů víc než v minulé sezoně," dodává však spokojeně.

Soupeře, který ještě v minulé sezoně hrál třetí ligu jste smetli rozdílem třídy. Jak zápas z lavičky vypadal?
Bylo to docela jasné. Soupeř se dostal do dvou šancí až když jsme vedli 2:0. Hodně důležité bylo, že jsme do poločasu udrželi nulu a aspoň nějakou šanci dokázali proměnit. Dokázali jsme soupeře trestat i z brejků. Co se týče toho, že Nymburk hrál třetí ligu, tak tohle bylo jiné mužstvo. Výhru bereme, ale nepřeceňujeme ji, protože se třetí ligou to nemělo nic společného.

Z posledních čtyř zápasů na hřištích soupeřů Meteor třikrát vyhrál s čistým kontem, přitom zápasy venku nebývaly zbraní vašeho týmu. Čemu ten obrat posledních týdnů připisujete?
My se ale snažíme hrát stejně doma i venku. Máme mladé mužstvo, takže je to vlastně i o tom, kdy se nám povede vstřelit první gól. Když to dokážeme, tak jsme až na utkání s Kladnem vždy získali tři body. Samozřejmě hrajeme dobře dozadu.

Doma jste dostali jen tři branky. To je skvělá vizitka, že?
Na to, jak máme mladý tým, je to skvělé. Za první čtyři kola jsme dostali sedm gólů, od té doby jsme inkasovali jen pětkrát. Obrana hraje fantasticky, skvěle chytá gólman. Ale je to o práci dozadu v podání celého týmu. Naše hra je založená na tom, abychom nedostali gól. Když se to povede, tak nemůžete prohrát a naopak stačí vstřelit jednu branku a máme tři body.

Zmínil jste start do sezony a tři porážky ze čtyř kol. Asi jste měl o čem přemýšlet...
To je pravda. Vystrašilo mě to. Na druhou stranu jsem věděl, že máme mladý tým, hráli jsme z těch čtyř zápasů třikrát venku. Vlastně jsme prezentovali, že nikdo neodešel. Ale opustil nás zkušený stoper Petr Pavlík. Tonda Hrdina si přenesl trest z minulé sezony a nemohl hrát. K tomu bylo i jedno vyloučení. Takže tam byly tři změny a muselo si to sednout. Noví hráči museli pochopit, co chceme hrát.

Co bylo zlomovým momentem, že se vše otočilo lepším směrem?
Asi bych řekl, že to byly dva zápasy. Pomohl nám úspěch v Březové, kdy jsme vyhráli poprvé venku. Týmu se zvedlo sebevědomí. A všechno ještě podpořilo, když jsme ze zápasu s Neratovicemi udělali dva body. Tam to začalo fungovat. Pomáhá nám i to, že máme mladé kluky, co mají chuť do práce.

To by mělo být přece normální, ne?
Ale my trénujeme čtyřikrát v týdnu a mladí hráči prostě díky tomu rostou. Na začátku to třeba nemusí být tolik vidět, ale časem se to začne projevovat. Čím víc času pracujeme spolu, tím víc chápeme, co chceme hrát. Máme v týmu hodně studentů, mají čas na tréninky a chtějí se zlepšovat.

V tabulce jste se dostali před Motorlet, který se proměnil v remízového krále. Není to zásadní ukazatel pro úspěch v sezoně, nicméně těší vás to?
Těší. Ale když se podíváte na tabulku, tak hned po dalším víkendu může být všechno jinak. Jako to máme kousíček nahoru, tak to máme kousíček dolů, takže musíme dál bodovat. A důležité bude až to, jak na tom budeme po třicátém kole.

K tomu budete potřebovat góly. Nejlepším střelcem je David Hanek se čtyřmi trefami. Je dobře, že se o střílení gólů dělí celý tým a soupeři vás hůř přečtou?
Hanek nám pomáhá góly ze standardek, z pozice defenzivního záložníka má hlavně jiné povinnosti, ale udělal nám hodně bodů. Slibně vypadá Vojta Kostka, který přišel z Vltavínu a věříme, že se u nás prosadí. Chyběla mu zápasová praxe, ale už dal tři góly a na další přihrál. Nevede si špatně. Až si zvykne na spoluhráče a tým na něj, bude to ještě lepší.

Takže nakonec on může být nástupcem legendárního střelce Fíčka?
Tolik gólů jako Honza Fíček už na Meteoru asi nikdo nikdy nedá. Ale Vojta se mu může přiblížit.

Původně měl kanonýrskou roli převzít Antonín Hrdina. Ten kombinuje fotbal s futsalem, který ho živí a dostává tudíž přednost...
Tam je to dané. Proto máme i trochu širší kádr. Jsme připravení na to, že Tonda na některé zápasy prostě nebude. Máme alternativy, jak ho zastoupit. Ale pozor, on chodí trénovat, přihrává na góly, byly na něj penalty. V mezích možností je jeho bilance taky dobrá.

Ale když měl ve druhé půlce sezony trable ve futsalové Slavii, byl v Meteoru vidět víc, že?
Na jaře za Slavii nehrál a výrazně nám pomohl k záchraně. Samozřejmě, že je fajn, když Tondu máme připraveného k zápasu. I kdyby měl třeba na začátku sedět na lavičce a jít tam jako střídající. V tu chvíli trenér ví, že má na lavičce velkou kvalitu, která je schopná rozhodnout.

Do konce podzimu vás čekají soupeři ze všech pater tabulky. Vedoucí Hostouň, Ostrá ze středu tabulky i poslední Tatran Rakovník. Na kolik bodů si troufáte?
Tady bych si dovolil mít jiný názor. Ostrá totiž šest zápasů v řadě neprohrála, minimálně do penalt utkání dotáhla. Takže nás čekají dva nesmírně těžké zápasy. Navíc Ostrá přišla o tři body kvůli administrativní chybě. A jednoduchý nebude ani duel s Rakovníkem. Ten je sice dole, ale řadu utkání prohrál o gól. Teď nás zajímá jen nejbližší zápas s Ostrou, nic víc.

Jak to vůbec je s ambicemi Meteoru pro sezónu? Motorlet má projekt 2020, do kdy by chtěli mít třetí ligu v Jinonicích. Pracuje i Meteor s nějakou vizí směrem k postupu?
My takové dlouhodobé vize nemáme. Když si srovnáme loňský podzim a ten letošní, tak už teď máme o sedm bodů víc a určitě budeme chtít ještě další body přidat. Ve hře jich je devět, tak uvidíme, co zvládneme.