Foto: Jiří IPSER
Kdepak Nezmar, v Podolí rozhodl kanonýr Jůzek. Fantastické, řekl a šel na vítězné vínečko

Kdepak Nezmar, v Podolí rozhodl kanonýr Jůzek. Fantastické, řekl a šel na vítězné vínečko

Nikoliv za minutu dvanáct, ale až v první minutě nastavení rozhodli fotbalisté Podolí o svém vítězství nad silnou Duklou Jižní Město v rámci 12. kola Pražská teplárenská přeboru. Útočník Robert Jůzek dostal krásný pas, nechal míč jednou skočit, a pak ho uklidnil pod břevno. Hotovo - 1:0, konec a nováček mohl slavit. „Spoluhráči si dělali legraci, že už to takhle nikdy netrefím,“ směje se Jůzek, povoláním ortoped.

Vyhráli jste nad silným soupeřem. Užíváte si to?
Je to nádherné. V noci na sobotu jsem byl v práci, člověk je po službě unavený, ale stejně jsme uhráli strašně důležité vítězství. I žena říkala, že to bude po té výhře nádherný den, ví, že si beru zápasy k srdci. V práci to vycházelo, operace se dařily, pak přijde vítězství nad Duklou JM... To je úplně fantastické, zašli jsme si na vítězné vínečko.

Neříkali jste si při pohledu na sestavu soupeře, že třeba i bod bude dobrý?
Určitě stál proti nám hodně kvalitní soupeř, který má spoustu nadstandardních hráčů. Když se podíváte na tabulku, tak je jasné, že i bod by byl super. Důležité pro nás bylo neprohrát, i bod má v té nabité konkurenci obrovskou cenu. A my jsme získali tři, to je paráda.

Dukla proti vám nasadila dalšího exligistu Matulu, má i další fotbalisty se zkušenostmi z nejvyšší soutěže. Třeba útočník Jan Nezmar vtrhl do přeboru jako velká voda. Vážíte si té výhry o to víc?
Jak už jsem říkal, soupeř měl výrazné individuality, ale my jsme je porazili týmovou kompaktností. My jsme všichni stejně dobří. Skvělý výkon odvedl třeba Michal Zezula, který úplně vymazal Nezmara. Když to pak těm hráčům, co kopali první ligu, nejde a nedokážou se prosadit, jak by chtěli, může přijít to, že jsou frustrovaní. Najednou proti němu stojí doktor nebo manažer, co si jde zahrát pro radost a zábavu, a ještě je dokážou porazit...

Proti takovému soupeři asi není problém se vybičovat, že?
Je jasné, že takoví hráči mají touhu rozhodovat zápasy. Jenže mají problém, protože týmy se proti nim namotivují. Oni jsou ikony, v hlavě můžou mít, že proti nim stojí nějací nazdárci, a pak se nestačí divit. Ale pozor, já jsem samozřejmě rád, že takoví hráči jako je Nezmar, v přeboru jsou. Je to super. I hráči jako je on ale poznávají, že je přebor tvrdý a musí se trénovat, makat. Obránce Zezula opravdu odvedl skvělý výkon a uhlídal ho.

A pak jste přišel vy a rozhodl...
Soupeři se na mě taky chystají, to je normální. Cítím, že je tu velký rozdíl proti I. A třídě. Hráči v přeboru jsou chytřejší, rychlejší, zkušenější, snaží se vás rozhodit, nedají vám tolik prostoru. I já se proto dívám na soupeře. Ale celkově, z pohledu Podolí, je podle mého důležité to naše týmové pojetí. Skvěle chytá brankář, výborně hraje obrana. Když se podíváte na počet inkasovaných branek, tak jsme třetí nejlepší, to je super. Pak nám stačí jeden gól a vyhrajeme 1:0. Dostal jsem nádherný míč od Vaška Hrušky, který hrál i za Duklu Jižní Město, takže se chtěl ukázat. Trefil jsem to pod břevno, gólman to možná nečekal.

Jak vůbec zápas vypadal? Bylo to od začátku na vítězství?
Bylo to hodně nahoru dolů. Možná kdybychom lépe řešili finální fáze akcí, mohlo to dopadnout lépe. Skončilo to sice jen 1:0, ale pro lidi to byl atraktivní zápas. V přeboru proti nám hraje většina týmů fotbalově. Destruktivně snad hrály jen Vršovice.

Máte zatím na kontě čtyři góly. Co na svoji bilanci říkáte?
Asi se čekalo, že hráč s mojí minulostí by mohl mít těch gólů třeba osm, devět. Šance na to byly, ale snažím se to týmu vynahradit jinak. Vracím se pomáhat obraně, když mě soupeři střeží, beru to tak, že se otvírá prostor pro moje spoluhráče. Vnímám to tak, že i tímhle pomáhám týmu. Hlavní je, když se vyhraje. Jednou třeba nehraju tak dobře, ale dám dva góly a pomůžu Podolí. Jindy to tam nespadne, tak se snažím pomoci jinak.

Váš hlas zní docela nadšeně. Dá se říct, že si přebor s Podolím užíváte?
No jasně, každý zápas má náboj. Pořád se něco děje, ta soutěž je těžká. V I. A třídě proti vám soupeři často zalezou. Za půl sezony tam odehrajete třeba dva, tři těžké zápasy. V přeboru taková utkání hrajete pořád. Když se podíváte na to, jak je tabulka vyrovnaná, tak je skoro každý zápas bitvou, jak se říká, o šest bodů.

Vypadá to, že vás současné umístění v horní polovině tabulky úplně neuklidňuje. Proč?
Protože je přebor strašně vyrovnaný. Pár týmů bude nahoře odskočených. Újezd Praha 4, Uhelné sklady, Třeboradice, Dukla Jižní Město, ale třeba deset, jedenáct mužstev bude mít o co hrát. Přece jenom sestupují čtyři týmy. Musíme vzít v úvahu, že béčka se mohou posílit, takže se zvednou. Nebo třeba ČAFC. To podle mého není tým na předposlední místo tabulky. Měli dobrý start, ale pak přišla série nezdarů, štěstí se k nim otáčí zády. Je toho prostě před námi ještě hodně. Současné umístění nás v Podolí všechny těší, ale bereme ho s pokorou. Přebor si užíváme, máme skvělou partu, táhneme za jeden provaz.

Trenér Jarolím se navíc často nechává slyšet, s jak velkou marodkou se Podolí potýká...
Marodka je velká, to je pravda. Přebor je náročná soutěž. Je důležité zvládat dva tréninky, které v týdnu máme. Ale k tomu je třeba si jít ještě sám zaběhat, zaplavat si. Říkám to spoluhráčům pořád. Je třeba být aktivní, i když je člověk zraněný. Třeba vám to nedovolí jít hrát fotbal, ale člověk se musí udržovat. Stejně o tom mluvím i s pacienty v ambulanci.

Ve zbytku podzimu máte docela drsný los. Jedete do Braníku, pak vás čekají neporažené celky – Uhelné sklady a Újezd Praha 4.
Los máme ve zbytku podzimu těžký. Pro nás bude moc důležitý Braník. Když to tam zvládneme, už snad budeme moci říct, že byl podzim docela úspěšný. Uvidíme, co Braník. Teď také vyhrál gólem v poslední minutě. Já ale věřím, že jsme všem ukázali, že dokážeme hrát hezký fotbal a chceme to předvést i tam. Jsem rád, že se potvrdilo to, čemu jsem věřil. A to, že dokážeme hrát v přeboru se soupeři vyrovnané partie. Jiná očekávání, třeba směrem k umístění, jsem neměl. Počet bodů, co jsme doteď uhráli, je fajn, ale chce to zvládnout i Braník. Jaro bude navíc daleko náročnější, bude to hodně i o psychice. Bylo by fajn, kdyby se nám povedlo ještě třeba o dva hráče posílit.

Těšíte se na poslední zápas s Újezdem Praha 4, s nímž jste postupovali do přeboru?
Pokud někdo chce srovnávat oba týmy, tak vidíte, že oni mají v kádru hráče, kteří kopali vyšší soutěže. Čeká nás těžký zápas, Újezd v přeboru ještě neprohrál. Doma hodně těží z jejich malého hřiště, jsou tam silní. Určitě nám budou chtít vrátit, že jsme je v minulé sezoně porazili a předstihli. Teď se ale musíme soustředit hlavně na utkání s Braníkem.



Fotografie