Foto: PFS
Létající trenéři navštívili Újezd Praha 4

Létající trenéři navštívili Újezd Praha 4

Projekt „Létajících trenérů“ pokračoval v klubu SK Újezd Praha 4. Tým Grassroots trenérů mládeže v čele s Lubošem Zákostelským předvedl ukázkový trénink pro mladší přípravku.

Ten vedli dva trenéři, dětí bylo víc než 20: mladší přípravku doplnili i kluci ze starší přípravky. Cílem bylo inspirovat a vyvolat diskuzi s přihlížejícími trenéry i rodiči, které vtahoval do dění a debatoval s nimi v průběhu tréninku právě Zákostelský, společně se dvěma novými Grassroots trenéry mládeže Miroslavem Navarou a Filipem Krhutem.

„Musím říct, že už při příjezdu na hřiště Újezdu Praha 4 jsem měl dobrý pocit, který byl ještě umocněn průběhem celé akce. Trenéři a rodiče viděli zajímavý a inspirativní trénink, během něhož jsem s nimi střídavě diskutoval. Někteří zůstali i po tréninku a pokračovalo se v povídání. Strávený čas v Újezdu byl velice příjemný a doufám, že trenéry a rodiče tato akce obohatila. Odjížděl jsem ještě s lepším pocitem, než jsem měl při příjezdu,“ zhodnotil Zákostelský.

Ukázková tréninková jednotka měla za cíl předvést principy, které svaz vnímá jako podstatné do zapojení tréninku dětí. Těmi jsou zejména hravé herní prostředí, komunikace s dětmi a vyvolání vášně a chuti hrát. V tréninku bylo vidět i to, jak trenér řeší detaily, spíše individuálně s dětmi, kdy ostatní hráči jsou stále ve hře, ale kouč si vytáhne daného fotbalistu a řeší s ním detail.

Dalším z principů byla ukázka toho, co dělat, když je na tréninku méně trenérů na větší počet hráčů. Kluci hráli neřízeně fotbálek, se kterým se po zhruba deseti minutách protočili na dovednostním stanovišti.

Trenéři i rodiče domácích byli aktivní, zapojovali se do diskuze a kladli otázky, jak v průběhu tréninku, tak po tréninku, kde probíhala diskuze i s trenéry Davidem Perlem a Otmarem Literou, kteří vedli trénink na hřišti.

„Všichni jsme se shodli na tom, že už samotná příprava na trénink pro nás byla zajímavá, nic během tréninku nebylo vařené z vody, vše bylo předem domluvené a zorganizované. Velké překvapení pro nás byla rozcvička, respektive zahřátí. Zdánlivě chaotické cvičení sálalo pohybem a zábavou pro děti a na víc jak sto procent splnilo svůj účel. Trenéři nám pak jasně ukázali, že při dodržování určitých zásad a principů se dá kvalitní trénink udělat i s velkým počtem dětí, které vlastně ani neznali,“ řekl Pavel Mindžak, v Újezdu šéftrenér mládeže. „Nejvíc se mi líbil náboj tréninku, kdy byli skoro všichni stále v akci, bez prostojů, a hlavně zaujatí do tréninku. Akce nám ukázala směr, kterým se chceme dále ubírat, rovněž zodpovězení všech našich dotazů a otevřená diskuze byla velkým přínosem. Myslím, že i u rodičů byl znát velmi pozitivní pocit. Nezbývá než si vzít z celé akce co nejvíc. Nenašli jsme jedinou věc, která by se nám nelíbila, se kterou bychom byli v rozporu. Nám jako trenérům se akce moc líbila, jsme rádi, že jsme ji absolvovali a myslíme, že se jedná o správný směr českého fotbalu. Díky, létající trenéři!“

Pokud by měl některý z klubů zájem o "Létající trenéry", kontaktujte Luboše Zákostelského na emailu zakostelsky@fotbalpraha.cz.

Výše zmíněné principy naleznete ve videu Fotbalové asociace ČR ZDE