Foto: Jiří IPSER
Kolovraty se valí I. A třídou bez porážky. Mít jiný cíl než postup, byli bychom alibisté, říká Slezáček

Kolovraty se valí I. A třídou bez porážky. Mít jiný cíl než postup, byli bychom alibisté, říká Slezáček

Kolovraty vládnou A skupině I. A třídy. S hornoměcholupskou hráčskou a trenérskou injekcí klub zatím v jedenácti kolech jen třikrát remizoval, jinak protivníky poráží a sype jim hromady gólů. Drží si průměr skoro pět vstřelených branek na utkání. „Kdybychom skončili čtvrtí, tak by to bylo k ničemu. Naším cílem je první místo,“ říká trenér Jakub Slezáček.

Soupeři z Újezdu nad Lesy jste nedovolili, aby stáhl bodovou ztrátu, přesto se asi od vašeho týmu čekalo spíše vítězství. Jak výslednou remízu 1:1 hodnotíte?
Objektivně je potřeba říct, že výsledek odpovídá průběhu hry. V první půli hostující Příhoda překopl prázdnou branku, to jsme měli velké štěstí. Na druhou stranu, chtěli jsme samozřejmě vyhrát a průběh duelu nám nahrával do karet. Dostali jsme se do vedení, soupeři se zranil nejnebezpečnější hráč a z takhle výhodné situace jsme získali v důležitém utkání jen bod. Z tohoto důvodu převládalo zklamání.

Po jedenáctém kole máte osm výher a tři remízy. Čekal jste, že budou Kolovraty takhle suverénní?
Máme na tuhle soutěž velmi silné mužstvo, a pokud by to tak nebylo, byla by to jen naše chyba. Je jasné, že nejde všechno vyhrát, ale měli jsme mít podle mého názoru více bodů. Ve všech remízových utkáních jsme vedli a zůstali svým výkonem za očekáváním.

Remíza s Újezdem může mrzet, když jste vedli. Pořád jste útočili a zkoušeli přidat další gól. Nestálo za to vsadit na jistotu a prostě to k výhře dokopat?
Po vstřelené brance se soupeřova obrana vysunula a roztáhla. Tím se nám otvíraly prostory pro brejky. Nechali jsme se unést tím, že bychom mohli přidat další branky a útočili za tohoto stavu až v nezvykle vysokém počtu hráčů. Po utkání jsem to vzhledem k času, který zbýval, klukům vyčítal, ale zpětně mi vadí jen špatně vyhodnocená míra rizika. Radši dostanu gól z aktivity než z pasivity. Taky jsme to mohli dohrát do gólu a bylo by všechno dobré. Chceme po hráčích, ať se nebojí hrát i za cenu chyb, ať se snaží za každou cenu hrát konstruktivně. V podstatě se dá říct, že to někteří mají v DNA. Kdybychom to jen kopali na louku, tak bychom asi vyhráli, ale v dlouhodobém měřítku to fotbalově nedá vůbec nic. Maximálně to, že než na takový zápas, pojedou příště radši s přítelkyní k její babičce nahnat plusové body.

Proč se nepovedlo přidat druhou branku, která by zápas nejspíš rozhodla? Byl vidět třeba i respekt z exligisty Jaromíra Blažka v brance Újezdu?
Špatně jsme zvolili rozhodující řešení ve třech slibných protiútocích, které se nám naskytly po vstřelené brance. Jaromír Blažek je obrovská a velmi zajímavá persona a pražským soutěžím v posledních letech přivedl spoustu diváků. Udivuje mě, jak se nadále udržuje, a především tím, jak vystupuje. Všichni z nás bychom si z něj měli vzít příklad. Co se týká přehnaného respektu, už jsme proti němu párkrát hráli, takže si to nemyslím.

Po utkání jste spěchal na svatbu kamaráda. Užil jste si to, nebo jste někde vzadu v hlavě přemýšlel, proč šlágr I. A třídy neskončil výhrou vašeho týmu?
Přemýšlím nad nevydařeným utkáním dlouho, ale při takové příležitosti se od toho samozřejmě oprostím. Byl to důležitý zápas, ale takových nás čeká ještě spousta.

Váš tým nastřílel zatím 52 branek, do duelu s Újezdem nad Lesy jste měli průměr pěti vstřelených branek na utkání. Je to ze strany vašeho týmu tedy sázka na totální ofenzivu?
Hlavní je chuť hráčů, která byla až na výjimky neutuchající. Chceme hrát útočně, aktivně, ale přístup kluků je to nejdůležitější. Líbí se mi jejich hlad po brankách i přesto, že nás to nejspíš stálo s Újezdem dva body. Rozhodně nám tato vlastnost přináší víc pozitivních než negativních emocí.

Zažil jste někdy, že by si tým držel v delším časovém horizontu takový průměr vstřelených branek?
Od mládeže už ne, ale je to pro mě druhořadý údaj. Když dáme nejvíc branek a skončíme čtvrtí, k ničemu nám to nebude.

Dá se říct, že se chcete prostřílet do přeboru?
Chceme mít hlavně více bodů než naši pronásledovatelé, k tomu budeme potřebovat ještě hodně branek. V závěru podzimu máme velmi těžké soupeře, a tak doufám, že nám ještě nějaké náboje zůstaly. Nečeká nás vůbec nic jednoduchého.

Vypadá to, že se bez problémů srovnáváte s rolí favoritů na postup. Byl to cíl před sezonou?
Ano, pokud by ten cíl byl jiný než postup, byli bychom alibisté. Bude to ale ještě pořádná šichta. V Ďáblicích, Újezdu a v Březiněvsi máme velmi silné konkurenty. Do toho jsou v soutěži nevyzpytatelná mužstva, která jsou schopná potrápit ty nejsilnější a zároveň ztratit s mužstvy z úplného chvostu.

Do Kolovrat jste přešli z Horních Měcholup, proč padla volba právě na tenhle klub?
Byla to taková akce kulový blesk. Kolovraty měly personální potíže a my jsme v závěru soutěže zjistili, že bohužel už Měcholupy nebudou pokračovat. Hráči se nechtěli po jednom rozutéct do všech směrů, a tak bych to shrnul tak, že to byla výhodná možnost pro obě strany. Musím říct, že z prostředí a lidí okolo fotbalu jsem nadšený. Je to klub, který má svou atmosféru, svoji duši a určitě si za svou práci okolo mládeže, areálu a za nadšení všech činovníků zaslouží pozornost.

Je to jistě neobvyklý krok, starousedlíci museli na lavičku náhradníků, prim hrají nové tváře...
Při takovém sloučení je to pochopitelné. Není to ale zase tak horké, jak by to na první pohled mohlo vypadat. Prim hrají i - jak vy říkáte - „starousedlíci“. Kalenda je nejproduktivnějším hráčem mužstva, Votřel jistotou v zadních řadách, místní odchovanec Kabeláč odehrál osm utkání v základní sestavě, Bohm je dalším důležitým hráčem, Buchtík teď' dvakrát po sobě výborně vstoupil do utkání. Podle mě ze dvou mužstev vzniklo jedno se silným, dvacetičlenným kádrem.

Mohlo být účinkování vašeho týmu v téhle sezoně v něčem vůbec lepší?
Lepší to může být vždycky. V našem případě to mohlo být lepší o šest bodů. Ale zase nemůžeme být nenažraní. Jsme rádi, že jsme momentálně ve vedení, ale je teprve třetina soutěže a pokud nebudeme hrát zápasy lépe než v sobotu, tak se nám to nepovede.

Cítíte, že soupeři mají teď na Kolovraty větší chuť, aby ukončili sérii vašeho týmu bez porážky?
Nezaznamenal jsem nic neobvyklého. Nikdo nám nedal a nedá nic zadarmo.

Je i tohle jeden z cílů, dojet podzim, případně celou sezonu, bez prohry?
O ničem takovém se nebavíme, chceme prostě vyhrát každý zápas. Jeden z dalších cílů byl postoupit v poháru do jarních bojů, což se nám povedlo. Je ale třeba říct, že jsme měli velmi schůdný los a potkali zatím jen jednoho přeborového protivníka. Splnili jsme úkol, ale není to nic k přeceňování.

Vy i váš tým máte hodně zkušeností z přeboru. Jaký dojem na vás celkově dělá I. A třída?
Výkonnostní rozdíl mezi druhou polovinou tabulky a přeborem je rozhodně vyšší, než je jedna soutěž, to je první věc, která mě napadá. A druhá je, že tahle soutěž je nezatížená přísným sestupovým klíčem, který je druhou sezonu k vidění v přeboru. Tím pádem se odehrává mnohem více klidných utkání.



Fotografie