Foto: TJ Březiněves
Březiněves vzala Ďáblice útokem: pochod fanoušků a pět gólů oblastnímu rivalovi
22.10.2018

Březiněves vzala Ďáblice útokem: pochod fanoušků a pět gólů oblastnímu rivalovi

Dva kotle, domácí modrobílý, hostující červenobílý. Vlajky, bubny, i nějaká pyrotechnika a dýmovnice. Derby I. A třídy mezi Ďáblicemi a Březiněvsí sneslo atmosférou parametry daleko vyšší soutěže. Na hřišti pak vládli hosté, vyhráli 5:1 a více než stovka jejich fanoušků byla u vytržení. „Chtěli jsme vyhrát právě i kvůli fanouškům. Je fakt příjemné a krásné, jak s námi žijí,“ vykládal záložník vítězů Roman Macháček.

Hosté z Březiněvsi pojali zápas velkolepě. Oblastní derby propagovali na sociálních sítích dlouho před výkopem. Avizovali, že se fanoušci vydají na půdu rivala pochodem. „Šlo nás asi třicet. Cestou jsme uctili zapálením svíčky úmrtí jednoho našeho skalního fanouška. On natáčel náš první pochod do Ďáblic,“ svěřil se jeden z březiněvských kotelníků.

Oblečený byl stylově. Černá mikina s nápisem na rukávu TJ Březiněves, na zádech nápis "Jeden tým, jedno srdce" a k tomu vyobrazený fanda v klubovém dresu. „A na srdci máme znak klubu, jinak to být nemohlo,“ doplnil příznivec. Šály, dresy, vlajky - a sem tam i zmíněné bundy - měli na sobě fanoušci i fanynky všeho věku. „Snad to dobře dopadne,“ neslavil ani v poločase předem vítězství.

A to měli hosté k dobru luxusní náskok 4:1. Březiněves dokázala gólově zakončit rychlé akce po křídlech, které ďáblická obrana nedokázala zachytávat. A skóre nemilosrdně narůstalo. Domácím nešlo upřít snahu, i oni měli pár příležitostí, ale až na jednu výjimku s nimi nakládali bídně. Fanoušky Ďáblic tak možná kromě gólu pobavil ve druhé půli hořící gril s klobásami... „Já jsem myslel, že kotel máme tady a ohně nakonec planou támhle,“ glosoval technický problém u občerstvení jeden z fandů v modrobílém.

Jinak se bavili hlavně hosté. Už už to vypadalo, že Ďáblice uniknou alespoň potupě v podobě pěti inkasovaných branek. Nakonec ani tahle meta neodolala, a tak se trenér Dominik Rodinger, který do Březiněvsi přišel přes sezonou, mohl usmívat, když kráčel z rozjásané kabiny. „Mám úplně stejnou radost, jako v době, když jsem hrál derby ve slovenské první lize nebo ve Španělsku. Klukům jsem to řekl a poděkoval jim. Celý týden jsem z nich cítil odhodlání a sílu. Ten zápas rozhodlo naše srdce,“ hlásil Rodinger, bývalý brankář.

Podíl na výhře měl i on. Zvolená taktika mu vyšla dokonale. „Za výhrou jsme šli od první minuty. Ďáblice jsem viděl a našel tam nějaké nedostatky. Kluci splnili, co jsme si řekli. Výhra 5:1, to je super výsledek,“ zářil kouč březiněveského týmu.

Nadšený byl i z toho, kolik fanoušků jeho týmu dorazilo a navíc věděl i o tom, že někteří šli do Ďáblic pochodem. „To je naprosto úžasné, když fandové i u amatérského sportu mají ke klubu takový vztah a obětují mu volný čas, kdy by mohli být s rodinami,“ složil poklonu desítkám příznivců. „Jen to dokazuje, jak skvěle to v Březiněvsi funguje a lidé to tu dělají srdcem. Fanouškům jsme se moc chtěli odvděčit třemi body.“

Sám během léta nečekaně skončil ve Slivenci, bez místa ale nezůstal a mohl rozjet svou třetí trenérskou štaci. „Ta spolupráce v Březiněvsi je naprosto neuvěřitelná, všichni spolu komunikujeme, jsou trenérské schůze, jsem nadšený,“ rozplývá se Rodinger. Otázku, zda tajně v koutku duše nemyslí i na posun výš, se snaží vypudit z hlavy. „Musíme hlavně dál pracovat. Na postup je možná ještě brzy, ale když bude šance? Uvidíme,“ hlásil s tím, že v kádru má sedm nováčků ve věku do 21 let. „Jsou tu dva kluci, co do šestnácti hráli za barákem, teprve rok hrají velký fotbal. Do role favorita se určitě nepasujeme,“ dodal Rodinger, jehož mužstvo je ve skupině A po této výhře na čtvrtém místě za trojicí Kolovraty, Újezd nad Lesy a právě Ďáblice.

Spokojený opouštěl ďáblický areál i březiněvský srdcař Roman Macháček. „Máme ohromnou radost, věděli jsme, že fanoušci půjdou na zápas pochodem, tak jsme je chtěli potěšit. Bylo to stejné jako před třemi lety, akorát teď jsme vyhráli, tak si to užijí víc. Bylo tady snad 150 lidí z Březiněvsi. Bylo to fakt příjemné, jak s námi žijí,“ usmívala se opora vítězů.

Ďábličtí se po utkání trousili do kabin, nebylo jim do řeči. Vždyť až do tohoto zápasu byl tým doma stoprocentní při impozantním skóre 18:0! „A teď si zrovna s Březiněvsí necháme dát doma pět gólů,“ kroutil hlavou domácí fotbalista Jan Ondrůšek. Zklamání bylo znát na každém kroku. „Bolí nás to hrozně, dostat doma bůra před takovou kulisou, víc k tomu nemá cenu nic říkat,“ dodal a zmizel v šatně.

Nutno sportovně přiznat, že na domácí se valila jedna pohroma za druhou. Jeden vážně nemocný hráč, další zraněný při nehodě a k tomu všemu ještě brankářská jednička Tomáš Chrobok dorazila až na druhou půli, protože mělo jeho letadlo zpoždění. Na hřiště šel za stavu 1:4 a inkasoval až v samotném závěru na konečných 1:5. Ďábličtí jsou i přes prohru v tabulce před oblastním rivalem, ten ztrácí jeden bod, v neděli odpoledne ale měla jasně navrch Březiněves...