Foto: Jiří IPSER
Podolí není Ajax. Dvě chycené penalty Kalivodovi? Vychytat sparťana je lepší, říká Vondrka
11.10.2018

Podolí není Ajax. Dvě chycené penalty Kalivodovi? Vychytat sparťana je lepší, říká Vondrka

Když se David Kalivoda rozbíhá k bílému puntíku a chystá se zahrát pokutový kop, většinou se nemýlí. Své by o tom mohli vyprávět ve slavném Ajaxu Amsterdam, který před 11 lety ještě v dresu Slavie proměněnou penaltou uzemnil v předkole Ligy mistrů. Ne vždy však má současný hrající kouč Královic svůj den. V posledním kole Pražská teplárenská přeboru nevyzrál na brankáře Podolí Michala Vondrku. A rovnou dvakrát za první poločas! „Moc si toho cením, ale kdybych chytil penaltu sparťanovi, tak je to ještě víc,“ směje se Vondrka, velký fanoušek a rovněž bývalý hráč červenobílých.

Nestává se často, aby brankář čelil dvěma penaltám za první poločas. Ještě více nevšední je, když obě chytí. Tak jako v případě 28letého Michala Vondrky z Podolí. Exekutorem proti němu byl bývalý ligový fotbalista a současný hrající trenér Královic David Kalivoda.

„Bylo to dost složité. Při té první jsem riskoval, protože jsem celou dobu koukal na Kalivodu a vůbec nenaznačil, kam to kopne. Tak jsem si vybral stranu. A tu druhou jsem šel najisto, protože jsem věděl, že ji tam znovu kopne,“ popisuje brankář Podolí, jak vyzrál na hráče, kterého kdysi obdivoval v televizi.

„Já jako fanoušek Slavie moc dobře vím o té slavné penaltě proti Ajaxu, takže jsem také přemýšlel, jestli nepůjdu raději na druhou stranu, jako to poslal před jedenácti lety. Nakonec jsem se rozhodl jinak a udělal jsem dobře,“ vykládá Vondrka.

Přitom do sobotního utkání vůbec nemusel nastoupit. Trápil jej zraněný kotník a o jeho startu se rozhodlo až těsně před výkopem. A bylo to dobře. Alespoň pro hosty z Podolí. Ti díky jeho výkonu dovedli utkání do vítězného konce, triumfovali 2:0.

„Michal má neskutečnou fazonu. V přeboru potvrzuje, že má na vyšší soutěž. Sice by potřeboval shodit pět až deset kilo, ale kdyby se mu to povedlo, tak si myslím, že bude už i ligovej,“ říká o Vondrkovi kapitán Podolí Karel Kristen.

Když se míče chopil právě Kalivoda a šteloval si ho, ani chvíli o svém spoluhráči z branky nepochyboval. „Věřil jsem, protože jsem věřil celkově, že Královice můžeme porazit. Navíc jsem si trochu ohřál polívčičku tím, že jsem Michalovi dvakrát poradil, kam má skočit. Takže, jak se říká: Podolí není Ajax!“ směje se Kristen.

Chválou nešetří brankáře ani trenér Josef Jarolím. „V této sezoně chytil už čtyři penalty. On je prostě umí. Nejen je, ale celkově je to dobrý brankář,“ vypráví o Vondrkovi.

A že má i na lepší soutěž? „O tom jsem pevně přesvědčený. Trochu mu sice chybí centimetry, ale je to velmi kvalitní brankář. Je skvělý na čáře, má odhad a umí i nohama. Dokonce levou i pravou. To neumí ani někteří ligoví gólmani. Říká se, že penalta se dá jenom špatně kopnout, ale já bych neřekl, že ji Kalivoda špatně kopnul, Michal byl ve správnou chvíli na správném místě,“ dodává Jarolím.

A co na chválu od spoluhráče a trenéra říká hrdina Podolí? „Něco bych shodit asi měl, ale spíš mi chybí ty centimetry, než kila navíc,“ říká 175 centimetrů vysoký gólman. „I proto mi nevyšla kariéra ve Slavii, kde jsem byl jako malý kluk. Bylo mi řečeno, že příležitost jsem nedostával kvůli své výšce. Prý jsem neměl žádný potenciál k tomu, abych pro ně byl zajímavý,“ vrací se zpátky do historie.

Ale smutek už dávno necítí. I v přeboru přece chytá penalty exligovým borcům. „Ale kdybych ji chytil sparťanovi, tak je to ještě víc,“ říká s úsměvem.