Foto: Jiří Ipser
Přebor očima hráče: Tajemství klubové kasy aneb přebor se prodraží
10.10.2018

Přebor očima hráče: Tajemství klubové kasy aneb přebor se prodraží

Dvě věci, bez kterých si fotbalovou kabinu nedokážu představit, to jsou týmová kasa a ceník pokut. Obvykle čím vyšší soutěž, tím dražší sazby. V každém týmu, kde jsem hrál, jsme navíc měli nějakou specialitu. A vždy jsme si užili spoustu srandy.

Není překvapením, že nejvíce vždy zaplatí nováček. To máte tradičně zápisné, první zápas, první gól, kapitánská páska, kterou mu stálý kapitán ochotně předá v přípravném utkání… No a hned je z toho slušná startovací částka.

Pak jsou klasiky, které v sazebníku nemohou chybět. Tak například překopnutí sítě za brankou, to je velmi vděčná pokuta. Když jsem přišel do Újezdu, první měsíc jsem měl fakt „formu“ a kluci si dělali srandu, že se rozlučka zaplatí jen z mých překopnutí.

Pak jsou tu samozřejmě narozeniny. Zatímco v normálním životě člověk dárky dostává, na fotbale je to jinak. Tam se narozeniny finančně nevyplatí. Co jsem zažil, tak většinou měl oslavenec na výběr. Buď přinesl jídlo pro celou kabinu, nebo musel platit.

Co vím, tak tuhle tradici úplně nemusí trenéři. Konkrétně na Motorletu náš tehdejší kouč a fotbalová legenda Martin Frýdek trochu těžce kousal, když přišel před tréninkem do kabiny a my se rvali sekanou. Jednou dokonce Fanda Hák přitáhl domácí tatarák… No, pro trenérův klid jsme si pak jídlo raději nechávali až po tréninku.

Mezi nejdražší položky pak patří svatba a narození potomka. To si přece jen člověk neužije každou chvíli. A nemůžu zapomenout na asi nejoprávněnější pokuty. To znamená pozdní příchod, vynechání tréninku bez omluvy, zazvonění telefonu během týmové porady...

Za takové věci se prostě platí! Většinou jsou v týmu na tyto pokuty vyhlášení experti. A dost často jsem zažil, že na srazy chodí poslední ten, kdo to má nejblíž. U nás je na to momentálně expert Béda Vrabec. Zajímavé je, že na dnu a času, zdá se, nezáleží.

No a konečně moje oblíbené speciality. V mnoha týmech mají ve svém sazebníku něco, co jinde nenajdete. U nás na Újezdě přišel přísný pokladník Ondra Kantor s termínem „smotání“. Stojí 50 korun a není vůbec snadné se mu vyhnout.

Co všechno pod smotání spadá? Hlavně věci, které prostě nešlo zařadit jinam. A většinou mají jedno společné - člověk ze sebe udělá blbce. Tak třeba, když se někdo na tréninku místo kličky zamotá a komicky spadne. Nebo někdo splete místo srazu. A tak dále.

Musím říct, že postup do přeboru naše peněženky docela pocítily. Nejenže se některé pokuty mírně zvedly, ale díky webu fotbalpraha.cz se teď u nás pěkně rejžuje na pokutě „mediální hvězda“. Ať už jde o rozhovory, hvězdu utkání, nebo fotky, jede to pěkně.

Má to ale naštěstí jednu výjimku, kterou jsem si částečně vymohl já. Mediální hvězda se nepočítá, pokud jde o vaši práci. Takže za tyhle blogy naštěstí platit nemusím. Stálo mě to docela dost sil, ale vybojoval jsem si to!

Jinak musím říct, jak jsem psal v úvodu, že tohle k fotbalové kabině neodmyslitelně patří. Z vybraných peněz se samozřejmě platí společné akce, případně něco do kabiny. Každý, kdo má platit, brblá, někdy se trochu pohádáme, ale ve finále nás to strašně baví.



Související články