Foto: Pavel Jiřík st.
Dolní Počernice neposkočily do čela I. B třídy, přesto jejich trenér tvrdí: Jsme silnější než před rokem

Dolní Počernice neposkočily do čela I. B třídy, přesto jejich trenér tvrdí: Jsme silnější než před rokem

Před rokem měly Dolní Počernice v I. B třídě po podzimu jedenáct bodů. Teď po devíti kolech nasbíraly už o sedm bodů víc. Bitvu o první místo skupiny B na hřišti Spojů však prohrály 1:3 a trenér Martin Cicala byl zklamaný. „Porážka nás mrzí, pořád jsme ale tři body za lídrem tabulky. Musíme se z prohry poučit a být příště lepší,“ hodnotil současnou situaci týmu.

Proč se vašemu týmu nepovedlo vyhrát a poskočit na první místo?
Připravení jsme na ten zápas byli dobře. Soupeře jsem byl sledovat, ničím nás nepřekvapil. Bohužel nám v tomhle utkání chyběli čtyři hráči. Buď z pracovních důvodů, nebo prostě měli dovolenou. Nebudu se na to vymlouvat, s tím totiž na téhle úrovni trenér nic neudělá. Jen konstatuji, že to bylo na naší hře znát. Prvních dvacet minut jsme byli i lepší. Jenže pak jsme dostali laciný gól.

Zamávalo to s mužstvem?
Nějak to nefungovalo, byli jsme slabší na míči. Ale když jsme na konci poločasu přežili penaltu, tak jsem si říkal, že by nás to mělo nakopnout. Bohužel jsme nedokázali víc využívat slabiny, které Spoje mají. Tam byly vidět ty naše absence, chyběla nám agresivita, vázla mezihra. Spoje mají velmi kvalitní tým, o tom není pochyb, ale měli jsme s tím popasovat lépe.

Chyběl vám nejlepší střelec Verner, který už dal devět gólů. Byl i tohle jeden z klíčů?
Je to nejen náš nejlepší střelec, ale také obrovský pracant a dříč. Do útoku máme hodně šikovné hráče, teď to tam ale padá hodně jemu. On je dobrý v útoku, nebo i když hraje na lajně. Nedalo se nic dělat, prostě odjel na dovolenou.

Nezkoušeli jste mu odjezd rozmluvit?
O tom, že nebude na tenhle zápas, jsme věděli dlouho. Prostředky na to, abychom mu koupili letenku a on na zápas přiletěl, nemáme. Je to důležitý hráč, ale my jsme si stejně měli v tom utkání poradit lépe.

Pravdou je, že se vám povedlo zápas zdramatizovat. Věřil jste, že za stavu 1:2 dosáhnete třeba na remízu?
Byly pasáže, kdy jsme dokázali dostat Spoje do potíží. Je také pravdou, že když jsme otevřeli hru, tak měl soupeř šance z brejků, z nich mohl přidat další góly. Celkově dal tři, my jeden, tak vyhrál zaslouženě. Mají v týmu individuality, jsou dobře připravení, o tom nepochybuji. Ale věděli jsme také o tom, že můžou udělat chyby. Ve druhé půli jsme nabírali dech. A když to bylo o gól, tak jsem si říkal, že by tomu třeba i remízový stav odpovídal. Mohli jsme možná kopat i penaltu, ale já si nikdy nestěžuji. Chyby hledáme u sebe a našemu týmu se tolik nedařilo.

Kdyby váš tým vyhrál, mohl poskočit na první místo tabulky. Mrzí vás porážka o to víc?
Pořád jsme tři body za lídrem, z tohoto pohledu, kdy je ve hře ještě třiašedesát bodů, to nic neznamená. Důležitější je, abychom situaci zvládli a ta porážka s námi nezamávala. Určitě víme, že jsme silnější než před rokem. Hodně jsme posílili.

Právě proto mířila otázka k prvnímu místu...
My se tu bavíme tímhle směrem, ale máme osmnáct bodů a ještě nejsme ani zachránění. V Počernicích pamatujeme, kdy jsme hráli dole, jak to bylo těžké. Teď jsme nahoře a není to o nic snadnější. Spoje nad námi sice vyhrály, ale nebudou to mít jednoduché, čekám dál vyrovnanou soutěž.

Má tedy váš tým postupové ambice?
Chceme určitě dál vyhrávat. A s kvalitou týmu, který nyní v Počernicích máme, si dovedu představit, že budeme patřit do A třídy. Představy jsou ale jedna věc, musíme to dokázat na hřišti v dalších zápasech. Určitě si tu porážku se Spoji rozebereme u videa a příště musíme být prostě lepší.

Spoje prohrály dvakrát, váš tým si připsal třetí porážku, což svědčí o vyrovnanosti soutěže. Která z bodových ztrát vás štve nejvíc?
Nejbolestnější je určitě porážka s béčkem Vršovic. Tam bylo z naší strany hodně chyb a slabých míst, přitom jsme v poločase vedli 2:1. Jenže pak přišlo uspokojení a místo, abychom soupeři přisypali další dva, tři góly, jsme nakonec prohráli.

Nejvýrazněji vás ale přehrála rezerva ČAFC. Čím vysvětlíte prohru 0:3?
Tady je těch důvodů víc. Soupeři hodně pomohl Jan Žárský. Na druhé straně nám v tomhle utkání chybělo osm hráčů, a to už je vážně moc. Dokonce jsem musel do branky i já sám. Pět kluků bylo na dovolené, dva museli být v práci a jeden byl zraněný...

Role hrajícího trenéra vám sedla jak?
Z lavičky má člověk přehled o všem, když jste v brance, tak se musíte v určitých věcech soustředit na svůj vlastní výkon. A ani z té branky nemůžete řadu věcí konzultovat s asistentem. Je to složité, takže radši všechno sleduji ze střídačky.

V zápisu o utkání ale pořád figurujete jako brankář. Kdy naskočíte příště?
Už se nám uzdravuje druhý brankář, takže to vypadá, že už budu jen v pozici trenéra. My jsme opravdu hodně posílili a já jsem s kluky spokojený. Kádr je široký, tým táhne za jeden provaz. Je škoda, že jsme ten zápas se Spoji nedovedli k remíze, ale jdeme dál. A budeme chtít zase vítězit.



Fotografie

Související články