Foto: PFS
Fotbal v Praze společně, tentokrát na Hájích a ČAFC
03.10.2018

Fotbal v Praze společně, tentokrát na Hájích a ČAFC

Na konci září se uskutečnily další dvě akce projektu „Fotbal v Praze společně“. Obě byly odlišné od té premiérové v Březiněvsi.

Cílem je kromě ukázkového tréninku a následné debaty s trenéry propojovat kluby z okolí. To se podařilo jen částečně. Kluby na Háje pozvánku nepřijaly, a tak se akce uskutečnila jen pro trenéry domácího týmu a přihlížející rodiče. Trénink byl pro kategorii U8, tedy ročník 2011. Děti byly maximálně zapojené do hry a trenéři viděli i možnost, jak si poradit s tím, když chtějí pracovat v menší skupině, ale nemají dalšího trenéra - tedy udělat stanoviště, kde je hra bez dozoru, čímž se naplňuje i filozofie FAČR o propojování s „pláckovým fotbálkem“.

Akce na ČAFC probíhala pro kategorii U10 a U9, tedy ročníky 2009 a 2010. Pozvánku kromě domácích trenérů přijali i zástupci Dolních Měcholup a Vršovic. Novinkou bylo, že se do trenérské diskuze více zapojili i rodiče domácích, zejména tatínci. Tato akce také poprvé probíhala tím způsobem, že jeden ze svazových trenérů, konkrétně David Perl, vedl trénink, zatímco další svazový trenér, Otmar Litera, se o tréninku bavil s přihlížejícími trenéry a rodiči.

„Tento model chceme dělat častěji. Bylo skvělé, kolik rodičů se zapojilo do diskuze, na co se ptali a jak reagovali. Stejně tak bylo obohacující se s trenéry bavit o detailech a principech, které na hřišti byly k vidění,“ uvedl Otmar Litera.

Na konci následovala diskuze primárně o tréninku, který probíhal na hřišti, ale dostalo se i na další témata. „Zabrousili jsme do skladby tréninku z hlediska výkonnosti hráčů. Individualizace, jak nastavit trénink pro hráče různých výkonností a jak to řešit v zápasech. Vzájemně jsme si sdělovali poznatky a řešili, co se děje v praxi,“ přidává David Perl. „Děkujeme kolegům z klubů za uspořádání akcí a náš trenérský tým se těší na příští.“

Ty se uskuteční 16. října na Tempu, 17. října na Xaverově a 24. října ve Střešovicích. Do toho na podzim vyráží trenéři také v rámci projektu „Létající trenéři“ do Újezdu Praha 4, a to ve čtvrtek 11. října.


Související články