Foto: Jiří IPSER
Braník na houpačce. Chceme se bojům o záchranu vyhnout, říká Kudláček

Braník na houpačce. Chceme se bojům o záchranu vyhnout, říká Kudláček

Podzimní sezona Pražská teplárenská přeboru je zatím z pohledu Braníku plná paradoxů. Nejvíce to vynikne při pohledu na statistiky brankáře Jana Kudláčka. Ten vládne gólmanům soutěže se třemi nulami, ale zároveň inkasoval nejvíce branek ze všech. „Doufám, že černou sérii už máme za sebou,“ tvrdil gólman Braníku po výhře 2:0 na Motorletu B.

Pokud na někoho sedí klišé o sezoně jako na houpačce, je to Braník. Jak zatím hodnotíte aktuální sezonu?
Lépe bych to asi neřekl. Je to přesně jako na houpačce, ale doufám, že už se to nezhoupne zpět ke špatným výsledkům. Po prvních třech zápasech, kdy jsme dostali jeden gól, mě ani ve snu nenapadlo, co nastane další zápasy.

Právě, po nadějných prvních třech kolech přišla černá série. Za čtyři zápasy jste dostali 27 gólů! Čím si ten zlom vysvětlujete?
Záludná otázka a nevím, jestli na ni někdo zná správnou odpověď. Asi po Vyšehradu (prohra 1:9) na nás padla nějaká deka a většina si vzpomněla na špatné jaro, které jsme měli. Tam se nám také přestalo dařit úplně všechno a u soupeřů to bylo naopak.

Můžete to období více přiblížit? Co jste se snažili dělat, abyste špatné výsledky zvrátili?
Po prvním utkání si řeknete: zápas blbec. Chtěli jsme to pustit rychle z hlavy a soustředit se na další, ale znovu přišel příděl. Pak už na to člověk samozřejmě nemůže nemyslet, a když dostaneme z prvního útoku gól, je pak psychika hrozná. Na spoustě z nás bylo vidět, jak moc to chceme zlomit, ale nedařily se základní věci a dělali jsme hrozně zbytečné a hloupé chyby.

Vy jako brankář jste vše musel prožívat ještě hůře. Jaké to bylo?
No, po zápasech jsem se cítil hrozně, to je asi jasný. Ale ne jenom já, myslím, že to tak cítili všichni z týmu. Tolik gólů, jako za ty čtyři zápasy, jsme dostávali za celou půl sezonu.

Temnou sérii jste nicméně zlomili v pravý čas důležitým vítězstvím na Motorletu. Byla to spíše vydřená výhra, nebo vám vše sedlo?
Zápas na Motorletu nám celkem vyšel. Zlepšili jsme hru a přestali jsme dělat tolik chyb. Když už nějaká přišla, tak ji soupeř nedokázal potrestat. Ani bych neřekl, že to bylo vydřené utkání. Až ke konci zápasu nás Motorlet zatlačil a my zjednodušili hru s logickým úmyslem zápas udržet, ale po většinu zápasu to bylo otevřené utkání, žádný beton nebo něco podobného.

Věříte, že období temná je u konce a začali jste naopak pozitivní sérii?
Každý na Braníku doufá, že je to za námi, ale pravdu ukážou až další kola. Teď nás čekají Třeboradice, což bude velmi těžký soupeř na potvrzení výhry z Motorletu. Ale poté máme soupeře, se kterými musíme udělat co nejvíce bodů, abychom se dostali do pohody a nevrátili se ke špatným výkonům.

Je jasným cílem Braníku záchrana, nebo byste přece jen rádi alespoň trochu výše?
Nikdo nechce hrát o záchranu a ani my ne. Ale realisticky po posledních pár zápasech nás asi většina lidí vnímá jako jednoho z kandidátů na sestup. Osobně věřím, že máme dostatečně kvalitní tým na to, abychom byli schopni se vyhnout bojům o záchranu.


První zápas v přeboru = první nula pro Fišera

Čisté konto neudržel v posledním kole Pražská teplárenská přeboru pouze brankář Braníku Jan Kudláček. Parádní víkend prožil také gólman Újezdu Praha 4 Jan Fišer. Ten totiž při absenci Daniela Bojčuka odchytal vůbec svůj první zápas v nejvyšší pražské soutěži mužů a hned mohl na půdě rezervy Vyšehradu slavit nulu při výhře 3:0. Trenér Karel Jeřábek ho zvolil nejlepším hráčem hostujícího týmu. „Moc jsem si to užil, byla to ideální premiéra. Před utkáním jsem byl trochu nervózní, ale pak to ze mě spadlo a soustředil jsem se na svůj výkon. Kluci mi k nule hodně pomohli,“ chválil spoluhráče Fišer.