Foto: Jiří IPSER
Přebor očima hráče: Jaké to je střídat přebor a divizi?
03.10.2018

Přebor očima hráče: Jaké to je střídat přebor a divizi?

„Béčka“ jsou důležitou součástí Pražská teplárenská přeboru. Často jsou to právě B-týmy, které jsou nejvíce nevyzpytatelné, jelikož hrají každý víkend v trochu jiném složení. Jaké to ale je střídat vyšší soutěž s přeborem z pohledu hráče? To nám nejlépe řekne útočník Motorletu Ondřej Měska, který, když zrovna nehraje za jinonický A tým, střílí góly za béčko.

Fotbalové zápasy miluju. Proč začínám zrovna tímto tvrzením? Je to podle mě důležitá podmínka pro hráče, jakým momentálně jsem. Když totiž nehraju celý zápas za naše áčko, často jdu pomoci béčku. A strašně si to užívám.

Zápasy bych hrál nejradši každý den, i když uznávám, že pondělí po víkendu bývá trochu náročné… Jo, kdybych mohl jen ráno vyklusnout a pak si zajít na masáž, to by bylo ideální. Jenže to by se asi šéfům v práci moc nelíbilo, takže únava někdy je.

Na druhou stranu mě to fakt takhle baví. Pokud nejsem výjimečně na chatě, tak chodím rád za oba týmy. Je pravda, že to je trochu rozdíl. Ne že bych se jinak připravoval, ale na hřišti se musím přece jen chovat trochu odlišně.

Zatímco v áčku se vedle kluků jako Honza Rajnoch a dalších zkušených hráčů můžu víc soustředit na sebe a na svůj výkon, v béčku, které máme opravdu hodně mladé, bych měl být větším lídrem. Vím, že na mě trenéři spoléhají.

Asi nikdy nebudu ten typ, který to o poločase seřve, snažím se ale více mluvit a mladší spoluhráče povzbudit. Jinak jdu do zápasu vždy s tím samým. Chci pomoci týmu k výhře, ideálně nějakým gólem a asistencí. To je můj úkol, nehledě na soutěž.

Pokud jde o hlavní rozdíly mezi přeborem a divizí, vidím je především v obecném pojetí hry. Mám dojem, že zápasy v přeboru si týmy více užívají, v divizi je to často více svázané taktikou a je znát, že jde jakoby o trochu víc.

Jinak si myslím, že fotbalovou kvalitou jsou to již skoro srovnatelné soutěže. Dokonce bych řekl, že kdybych si měl vybrat zápas, na který půjdu jako divák, zvolím přebor. Padá více gólů, je to takové pohodovější. Na druhou stranu divize je přece jen o něco rychlejší a tvrdší.

Tak jako tak musím říct, že kvalita přeboru šla neskutečně nahoru. V aktuální sezoně mě překvapuje hned několik týmů a myslím, že je soutěž brutálně vyrovnaná. Víc než kdy jindy. Každý zápas se musí hrát naplno, to je super.

Z našeho pohledu se zatím sezona nevyvíjí ideálně, podobně jako v minulém ročníku jsme v dolních patrech tabulky. Ale jak jsem už říkal, máme hodně mladý tým. Věřím, že to zase zlomíme. A doufám, že k tomu pomůžu, i když to bude někdy fyzicky náročné.



Související články