Foto: Jiří IPSER
Brankář Jungr září a Admira dál vede divizi. Gólů mohlo být ještě méně, říká
01.10.2018

Brankář Jungr září a Admira dál vede divizi. Gólů mohlo být ještě méně, říká

Dvakrát prohrávala, ale nesložila se. Fotbalová Admira v divizi ukazuje svou sílu. Nad Dobříší dotáhla zápas k remíze 2:2 a nakonec vyhrála na penalty. Díky tomu je dál v čele skupiny A. Na pozici brankářské jedničky tým drží zkušený gólman Martin Jungr. „Jsem vítězný typ, chci vyhrávat,“ říká hrdina penaltového rozstřelu, když zneškodnil dva pokusy soupeře.

Až do utkání s Dobříší jste měli nejméně inkasovaných branek v soutěži, teď jste na 7 gólech, takže o branku je momentálně lepší Čížová. Štve vás to, nebo převládá radost, že jste dál první v tabulce?
Samozřejmě, když brankář udrží čisté konto, tak ho to vždycky potěší. Ale já to mám pojaté tak, že hlavní je úspěch týmu, takže jsme rádi, že jsme nad Dobříší vyhráli aspoň na penalty, když už se nepovedlo udržet nulu. Gólů jsme zatím dostali sedm, což není špatné, ale myslím, že jich mohlo být ještě méně. A když přišla řeč na Čížovou, tak za dva týdny s ní hrajeme, budeme se snažit ji porazit, to je jasné.

Zápas s Dobříší se nevyvíjel dobře. Dostali jste gól do šatny, pak prohrávali i podruhé. Berete jako plus, že se povedlo uhrát dva body?
Bylo špatné, když jsme dostali gól před poločasem, ale v kabině jsme se hecovali, že to zkusíme odjezdit a něco s tím udělat. Povedlo se nám vyrovnat, ale deset minut před koncem jsme dostali zase gól. Náš zraněný hráč se nenechal hned ošetřit a jeho hráč pak zařídil ten gól. Naštěstí jsme stihli ještě vyrovnat. Takže musíme dva body brát.

Admira na dva body dosáhla díky vašemu výkonu při penaltách. Trénujete je nějak speciálně?
My jsme do rozstřelu nevstoupili dobře, když jsme hned první penaltu nedali. Pak jsem dvě penalty chytil a jsem za to moc rád, že jsem klukům pomohl. Na penalty se ale nijak zvlášť nechystám, jen jsme si s trenérem brankářů řekli, kam kopou střelci praváci a kam leváci. A podle toho se snažím řídit.

Váš tým je na prvním místě, cítíte, že to má těžší, že se soupeři chtějí vytáhnout?
To tak bývá vždycky. A když se k tomu přidá, že jsme tým z Prahy, platí to o to víc. Když to mám vzít ze svého pohledu, tak někdy mám víc zákroků, někdy méně. Obrana mi hodně pomáhá. Samozřejmě se stane, že se udělá chyba, ale makáme dál.

Jste jasnou jedničkou, přitom jste do klubu přišel na poslední chvíli. Věřil jste, že to půjde takhle skvěle?
Já jsem byl na přípravu v Jirnech, ale tam to nakonec nějak nedopadlo. Domluvil jsem se na Admiře a jsem za to moc rád. Níž než do divize jsem jít nechtěl. V klubu už jsem byl, takže jsem nešel do neznámého prostředí, znal jsem řadu kluků. Věděl jsem, že v minulé sezoně bojovali ve skupině C o udržení, ale teď je před námi nová výzva.

Myslíte boj o první místo a případný postup?
Na tohle jsem nemyslel. Je pravda, že si to teď v Admiře užívám. Jsem vítězný typ, rád vyhrávám.

Naposledy jste byl v třetiligovém Nymburce a tam těch výher tedy zrovna moc nebylo...
V první sezoně se nám dařilo, to jsme vybojovali postup. Pak odešly před třetí ligou dvě naše opory, kádr se potřebně nedoplnil, nebylo to ono. Teď v Admiře se ale zase už cítím dobře. Jsem moc spokojený, máme trenéra brankářů, který se nám každý trénink věnuje. To jsem na téhle úrovni nezažil a je to super.

Trenér brankářů Mašek je náročný, získal i angažmá u dívčích reprezentací do 15 a 19 let. Cítíte, že jde vaše forma nahoru?
Zabrat dostáváme, ale když člověk cítí, že se zlepšuje, tak ho to baví. Zažil jsem angažmá v klubech, kde si gólman dělá sám rozcvičku, to ale není ono. V Admiře to funguje daleko lépe. Tréninky má jiné, než jsem zažil ve Spartě pod Petrem Koubou, nebo třeba ve futsale s Honzou Klímou. Baví mě to a chci se dál zdokonalovat.

Říkal jste, že při příchodu do Admiry jste nemyslel na postup a tedy i návrat do ČFL. Co na to řeknete teď po osmi kolech?
Že bych se návratu do třetí ligy nebránil. Ale na tohle je brzy, jsme teprve v osmém kole. Taky by záleželo na tom, co by řeklo vedení klubu. Skok do ČFL je velký. My se musíme soustředit na divizi, teď nás čeká Tachov, pak Čížová. Je toho před námi ještě dost, máme velkou marodku. Ale doufám, že nám to výsledkově vydrží a já se budu snažit pomáhat dál týmu.


Očima trenéra brankářů Petra Maška
„Martin Jungr je velkou oporou, Admira určitě udělala dobrý krok, když jej angažovala. A nemluvím jen o utkání s Dobříší, spíš celkově, podržel nás ve víc zápasech. Je na něm vidět zkušenost, chytal ČFL a dál na sobě pracuje. Těší mě, že se mu daří. Je to velká jistota a pořád se zlepšuje. Přišel do klubu až na poslední chvíli, ale zapracoval se rychle a je jasnou jedničkou. Dobře čte hru, je jistý při centrech a dobře rozehrává nohou. Věřím, že jeho forma bude ještě lepší, pomohlo mu i to, že shodil šest kilo. Věřím mu a on věří mně. Snažím se o to, aby to kluky na tréninku bavilo. Vyznávám španělskou, německou a chorvatskou cestu ohledně hry brankářů. Na tréninku je to hodně o rychlosti a dynamice. To, že se mi teď ozvali, zda bych byl i trenérem gólmanů u dívčích reprezentací do 15 a 19 let beru jako odměnu a velkou výzvu zároveň. Bude to něco úplně jiného a moc se na všechno těším.“



Fotografie