Foto: PFS
Fotbal v Praze společně. Svaz trénoval a diskutoval se zástupci klubů ze severu metropole
26.09.2018

Fotbal v Praze společně. Svaz trénoval a diskutoval se zástupci klubů ze severu metropole

Pražský fotbalový svaz (PFS) ve spolupráci s klubem TJ Březiněves uspořádal akci pod názvem „Fotbal v Praze společně“. Jednalo se o ukázkový trénink v součinnosti trenérů svazu a klubu, na který navazovala diskuze. Nešlo však o ukázkový trénink pouze pro trenéry z Březiněvsi, zváni byli i jejich kolegové z okolních oddílů.

Pozvánku přijali trenéři z Ďáblic, Třeboradic, Čakovic, Troji, Bohnic, dokonce i středočeské Bášti a Nové Vsi. Ve velkém počtu přišli i trenéři domácí Březiněvsi.

Tato sestava viděla trénink starší přípravky, tedy ročníků 2008 a 2009. Cílem bylo navodit reálné podmínky: předem nebyl určený počet dětí na trénink a jak to tak bývá, v 17 hodin, tedy v době začátku, bylo přítomno 18 dětí, o deset minut později už o čtyři více. To jsou běžné situace ze hřišť nejen pražských klubů.

Trénink trval devadesát minut, kdy měli trenéři k dispozici flipchart a mohli zapisovat, co vidí. Dopředu věděli jen to, jak bude trénink probíhat, ale nevěděli záměr. Ten se řešil společně po skončení, včetně různých detailů.

„Diskuze byla otevřená, trenéři se rozpovídali. Trénink zhodnotili jako řízený chaos, děti byly maximálně zapojené do hry, byly kontrolované jen částečně. Cílem bylo ukázat spíše principy, než právě řešení detailů v praxi,“ řekl Otmar Litera, okresní grassroots trenér mládeže PFS. „Za svaz můžeme být s první takovou akcí spokojeni. Domluvili jsme se, že bychom ji opakovali s těmito kluby pravidelně, a tak je pravděpodobné, že se setkáme opět společně za půl roku v Čakovicích.“

Kromě samotného tréninku byli všichni přítomní seznámeni s projekty PFS - Měsícem náborů, Létajícími trenéry a Dětským fotbalovým pohárem.

„Bylo pro nás ctí být spolupořadateli této myšlenky. Nejvíce mě zaujala myšlenka setkání sousedních týmů. Potkáváme se pouze na hřištích jako soupeři a někdy na nějakých licencích, ale nemáme možnost spolu takto konkrétně diskutovat v přátelské atmosféře,“ hodnotil za Březiněves sekretář mládeže a zároveň její trenér Tomáš Bezpalec. „Díky oběma trenérům za inspiraci na další cvičení. Líbilo se mi i to, že se po tréninku nejednalo o přednášku, protože se trenéři ze svazu snažili všechny účastníky podnítit k zamyšlení a poté k diskuzi mezi sebou.“

Na tuto akci budou navazovat i další. „Máme již potvrzené další, a to na Hájích, na ČAFC a ve Střešovicích. K tomu budeme chtít v průběhu podzimu přidat ještě dvě. Co nestihneme na podzim, proběhne na jaře. Zapojte se společně s námi, ať můžeme diskutovat o tom, jak se dají vést děti,“ uvedl Litera.