Foto: Pavel Jiřík st.
Vyšehrad se dočkal, po pětigólové přestřelce vyhrál nad Vltavínem
20.09.2018

Vyšehrad se dočkal, po pětigólové přestřelce vyhrál nad Vltavínem

Pět gólů, hodně šancí, snahy a také emocí. V třaskavém pražském třetiligovém derby vyhrál Vyšehrad nad konkurenčním Vltavínem 3:2 a přerušil tak sérii tří prohraných zápasů s rivalem z Holešovic. Všechny branky padly v první půli, ani v dalším průběhu se ale fandové nenudili. „Tohle derby mělo všechno. Góly, emoce. Lidi byli spokojení,“ pochvaloval si trenér vítězů Roman Veselý.

Ústřední postavou utkání byl vyšehradský záložník Michal Rataj, který vstřelil dvě branky. Šemíky postavil na nohy parádní ranou z hranice pokutového území. „Ukazuje, že v sobě má střelecké pudy. Nezmatkuje, nepanikaří. A ten jeho gólový obstřel z vápna? To bylo fantastické. Řešil to správně a měli by se na to podívat i ligoví hráči,“ pochvaloval si kvalitu svého svěřence trenér Veselý.

Uběhlo pár desítek sekund a nevysoký záložník se prosadil znovu. Tentokrát hlavou po centru z pravé strany. „Nějak se to tam odráželo. Upřímně ani nevím jak. Balon šel na první tyč a spadlo to tam. Jsem za to rád,“ culil se šikovný vyšehradský štírek po závěrečném hvizdu. A skromně odmítal roli hrdiny derby. „Neřekl bych, že jsem byl rozhodující postavou. Jsem šťastný hlavně za tři body, protože nás posunou zase výš tabulkou a my chceme hrát výš. Za góly jsem rád, ale hlavně za vítězství,“ dodal.

Zpackaný úvod mrzel i trenéra hostů Martina Frýdka. „Prohospodařili jsme první poločas, kdy jsme udělali hrozné chyby. Soupeři jsme nechali prostor,“ kroutil hlavou nad přehmaty v defenzivní hře svého celku. Absenci zkušeného stopera Tomáše Rady, který má zraněná záda a derby sledoval jen jako divák, chyby nepřipisoval. „Spíš to bylo tím, že domácí hráči byli mladí, rychlí a agresivní a my jsme jim nechávali moc prostoru,“ poznamenal.

Potěšit jej mohlo aspoň to, že jeho tým zápas nezabalil, i když měl výsledkově navrch Vyšehrad. „Klobouk dolů, jak kluci za stavu 0:2 a 1:3 zamakali a dokázali jsme se vrátit do zápasu. Škoda, že se nepovedlo udělat aspoň remízu. Ve druhé půli jsme nedotáhli naše akce do velké šance. Zprava jsme se čtyřikrát, pětkrát dostali do slibné akce, ale všechno pokazil nezvládnutý centr,“ uznal.

V utkání bylo i hodně emocí a nešlo o penaltové zákroky, spíše o posouzení postavení mimo hru při šanci Veselého. „Zdálo se mi, že to ofsajd nebyl, ale musím se na to podívat,“ nejitřil emoce trenér Vltavínu. Stejně jako chyby v obraně nesváděl na absenci Rady, neviděl důvod porážky ani v nedávném odchodu střelce Pejši do Příbrami. „Jasně, že by nám pomohl. Ale zasloužil si jít výš. Góly dáváme dál. Pablo, Carlos Maione i Lukáš Veselý jsou nebezpeční. Náhradu do útoku máme,“ měl jasno Frýdek. Nicméně se po derby musel smířit s rolí poraženého.

To v domácím táboře bylo veselo. Trenér ocenil i hru soupeře. „Když chce i druhý tým hrát fotbal, pak má zápas parametry. Ale když jsme si vytvořili náskok, tak na nás pak Vltavín přitlačil a tlačil se za vyrovnáním. Ten zápas měl úroveň, tempo, rychlost,“ hodnotil Veselý.

Pochopitelně byl z dvojice trenérů ten spokojenější. Vyšla mu i taktika. „Vsadili jsme na to, že obrana Vltavínu je pomalejší a my máme rychlostní typy hráčů. Hráli jsme dobře po zemi, to rozhodlo.

Vyšehradu se s přibývajícími odehranými zápasy také krystalizuje základní sestava po letním zemětřesení v hráčském kádru. „Už se to dává dohromady, tvoří se vztahy v kabině. Tenhle tým potenciál má, sestava se ustálila. Hned na začátku jsem říkal, že je třeba získat nějaké návyky, automatismy a pak už do fungující sestavy lépe vsadíte jednoho, dva hráče,“ zářil spokojeností Veselý. „Hráčům jsem také za ten poslední týden poděkoval. Semkli se, tohle byl skvělý týmový výkon, kluci to odpracovali,“ dodal.

Trenéra podpořil i záložník Rataj. „Přišlo nás v létě hodně, ale už si to sedlo. Věříme, že to bude lepší a lepší. Teď musíme zvládnout o víkendu Převýšov, chceme rozjet vítěznou sérii,“ dopnil autor dvou vyšehradských branek z derby.



Fotografie