Foto: FAČR
80 profesionálních trenérů FAČR bude pomáhat malým klubům
13.09.2018

80 profesionálních trenérů FAČR bude pomáhat malým klubům

Fotbalová asociace České republiky reaguje na nepříznivý vývoj především v okresním fotbale, který zasáhl celoevropský trend úbytku týmů i hráčů. V jejich řadách začíná působit 80 Grassroots trenérů mládeže (GTM), kteří budou s pomocí k dispozici především klubům na vesnicích a v malých městech.

,,Fotbalová asociace má jasný směr, kterým by se chtěla ubírat. Je třeba vnímat fotbal jako celek, zjednodušeně řečeno, pokud nebude fungovat okresní fotbal, nemůže nám fungovat ani reprezentace. Asociace aktuálně zaměstnává velké množství lidí, blížíme se k číslu 200, kteří mají za úkol dělat fotbal v souvislostech a provázat regionální fotbal s tím profesionálním. Naším soupeřem musí být Belgie, Švýcarsko nebo Rakousko, nesmíme bojovat mezi sebou, ale musíme jít všichni jedním směrem,“ představil strategii Fotbalové asociace technický ředitel Michal Prokeš.

V každém ze 76 okresů a 4x v Praze se tak nově objeví trenér zodpovědný především za mládežnický a neprofesionální fotbal, který bude klubům k dispozici s řešením jejich aktuálních problémů, budou hledat cesty, jak zvýšit a následně udržet členskou základnu klubů, důležitou součástí jejich práce pak bude i vzdělávání a inspirace trenérů, učitelů tělesné výchovy, ale i rodičů. Výrazně tak doplní a podpoří činnost již dlouhá léta fungujících 14 krajských trenérů mládeže FAČR.

,,Okresní trenéři mládeže jsou součástí strategického plánu FAČR, působit jich v ČR bude 80 a doplnili tak všechny projekty a myšlenky, které jsme za poslední roky realizovali. Jejich náplní práce bude komplexní servis pro kluby v jejich okrese tak, abychom společnými silami dokázali být nápomocni v základních patrech fotbalu. Abychom zajistili jednotný přenos myšlenek do klubů, s těmito trenéry jsme opakovaně absolvovali interní školení, a to jak teoretické, tak i praktické,“ doplnil Otakar Mestek, vedoucí Grassroots oddělení FAČR.

Kluby se mnohou na tyto krajské a okresní GTM kdykoli obrátit pro radu, inspiraci i pomoc, a to na kontaktech uvedených níže.

Přehled Grassroots trenérů mládeže v jednotlivých krajích najdete ZDE

Přehled nových Grassroots trenérů mládeže OFS v jednotlivých okresních fotbalových svazech včetně Prahy najdete ZDE