Foto: Pavel Jiřík st.
Já nejlepší kanonýr? Nevím, jestli je to dobrá vizitka pro ostatní střelce, směje se Kalivoda
13.09.2018

Já nejlepší kanonýr? Nevím, jestli je to dobrá vizitka pro ostatní střelce, směje se Kalivoda

Královice se rozjíždějí, dejte si na ně pozor. Za tři zápasy teď nasázely v Pražská teplárenská přeboru soupeřům čtrnáct gólů, když naposledy to odskákal úřadující vítěz nejvyšší pražské soutěže z Třeboradic a odvezl si porážku 3:6. Ústřední postavou tažení týmu z Královic je hrající trenér David Kalivoda, který už má na triku šest branek a drží si tak průměr víc než gól na zápas. „Začíná to tam padat,“ směje se bývalý prvoligový hráč, který se momentálně léčí s chřipkou.

Začátek sezony nebyl v podání vašeho týmu ideální. Teď se zdá, že jste se našli. Co může za tu proměnu?
Během léta jsme udělali tři kluky, kteří pomohli zlepšit mezihru. Vzadu to zkušeností řídí Ptáček, důležitými hráči jsou i Slánský a Sedláček, i když ten se ve druhém kole zranil. Musím říct, že posily se fakt povedly.

Ale na začátku jste dvakrát prohráli...
V přípravě a na začátku přeboru si to sedalo. V přípravě jsme dokonce hráli se slabšími soupeři než byla úroveň přeboru. Pak jsme se dvě kola hledali i v soutěži, kdy to trochu haprovalo (prohra s Uhelnými sklady a Újezdem Praha 4). Ale teď už to vypadá, že jsme se našli a jdeme správnou cestou.

Pokud jste mluvil o důležitých faktorech královických úspěchů, opomněl jste jednu podstatnou věc. Jste nejlepším střelcem týmu se šesti góly a zároveň se dělíte o první místo v soutěži kanonýrů. Co na to říkáte?
Každý hráč je rád, když se mu povede střílet góly a mě jako ofenzivního hráče střílení gólů pochopitelně pořád baví. Není to tak, že bych si po každém kole hledal tabulku střelců, to vůbec. Jak jsem říkal, když se trefím, tak mě to potěší, ale hlavní je úspěch týmu.

A co to dělené první místo mezi kanonýry?
Tak nevím, jestli je to úplně dobrá vizitka pro ostatní útočníky a střelce (směje se), že bych třeba já měl ve svém věku myslet na vítězství v soutěži kanonýrů. Je jasné, že budu rád, když přidám i další góly, ale v hlavě to určitě nemám.

Možná vám to připomene někdo ze spoluhráčů, nebo třeba pokladník...
Tak to je pravda, náš pokladník je dost všímavý. Naposledy na mě vytáhl hattricky. Takže mě to už teď zase po rozhovoru nemine, ale když se bude dařit, tak to člověk rád dá.

Vy jste navíc dali poslednímu vítězi z Třeboradic šest gólů. Když pominu, že Třeboradice nejsou v optimální formě, pořád je šest gólů parádní ofenzivní vizitka, že?
Už před sezonou jsem říkal, že bychom směrem dopředu neměli mít problém a spíš bude důležité, jak se nám bude dařit vzadu. Tam nám hodně pomohl Jirka Ptáček, směrem dozadu jsme se zlepšili. Je pravda, že jsme prohrávali 0:2, což nebylo příjemné. Ale dokázali jsme to otočit a vedli 4:2, pak 6:2, zase jsme pak ale dostali takový gól po chybě. Když dáte šest gólů, tak se snad i ty tři inkasované dají překousnout.

Královice se vezou na vítězné vlně. Jak vysoko zamíříte?
Vyhráli jsme třikrát za sebou, ale fotbal hraju dlouho, a tak vím, jak je ta hranice tenká. Jednou prohrajete a může se všechno otočit. Jasně, každý hraje fotbal kvůli tomu, aby vyhrával a byl v tabulce nahoře. Ale já chci především to, abychom hráli dobrý fotbal. Určitě zůstáváme na zemi. Taky se ale budeme snažit tu naši sérii vítězství co nejvíc protáhnout. Na druhou stranu víme, že se přebor díky novým týmům zase posunul nahoru, takže musíme být obezřetní a odmakat každý zápas. Kvalitu v týmu máme, tak uvidíme, jak se nám bude dařit dál.