Foto: web
Bez zkušených hráčů Zbraslav i Dolní Chabry tápou. Přesto věří, že jdou správnou cestou
23.08.2018

Bez zkušených hráčů Zbraslav i Dolní Chabry tápou. Přesto věří, že jdou správnou cestou

Jako den a noc se zatím liší výkony expřeborových týmů v pražské I. A třídě. Újezd nad Lesy má ve skupině A po dvou kolech šest bodů, Ďáblice jsou na čtyřech. V „béčku“ to ale vypadá s mužstvy, které dostaly v minulé sezoně padáka z přeboru, hůř. Zbraslav má na kontě jednu plichtu, Dolní Chabry dokonce ještě nebodovaly.

„Je jasné, že optimální ten start z naší strany není,“ připouští Martin Vnouček, trenér Zbraslavi. Na obhajobu svého týmu přidává, že tým opustily čtyři opory – Hašek, Janda, Sýkora a Zich. „K tomu se přičtou nějaká zranění a je jasné, že kádr se teprve skládá,“ konstatuje fakta.

Je pravda, že absence čtyř hráčů ze základní sestavy by zamávala s jakýmkoliv týmem mezi profesionály i amatéry. „Chvíli si to bude sedat. Ale šance máme už teď. Jen je proměnit. Se Stodůlkami jsme prohráli 1:2, ale třikrát jsme šli sami na branku. Klidně to mohlo být 5:2,“ tvrdí Vnouček.

I následné derby v Lipencích viděl jako vyrovnané. „Lipence měly čtyři šance, my také. Kdyby někdo vyhrál 4:0, nikdo by nemohl nic říct, nebo to taky mohlo skončit 4:4,“ popisuje uplynulý zápas. Každopádně chválí mladé fotbalisty za přístup a snahu. „Je dobře, že jsme dali mladým šanci. Je to správná a lepší cesta, než sem tahat za peníze hráče. Já jsem s přístupem spokojený,“ dodává. „Kluci makají, chtějí se předvést, věřím, že zlepšení přijde.“

I když by se Zbraslavským líbilo, kdyby se tým okamžitě vrátil do nejvyšší pražské soutěže, tak Vnouček uvažuje v reálných možnostech klubu. „Musíme se na to připravit, abychom, až se tam dostaneme, byli týmům rovnocenným soupeřem,“ naznačuje, že mladíci se musí nejprve vyhrát a srovnat s dospělým fotbalem. Nemá cenu někam spěchat a pak být za otloukánka.

Ve třetím kole A třídy si Zbraslav zahraje proti Dolním Chabrům, bude to utkání dvou expřeborových trápících se mužstev. „Soupeři se také nepovedl vstup do soutěže, je na nule. Ale já doufám, že tenhle zápas zvládneme a konečně vyhrajeme,“ pohlíží s optimismem do nejbližší budoucnosti.

Dolní Chabry zatím prohrály 0:2 na Zličíně a 1:2 se Zlíchovem. Nula na kontě bodů nikoho netěší. I tady ale trenér Petr Klouček nachází důvody, proč to zatím nejde podle představ. „Nastavili jsme v klubu jiný systém. Pět, šest zkušených hráčů, co chodilo hlavně na zápasy, je pryč. Šanci dostávají odchovanci, co chodí trénovat,“ vysvětluje, že i v zelenobílém táboře teprve ladí souhru jedenáctky a mladí sbírají zkušenosti.

Trenér týmu je přesvědčený o tom, že mužstvo určitě nemělo být po dvou kolech bez bodu. „Jednou jsme měli na bod, podruhé na tři. Jenže máme problém se střílením branek. Takže místo toho, abychom v zápase vedli 3:0, tak zahodíme šance a soupeř nás potrestá a my prohráváme,“ krčí bezmocně rameny.

V týmu zůstal zkušený exligista Jaroslav Černý, který by měl mladíky na hřišti usměrnit. „Klukům určitě pomůže, když teď nastoupil, hned to bylo znát. Všichni se snaží, určitě nemůžu nikomu z týmu nic vyčíst,“ líčí Klouček, že to s dolnochaberským fotbalem není tak špatné, jak by se podle výsledků mohlo zdát.

A když byla řeč o trápení v koncovce, odtajnil, že Chabry nevysvobodí ani šéf klubu Vladimír Šmicer. „Bohužel má koleno pořád špatné, touhle cestou to nepůjde,“ naznačuje Klouček, že si klub bude muset nejspíš nového kanonýra vychovat. Bývalou hvězdu Slavie či Liverpoolu na hřiště nepustí zdraví. „Soupeři se navíc na nás chtějí vytáhnout, vidí v nás tým z přeboru. V tom to máme těžší. Ale musíme se s tím srovnat a věříme, že to bude postupem času lepší a lepší.“