Foto: Jiří Ipser
Přebor očima hráče: Soutěž, která chyby neodpouští
15.08.2018

Přebor očima hráče: Soutěž, která chyby neodpouští

V nové rubrice "Přebor očima hráče" bude během sezony každý týden přinášet svůj pohled na fotbalové dění v Praze novinář Tomáš Podvín, bývalý redaktor portálu iSport.cz, šéf česko-slovenského fanklubu Realu Madrid a kapitán nováčka Pražská teplárenská přeboru z Újezdu Praha 4.

"O víkendu to začalo. Odstartovala nová sezona Pražská teplárenská přeboru a pro náš Újezd to byl historicky první zápas v této soutěži. Strašně jsme se těšili a hned v prvním utkání jsme jasně poznali, že I. A třída, ač skrývá spoustu skvělých hráčů, je fotbalovou kvalitou někde úplně jinde. A nejen tou.

Jaké cítím z pohledu hráče zásadní rozdíly?

Tak především, přebor je neskutečně vyrovnaná soutěž. S nadsázkou se dá říct, že neodpouští žádná velká zaváhání. Na každý gól se tým strašně nadře. Naopak ubránit ofenzivní hráče soupeře dá pořádnou fušku.

Jasně, i v I. A třídě jsme hráli proti hodně dobrým týmům. Ale také si pamatuji spoustu zápasů vyloženě na jednu branku. Několikrát jsme dokázali rozhodnout v první půli. Pokud soupeři chyběly jedna dvě velké opory, bylo to většinou obrovsky znát.

Obrovské rozdíly byly mezi zápasy doma a venku. Zatímco na našem hřišti nás dokázal potrápit málokdo, ale když jsme vyjeli ven, soupeři si tradičně věřili mnohem více a my to měli o dost těžší. Na tohle se v přeboru moc nehraje. To dokázalo hned 1. kolo, protože v osmi zápasech se domácí neradovali ani jednou.

Vím o tom, že spousta fotbalistů, kteří by mohli válet z fleku v divizi nebo ve třetí lize, jde dneska hrát radši přebor. Tréninků je méně, na zápas jezdíte jen po Praze a přitom kvalita, zázemí i věci okolo jsou na super úrovni.

Na druhou stranu, my to měli na první utkání sezony pěkně daleko. V kabině jsme se smáli, že duel Újezdu a Přední Kopaniny je vlastně pražské derby, ale vzdálenost mezi oběma kluby je asi 40 kilometrů. Z Prahy do Prahy.

Nicméně čert vem kilometry, premiéry v přeboru jsme se nemohli dočkat a myslím, že podle toho vypadal i náš výkon. Určitě nebyl bezchybný, ale všichni jsme bojovali naplno, a i když jsme prohrávali, nehodlali jsme odjet bez bodu. Cítili jsme, že to prostě nedopustíme!

Nakonec jsme se mohli radovat. Paradoxně jsme neuspěli z našich velkých šancí, ale skórovali jsme dvakrát s velkým štěstím. Nejdřív nám soupeř pomohl vlastním gólem, pak zase tečí. Byl jsem ale na náš tým fakt hrdý. Zrovna z Kopaniny to jsou strašně cenné tři body. Mám jeden trochu odvážný tip - Kopanina už na podzim doma neprohraje.

Pozorně jsme ovšem sledovali i všechny ostatní zápasy. Hned několik týmů dokázalo oprávněnost velkých ambicí. Vypíchl bych Uhelné sklady, které neskutečně posílily a je to pro mě regulérní kandidát na titul. I když není samozřejmě zdaleka jediný.

Očekávám velmi vyrovnanou sezonu. Bavil jsem se spoustou kluků z ostatních týmů a všichni to vidí stejně. Stačí pár nepovedených zápasů a můžete klidně spadnout do bojů o záchranu. A jak víme, není to nic příjemného. Zvlášť, když sestupují čtyři týmy.

Nicméně nevěřím, že by se tento boj měl týkat zrovna „Uhelek“. Znám víc než polovinu týmu, se spoustou kluků jsem hrál a vím, že se fotbalem baví. A díky posilám ze třetí ligy je vidím opravdu vysoko. Snad se nebude trenér Hlavica zlobit, že jsem je dostal pod tlak.

My v Újezdu máme také vysoké cíle. Na druhou stranu jsme nováček a… Sice jsem novinář a nesnáším obvyklé fráze, ale tady si jednu neodpustím. Zůstáváme nohama na zemi.

Chcete se o tom přesvědčit? Přijďte se podívat v sobotu dopoledne na Újezd, hrajeme proti Královicím a myslím, že se bude na co dívat. Zase do toho půjdeme naplno."