Kristen po gólové parádě: K trestňákům už nikoho nepustím, i kdyby mi létaly na plavečák
14.08.2018

Kristen po gólové parádě: K trestňákům už nikoho nepustím, i kdyby mi létaly na plavečák

Sen se stal realitou. Fotbalové Podolí se dočkalo Pražská teplárenská přeboru. V souboji nových týmů nejvyšší pražské soutěže se Žižkovem B bralo mužstvo trenéra Josefa Jarolíma ale pouze remízu 3:3. Podolí třikrát dotahovalo manko, bod mu pak zajistil zkušený Karel Kristen parádním zásahem z trestného kopu do šibenice. „Měli jsme získat tři body,“ neskrýval zklamání tahoun domácích.

To vypadá, že jste po premiéře spíše zklamaní. Je to tak?
Nastoupil proti nám soupeř, který měl v sestavě hodně mladíků. Prý měli dva fotbalisty ze žižkovského áčka, ale nebylo to nějak víc znát. My jsme chtěli uspět. Už na konci A třídy jsme se snažili hrát fotbal plný důrazu, náročný na fyzičku. Navíc hodně z nás přebor hrálo. Chtěli jsme to doma proměnit ve tři body.

Zápas jste ozdobil parádním zásahem do šibenice. To snad ani nešlo trefit lépe...
Pomohlo mi, že jsme na pátečním tréninku cvičili standardní situace. Věřil jsem si. Přece jenom, když na tréninku kopnete dvacet trestňáků, věříte si víc.

Přesně takhle jste to zamýšlel?
První myšlenka byla, že to dám na stranu brankáře. V A třídě jsem to ale asi třikrát zkoušel, ale nevyšlo to. Jak naši kluci nastavují zeď a ráně měli uhnout, tak jsem je trefil. Tak jsem se rozhodl udělat změnu.

Trefu jste si vystavil na sociální síti. Kdy vás to napadlo?
Z klubu ten gól natočili a dali to na sociální síť, tak jsem to tam dal taky. Není to tak, že bych měl na utkání nějakého kameramana, který by při trestném kopu natáčel zrovna mě, jak to kopnu.

Nejste moc spokojený, že se vám nepovedlo vyhrát. Na druhou stranu jste třikrát prohrávali, to asi nebylo na startu nic moc. Říkal jste si, že to ještě urvete za tři body?
My jsme byli celý zápas aktivnější. Ale prostě se ukázalo, že jsme v přeboru, tady když uděláte chybu, tak ji často soupeř dokáže potrestat. Oni měli třeba pět šancí a dali tři góly. My jsme příležitostí měli určitě víc, tak sedm, osm. Hruška měl dvě, Jůzek další. Myslím, že to bylo na tři body.

Na bodové ztráty jste nebyli zvyklí, loni jen remíza s Radotínem, jinak samé výhry...
To bylo v A třídě, teď jsme výš. Ale je pravda, že pokud nechceme hrát o záchranu, tak si to doma musíme pohlídat a musíme vyhrávat. Tenhle cíl ale budou mít všechny kluby.

Jste lídrem týmu. Jak vysoko si může Podolí v přeboru troufat?
Už před minulou sezonou vedení udělalo posily. Zvýšila se kvalita kádru a výsledkem byl postup. Ale stejně nás teď pomalu každý pasuje na jistého kandidáta sestupu. Pokud se tohle říká, tak pro nás to může být v jistém směru dobré v tom, že nás někdo může podcenit.

Nezbývá, než abyste tento názor vyvrátili...
My jsme si i v tomhle zápase dokázali, že na přebor máme. Musíme dál pokračovat v tvrdé práci a uvidíme, jak to dopadne.

Do přeboru se vám s Duklou JM nechtělo, co vás přimělo, že s Podolím jste na přebor slyšel?
To bylo trochu složitější. Trenér Světlík je hodně náročný trenér, to určitě samozřejmě není na škodu. Ale tam už to byly tréninky snad na poloprofesionální úrovni. A mně je přes čtyřicet, asi jsem nejstarší hráč v přeboru. Tady v Podolí jsem do toho šel. Tréninky jsou kvalitní, ale zároveň si to můžu udělat trochu volnější. Chci se fotbalem hlavně bavit. Pro mě je to v Podolí zábavnější.

Mluvíte o úlevách a trenér vás chválí, že jste mladým příkladem. Trénujete a běháte lépe než mladí. To je chcete vyhecovat, aby zabrali?
Tady jde o to, že tahle generace už fotbal tolik nebere, tolik ty kluky nebaví. Pro nás to byla zábava, ale zároveň tam byla i zodpovědnost. Chci jít klukům příkladem, že se musí včas chodit na tréninky. Že když nějaký čas můžu zaběhnout já, tak oni ho prostě zaběhnout musí.

V Podolí máte kanonýra Jůzka i další šikovné hráče. Pustíte teď po vaší parádě spoluhráče ke standardkám?
Jak jsem říkal, my jsme je netrénovali a teď se jim věnujeme. Dřív to bylo tak, že někdo přišel k míči, vzal si ho a kopal. Teď už ale k trestňákům na podzim nikoho nepustím. I kdyby mi to létalo na plavečák do Podolí. (směje se)