Foto: Admin
Kalivoda zůstává v Královicích a říká: Na penaltu proti Ajaxu bych si pořád věřil
09.08.2018

Kalivoda zůstává v Královicích a říká: Na penaltu proti Ajaxu bych si pořád věřil

Dobrá zpráva pro fotbalové Královice: jejich hrající trenér David Kalivoda, klíčová osobnost týmu, odmítl všechny nabídky z vyšších soutěží a bude nadále působit ve stávající dvojroli. „Důvodů, proč jsem nabídky odmítl, bylo víc,“ říká brzy 36letý exligový záložník.

Kolik nabídek jste dostal?
Něco se kolem mě točilo, ale liga to nebyla. (usmívá se) Byly to vesměs divizní týmy s ambicemi na postup, ale už se mi nechtělo nikam dojíždět. Rozjíždím projekt individuálních tréninků pro děti, nechal jsem si udělat stránky www.kalivodafotbal.cz, kolem toho je dost práce. Taky mám své vlastní děti, kterým se chci věnovat, do Královic to mám z baráku kousek, parta tady funguje. V součtu mi to nevycházelo tak, abych měnil působiště.

Takže se Královice budou moc spoléhat na vaše důležité góly, jimiž jste na jaře pomohl ke klidné záchraně v Pražská teplárenská přeboru.
Bude mi 36 let, ale pořád se budu samozřejmě snažit být platný. Na jaře jsem snad nějaký přínos pro tým měl, góly a přihrávky se ode mě očekávají, takže v tom chci rozhodně pokračovat.

Jak vám vyhovuje dvojrole trenér-hráč?
Je to náročnější než jen hrát, to je jasné, ale moje pozice se nemění. Některé věci jsou ze hřiště vidět hůř, některé zase lépe, ale myslím, že to celkově zvládáme dobře a není problém, že u trénování zároveň hraju.

Jak se změnil přes léto tým Královic?
Přišel stoper Ptáček z Újezdu Praha 4, pak Slánský z Bohemky, což je ofenzivní hráč a Sedláček z Dolních Počernic, který je využitelný na kraji zálohy či obrany. Odchody nejsou žádné, na soupisce jsou ti stejní hráči jako v minulé sezoně.

Jaké s tímto kádrem můžete mít ambice?
Situace je stále stejná, sestupovat budou čtyři týmy, takže nás nečeká nic jednoduchého. Co tak sleduju, všichni se posilují. Ale ani my jsme nespali a budeme chtít být co nejvýš. Je ale předčasné říkat, kdo by měl hrát o jaké pozice. Minulá sezona ukázala, že předsezónní prognózy nemusí vždycky platit.

V čem by měla být vaše hlavní síla?
Dopředu problém nemáme, góly dáváme, šance si vytváříme. Když ještě trochu vylepšíme efektivitu, budu spokojený. Tam nás to netlačí. Nejvíc pracujeme celkově na defenzivě. Od Jirky Ptáčka si slibuju, že bude obranu řídit a dirigovat. Vzadu nám chyběl výraznější vůdce, věřím, že se té role Jirka ujme.

Nemůžu se nezeptat na jednu věc: vy jste bývalý hráč Slavie a nejvíc vás proslavila proměněná penalta proti Ajaxu v předkole Ligy mistrů. Pokud Slavia postoupí v příštím týdnu přes Dynamo Kyjev, je dost pravděpodobné, že by opět narazila na Ajax. Oživily se vám po losu myšlenky na rok 2007?
Jasně, vzpomněl jsem si, ale tohle je ještě daleko. Slavie má proti Dynamu Kyjev šanci na postup, v nové sezoně to klukům zatím docela šlape. A pokud by pak přišel Ajax? To by bylo krásné. Určitě bych byl na stadionu, na ten náš postup do Ligy mistrů hodně fanoušků pamatuje, tak bychom si to připomněli. Třeba se historie bude opakovat... Pro jistotu si v takovém případě vezmu na tribunu kopačky, kdyby byla penalta. Na tu bych si pořád věřil, kopnout pětku bych klidně šel. Ale hrát už ne. (směje se)