Braník se učí znovu vyhrávat. Bude to zase tvrdý boj, věští Trávník
03.08.2018

Braník se učí znovu vyhrávat. Bude to zase tvrdý boj, věští Trávník

Minulý ročník Pražská teplárenská přeboru, to byla z pohledu Braníku pořádná horská dráha. Po podzimu skvělé 4. místo, ale na jaře až nečekaně tvrdý boj o záchranu. „Odnaučili jsme se vyhrávat,“ má jasno lídr branického mužstva Adam Trávník. Teď věří, že to nejhorší má jeho tým za sebou, snadnou sezonu ale v žádném případě neočekává.

Jak se na minulou sezonu díváte s odstupem času?
Strachovali jsme se o záchranu do posledního kola, takže ji hodnotím negativně. Sezona byla opravdu dobře rozjetá a nic zásadního se v zimě nezměnilo, nebyl tam žádný odchod nebo dlouhodobé zranění. Přesto nám to na jaře nefungovalo, dostali jsme se pod deku. Řekl bych, že jsme se odnaučili vyhrávat. Nebyli jsme schopni udržet vedení, zmatkovali jsme, dělali chyby a všechno se začalo nabalovat. Klíčové zápasy jsme nezvládli.

Dá se před novou sezonou na něco takového zaměřit? Jak zase tým naučit vyhrávat?
To popravdě asi ani nejde. My jsme ani tu chybu nepojmenovali, protože nešlo o jednu konkrétní. Letní příprava je stejná jako předchozí. Trénujeme poctivě, ale není to tak, že bychom se specializovali na něco konkrétního kvůli nepovedenému jaru.

Doznal branický kádr před novým ročníkem některých změn?
Odešel Milan Cvrček, odchod už oznámil trenérovi i Tomáš Pechar a není vyřešeno setrvání Jakuba Pekárka. To jsou tři velké ztráty. Co se týče příchodů, tak se vrátil Tomáš Platil z Německa a posílily nás dvě mladé pušky z dorostu. Obecně se dá říct, že nás opustila zkušenost a přibylo mládí. Jsem zvědavý, jak to bude v praxi vypadat.

Projevuje se to nějak na tréninku?
Pokud jde o tréninky, tak s těmi jsme na jaře neměli vůbec problémy, docházka byla výborná, nasazení obrovské, to jsem tady asi ještě nezažil. Na to se navázalo. Trenér má tréninky výborně připravené, oživil to různými zajímavostmi, nebylo to jen o běhání. Užili jsme si i povedené soustředění. Odehráli jsme tři zápasy, dva byly slušné, ale pak následoval výbuch se Zličínem, to byla tragédie, to nikdo nechápal.

V následující sezoně budou z přeboru opět sestupovat čtyři týmy. Jak tvrdý očekáváte boj o záchranu a myslíte, že se mu Braník dokáže vyhnout?
Očekávám opravdu tvrdý boj. Naše cíle… To je otázka, na kterou bych měl hrozně rád odpověď, ale upřímně nemám. (směje se) Ambice motat se nahoře nemáme, chtěli bychom hrát ve středu tabulky, ale nemůžu říct, že by měl být klidný, protože očekávám, že tabulka bude opět od nějakého čtvrtého místa směrem dolů obrovsky vyrovnaná.

Vy sám jste si dřív dával velké cíle ohledně nastřílených branek, v posledních měsících jste se ale přesunul na pozici defenzivního záložníka. Není to pro vás teď trochu nuda?
Vypadá to, že na pozici defenzivního záložníka zůstanu, takže gólové cíle si teď žádné nedávám. Ale ta pozice mě naopak hodně baví, více se dostanu do hry. V minulosti jsem v záloze občas nastupoval, takže to pro mě není úplně nová role. Samozřejmě trochu postrádám častější možnosti k zakončení, ale věřím, že ty góly bude dávat někdo jiný.