Foto: Pavel Slavíček
Kapitán Tempa Tománek: Posílili jsme, chceme bojovat o postup do divize
02.08.2018

Kapitán Tempa Tománek: Posílili jsme, chceme bojovat o postup do divize

Věří si. Aby ne, když jako nováček skončilo Tempo v předešlé sezoně Pražská teplárenská přeboru na 5. místě. „Navíc jsme kvalitně posílili. Bylo by divné, kdybych řekl, že nepomýšlíme na nejvyšší příčky,“ tvrdí kapitán Lukáš Tománek, který v týmu kroutí již sedmou sezonu v řadě. Podle zkušeného záložníka by se klub nebál ani divize.

V minulém ročníku jste jako přeborový nováček skončili na 5. místě. Jaké máte cíle pro nadcházející sezonu?
Minulá sezona byla povedená a rádi bychom se posunuli v tabulce ještě výše. Dá se říct, že v předchozí sezoně jsme se se soutěží spíše seznamovali. Nyní jsme určitě lépe připraveni a víme, co očekávat. Důležitým cílem áčka bude i pomoc našemu béčku v historicky první sezoně v I. A třídě.

Získali jste více bodů na hřišti soupeřů než doma. Čím to? 
Je pravda, že doma se nám úplně nedařilo, ale neviděl bych v tom nic zásadního. Ať hrajeme doma či venku, snažíme se hrát aktivně a nepamatuji si, že bychom proti nějakému týmu zalezli k vápnu a snažili se zápas ubránit. Máme raději zápasy, ve kterých se hraje nahoru dolů, což jsou většinou právě venkovní duely. Naopak u nás některé z týmů ze spodku hrály hodně z obrany a spoléhaly se na brejky. V těchto utkáních jsme zbytečně ztráceli body.

Proběhly v létě v kádru Tempa nějaké důležité změny?
Trenér avizoval už na konci sezony, že nějaké posily přijdou. Zatím se jeví všichni velmi slušně, ale až sezona nám ukáže, jak velkým pro nás budou přínosem. Z týmu odchází pouze Pavel Frei, který jde hrát do Německa. Je to sice škoda, ale jestli bude stejně produktivní jako v minulém ročníku, tak bude v zimě nejspíš zpátky.

Jak tvrdé dávky vám trenér Petr Vanko v letní přípravě naordinoval?
Kluci si zatím nestěžují. Mně osobně ovšem s přibývajícími kily přijde náročné už všechno, takže se pomalu dostávám do role nehrajícího kapitána Petra Pály a vezmu si na starost hlavně atmosféru v kabině. (směje se)

Je něco, na co se před novou sezonou zaměřujete důkladněji než dříve? 
Už na konci sezony jsme zkoušeli jedno trochu ofenzivnější rozestavení. Mělo by nám pomoci právě v zápasech, kdy hrajeme proti zataženému soupeři. Takže to pilujeme. Chceme být dominantní a získávat body.

V přípravě jste porazili už dva divizní soupeře. Co vám tyto zápasy ukázaly?
Výsledky potěšily, ale nedají se přeceňovat. Vždycky, když se v přípravě daří a vyhrává, tak přijde v mistrovských zápasech vystřízlivění. Je pravda, že někteří hráči už měli po těch dvou zápasech hlavu v oblacích. Konkrétně Viktor Valta mi hned říkal, že byl celou kariéru nedoceněný a že už by si věřil i na ČFL. Tak mu stačilo připomenout, že má první tři kola stopku, protože při zápase tempáckého béčka neunesl, že ho tam točil kluk z I. B třídy.

Pomýšlíte tedy v přeboru na nejvyšší příčky?
Skončili jsme pátí, kvalitně jsme posílili, na tréninku nás je vždy kolem dvaceti. Bylo by divné, kdybych řekl, že ne. Takže ano, chceme útočit na nejvyšší příčky. I vzhledem k tomu, jaké tu máme na Tempu zázemí a jak funguje mládež. Naším cílem bude bojovat do posledního kola o to, aby se tu hrála divize.