Foto: Admin
Inspirace pro divizní Motorlet? Také cvičení z Bayernu i Salcburku
26.07.2018

Inspirace pro divizní Motorlet? Také cvičení z Bayernu i Salcburku

Pravidelně hrají na špičce divizní tabulky, postup ale fotbalistům Motorletu utíká. Teď se tým trenéra Martina Poustky chystá na novou sezonu. A využívat budou v Jinonicích mimochodem i novinky, které ambiciozní kouč načerpal během stáží v rakouském Salcburku či mnichovském Bayernu. „Byl jsem tam díky práci pro agenturu Global Sports. Bylo to hodně inspirující,“ říká nadšeně trenér.

Jak jste tohle všechno mohl stihnout? Příprava už nějaký čas běží.
Já jsem s týmem až od pátku. V červnu jsem byl s jedním hráčem v Salcburku, pak jsem dělal garde jednomu hráči v Bayernu. Takže jsem tam viděl několik tréninků a zápasů v tamní akademii. Setkal jsem se třeba s Miroslavem Klosem, to je legenda. Člověku to samozřejmě hodně dá.

Přípravu jste tedy sledoval z dálky?
Trénovat kluci začali pod vedením trenérů Mikuše a Hakla. Samozřejmě ve spolupráci s Tomášem Foferkou a Honzou Rajnochem, který v klubu trénuje osmnáctku i devatenáctku. K tomu plní svoji roli u áčka, byla to tak trochu předsezonní hektika. Všechno se ale zvládlo.

Navíc se Rajnoch ještě v sobotu ženil, to jste vyrazil s týmem v rámci přípravy na svatbu?
Celý tým tam nešel, ale je pravda, že v sobotu jsem po přípravném utkání spěchal, abych stihl obřad. Svatba byla v rodinném kruhu s přáteli. Kluci mu pochopitelně přáli, ale na svatbě nebyli. On to s nimi určitě oslaví. Pochopitelně měl Honza před svatbou úlevu v tréninku, dva dny měl volno, to je ale přece normální. (usměje se)

Určitě všechno stihnete, zvláště když do přípravy zapojíte prvky, které jste viděl v Bayernu. Pojedete teď v Jinonicích podle mnichovského receptu?
My se snažíme klukům přípravu vždycky něčím oživit, aby to pro ně bylo něco nového a zajímavého. Takže si s týmem určitě nějaká cvičení vyzkoušíme, ale že bychom teď trénovali jako v Bayernu Mnichov... (usměje se) My máme tréninkový proces nějak nastavený, jdeme cestou herních tréninků v intenzitě. To je cesta, kterou jdeme a půjdeme.

Nebyl jste sice u toho, ale začátek přípravy zkomplikovalo počasí. Prý jste do prvního utkání šli skoro z voleje. Co se stalo?
Stalo se, že přišla nějaká smršť a trénovat se prostě nedalo. To jsou věci, které nemůžete ovlivnit, počasí se nedá poručit.

Zaznamenal jsem odchody střelce Jiřího Sodomy a také Tomáše Lukiče. Jaro se přitom týmu povedlo náramně. Jak moc se mění kádr?
Oba kluci u nás ukázali kvalitu a zaslouží si poděkování za práci, co pro Motorlet odvedli. Z Tomáše se stal kavárník, na jaře nestíhal tolik tréninky, pomáhal béčku, tak se rozhodl pro změnu. A Jirka Sodoma toho vlastně na jaře také moc nenahrál, už jsme to prakticky zvládli bez nich.

Ale náhradu asi hledáte, že?
Věřím, že kluci, co teď přijdou, budou adekvátní náhradou. Posily děláme na základě odchodů z kádru. Dá se říct, že na testech jsou hráči do každé řady. Ale jak jsem říkal, jaro jsme měli hodně slušné, atmosféra v kabině byla dobrá, takže posily hledáme citlivě, aby se to nenarušilo herně ani lidsky. Na jména je ale brzy.

Útočník Sodoma i po odchodu říkal, že by si tým zasloužil konečně postoupit do ČFL. Pokusíte se uvést jeho výrok do praxe?
Když se podíváte na aktuální složení divizní skupiny B, tak je to asi nejsilnější skupina z těch českých tří divizí. Myslím, že se může stát cokoliv. Naše ambice se nemění, chceme hrát co nejvýše a prohnat největší favority. A pokud Jirka mluvil o tom, že by si Motorlet třetí ligu zasloužil, tak my to teda zkusíme.


Střelec Sodoma odešel do třetiligové Dobrovice
„Na Motorletu se za dobu, co jsem v klubu byl, udělal kus práce. Trénovalo se čtyřikrát v týdnu, určitě by si kluci zasloužili odměnu v podobě postupu do třetí ligy. Já jsem se vrátil do Dobrovice, dá se říct, že jsem se vrátil domů. Dobrovici se nepovedlo jaro, ale určitě patří v tabulce výš a já věřím, že budeme hrát nahoře. Bude se hrát útočně, trenér to po nás chce a uvidíte podle výsledků, že spíš než 1:0 naše zápasy budou končit 3:2 nebo 4:3. Kádr máme kvalitní. Moc se na to těším, je to výzva, za tři přípravné zápasy jsem měl minimálně šest šancí, Pardubicím jsem dal tři góly. Vyhráli jsme 3:2, přitom gól na 2:2 jsme dostali chvíli před koncem a ještě jsme to stihli vyhrát. V klubu je skvělá parta a dá se říct, že i rodinná atmosféra. Co mě mrzí, že nebudu na první kolo soutěže, protože jedu na Ukrajinu reprezentovat v malém fotbale. A když Motorlet zvládne první pohárový zápas, tak by pak hrál právě proti Dobrovici, ale u toho nebudu. To by byl pro mě hodně pikantní zápas. Každopádně se moc těším na třetí ligu a třeba i pražská derby s Vltavínem, Radotínem i Vyšehradem.“