Aritma přišla o střelce Glasnoviče. Trenér Kubr chce ale šlápnout na plyn
24.07.2018

Aritma přišla o střelce Glasnoviče. Trenér Kubr chce ale šlápnout na plyn

Fotbalová Aritma v této sezoně oslaví sto let existence. A pokud by si chtěla dát ke kulatinám dárek v podobě historicky nejlepšího umístění, to by byla pořádná divizní jízda. Naposledy totiž tým trenéra Tomáše Kubra bral ve skupině A, kterou bude hrát i tentokrát, druhé místo. „Minule jsme si říkali, že by bylo fajn hrát do pátého místa. Teď se nechci bavit o konkrétním umístění, ale polepšit bychom se chtěli. Bylo by fajn, kdybychom uhráli třeba o bod víc,“ říká kouč týmu z Vokovic.

Dosáhli jste historického úspěchu. Kolik hráčů z vyšších soutěží vám vyfoukla konkurence?
Odešel nám Marin Glasnovič, který šel hrát nižší soutěže do Rakouska. Myslím, že u nás odvedl dobrou práci a zároveň se sám dostal do skvělé formy. Dopadlo to tak, jak jsme se dohodli, když do Aritmy přicházel z nižší soutěže. Že on pomůže nám a my jemu.

Čekal bych, že zůstane a udělá si ještě větší jméno. Zkoušel jste ho přemluvit?
Byl pro nás hodně důležitým hráčem. Myslím, že šel níž, než musel, mohl zamířit výš. Ale to je pouze můj názor a když Marin odcházel, tak jsem mu samozřejmě popřál hodně štěstí. Bylo jasné, že si svými výkony řekl o nějaké jiné angažmá. Jen mi to přišlo, že skočil po první nabídce. Věděli jsme o tom, že se chce ještě posunout. Navíc, když hráč dostane nabídku takhle ze zahraničí, ani nemáte šanci ho udržet.

Byl byste rád, kdyby zůstal?
Když má třeba o hráče zájem klub z vyšší soutěže, tak je to na jednu stranu pro klub odměna. Na druhou stranu, když o fotbalistu přijdete, dáte šanci jinému, ale začínáte vlastně od nuly. Takže já mohu brát jako plus, že vlastně odešel jen Marin Glasnovič, i když nám samozřejmě jeho góly budou chybět.

Máte už za kanonýra náhradu?
Co se týče posil, tak přišel Tomáš Lukič z Motorletu. A další tři hráči jsou u nás na testech. Zkoušíme brankáře, záložníka a útočníka.

Tak přece útočník. Je typově stejný jako Glasnovič?
Právě že ne. Je to úplně jiný typ. Je mladý. Ale to je zkrátka směr, kterým v Aritmě dlouhodobě jdeme.

Vypadá to, že rozšíříte kádr. Na co se v létě hlavně soustředíte?
Tady bych to rozdělil do několika oblastí. V minulé sezoně jsme dosáhli nějakého úspěchu a kluci to jistě vnímají. Ale všichni víme, že dostat se nahoru je jedna věc. A udržet se tam je daleko těžší. Myslím, že je asi typické, že se po úspěchu dostaví určité uspokojení. A my se snažíme na hráče působit v tom směru, že nelze žít z úspěchu a ve snu. Musíme začít tvrdě pracovat.

Takže jste v přípravě vsadili na osvědčený model, nebo jste přitvrdil?
Určitě se malinko něco změnilo. Jsou tu kluci, co jsou v Aritmě déle, tak chceme, aby jim to nezevšednělo. Víme, že je třeba šlápnout na plyn. Můžeme se plácat po zádech, že jsme skončili druzí, ale my radši jdeme směrem, kdy řešíme, proč jsme neskončili první. A tím se dostávám k té druhé oblasti, na níž jste se ptal v předchozí otázce.

Takže, na co se soustředíte dál?
Pracujeme na šíři kádru, chceme pracovat na tom, aby byla vyšší trénovanost. Připravujeme se teď čtyřikrát v týdnu, pracovalo se na síle, kde jsme viděli nějaké mezery. Víme o tom, že v minulé sezoně nám to všechno do sebe hezky zapadlo a skončili jsme druzí. Teď ale musíme pracovat na tom, aby to do sebe hezky zapadlo i tentokrát. Musíme klukům dostat do hlavy, že úspěch je pryč a jede se od nuly.

Vnímáte to tak, že nová divizní sezona bude těžší, nebo budou mít soupeři větší respekt?
O tom rozhodnou jen naše výkony a výsledky. Můžeme mít respekt, nebo taky po čtyřech kolech bude ta pověst z minulé sezony pryč. Samozřejmě si přeji, aby platila ta první varianta. Začínat budeme na Admiře. To bude hodně těžký zápas, ale když jsme tam hráli naposledy, dopadlo to dobře. Sice se říká, že se historie neopakuje, ale já bych byl rád, aby se opakovala. (směje se) O nějakém umístění se bavit nechci, ale zlepšit se chceme. Kdyby se povedlo třeba uhrát o bod víc, bylo by to super. Pak by se vidělo, na co by to stačilo.

Jak se zatím daří týmu v přípravě?
Ve Velvarech jsme prohráli 0:2, ale v sestavě byla řada absencí. Myslím si, že výkon jsme nepředvedli špatný. Na druhou stranu jsme teď prohráli v Souši 2:3 a tady podobné přirovnání bohužel použít nemůžu. Nejde o výsledek, ale o předvedený výkon. A v Souši to od některých hráčů určitě mohlo být lepší. Prohrát se dá, ale musíte tam vidět, že do toho hráči dali maximum. Pořád je na čem pracovat.