Foto: Lubor Mírek
Budujeme nový mančaft, říká trenér Žižkova B Švimberský
17.07.2018

Budujeme nový mančaft, říká trenér Žižkova B Švimberský

Po postoupení práv k Pražská teplárenská přeboru ze strany Horních Měcholup na Viktorii Žižkov bude tento tým pátým nováčkem nastávajícího ročníku. Mužstva se ujal trenér Josef Švimberský, který společně s dalšími členy realizačního týmu pány Brejchou a Šrámem jsou vlastně jediní, kteří z Měcholup na Žižkov přešli. Přípravu na přebor mužstvo zahájilo už v úterý 10. července a v sobotu 14. července absolvovalo první přípravný zápas. Na hřišti Bílé Hory podlehlo Olympii Radotín 1:4.

Z Horních Měcholup jste přešli jen tři členové realizačního týmu a vy jste se nakonec ujal role hlavního. Je to vaše první štace mezi dospělými?
V mládežnickém fotbale jsem trénoval u devatenáctky Žižkova, ale mezi dospělými to bude moje první zkušenost.

S jakou ambicí do toho jdete?
Chceme hrát v klidu ve středu tabulky a samozřejmě nechceme mít starosti s bojem o záchranu, protože sestup se bude opět týkat čtyř týmů.

V kádru mužstva nezůstal kámen na kameni...
To je pravda. I s trenérem Slezáčkem hráči odešli do Kolovrat. Využili toho volného termínu, který nyní přestupní řád FAČR umožňuje. My to tak skládáme z odchovanců Viktorie Žižkov, kteří skončili v dorostu a z hráčů, kteří se k nám hlásí.

Dá se tedy říct, že hráče ze Žižkova znáte a prošli vám rukama?
Někteří ano, někteří panu Brejchovi, nebo panu Šrámovi. Takže víme, co v těch klucích je, jaké jsou jejich možnosti. Budujeme nový mančaft.

Je i toto důvod, proč jste neakceptovali možnost postupu do divize? Ta by asi rezervě druholigového Žižkova slušela víc.
Určitě. Bylo by to ale kontraproduktivní. Muselo by chodit deset lidí z áčka a nechte tyhle devatenáctileté kluky jen trénovat a pak je nedostanete do zápasu a zůstanou o víkendu doma.

Přesto asi s tímto kádrem počítáte s pomocí áčka i v přeboru, ne? 
Domlouvali jsme se s panem Rývou a s panem Dymlem, že tak maximálně čtyři hráči by ten kádr doplňovali i v přeboru.

První přípravný zápas jste prohráli 4:1, co vám napověděl?
Že máme před sebou ještě spoustu práce. (směje se) Jak v pohybu, tak v nasazení. Stejně tak v důrazu v soubojích a samozřejmě v koncovce. Viděli jste to sami, že v osobních soubojích je to důraznější. Všechno je rychlejší, v nasazení nás předčili. Přechod z dorostu mezi dospělé je vždycky těžký, ale věřím, že to společně zvládneme a ten klidný střed tabulky uhrajeme.