Foto: PFS
Pražské školy byly v červnu opět v pohybu
13.07.2018

Pražské školy byly v červnu opět v pohybu

Tradiční projekt Fotbalových besed, který organizuje Pražský fotbalový svaz na základních školách, se těší velké oblibě. Série těchto akcí pro první a druhé třídy probíhají vždy na začátku i na konci školního roku. Také letos zástupci PFS navštívili pražské základní školy, které projevily o akci zájem. Tři červnové besedy však nově proběhly v lehce upravené podobě. Fotbalové besedy se totiž spojily s projektem Fotbalové asociace ČR Škola v pohybu.

Tréninková jednotka a beseda s osobností, to jsou neměnné části populárního projektu PFS. V letošním roce ale došlo k lehké úpravě ukázkového tréninku, kdy se stalo hlavním cílem představit a inspirovat pedagogy, jak by mohla vypadat hodina tělocviku a jaká cvičení je možné zařadit tak, aby ani jedna vteřina z vyučovací hodiny zůstala nevyužita.

„Aby se děti správně pohybově rozvíjely, je potřeba, aby se o tento vývoj zasadili zejména jejich pedagogové při hodinách tělocviku. Projekt FAČR Škola v pohybu přináší školám a pedagogům možnost jednak inspirovat se od zkušených trenérů a jednak také získat materiální vybavení, které jim pomůže vytvořit ideální podmínky,“ uvedl manažer PFS Jan Gruber. „Napojení tohoto projektu na Fotbalové besedy jsme vyhodnotili jako ideální řešení. Pro rozšiřování fotbalové základny je totiž nesmírně důležité, aby se při hodinách tělesné výchovy na základních školách kladl velký důraz na rozvoj všeobecné pohybové průpravy.“

První navštívenou školou tak byla v červnu 2018 ZŠ K Dolům v Modřanech. Kromě ukázkové hodiny tělesné výchovy na děti samozřejmě čekala také fotbalová osobnost. Do Modřan si s dětmi přijel popovídat brankář Viktorie Žižkov Karel Hrubeš.

Pražský fotbalový svaz dále navštívil vinohradskou základní školu Jana Masaryka. Zde děti uchvátil svojí show několikanásobný mistr Evropy i světa ve Freestyle footbagu Honza Weber, který Fotbalové besedy moderuje již třetím rokem. „Za mě jsou fotbalové besedy neskutečně inspirativní. Je to možnost předat dětem motivaci a zápal pro fotbal jako takový a je možné, že právě i díky tomuto projektu se mnoho dětí začne fotbalu věnovat a třeba i díky naší návštěvě ve škole najdeme do budoucna nové fotbalové reprezentanty,“ hodnotí projekt Weber.

Třetí a poslední navštívenou školou byla v této sérii besed FZŠ Chodovická v Horních Počernicích. I tam navštívila děti velká fotbalová osobnost, kterou byl bývalý hráč Atlétika Madrid a vicemistr Evropy z roku 1996 Radek Bejbl, který zodpověděl dětem spoustu dotazů. Každá z besed proběhla v jiném prostředí dané školy, všude byla ale vidět spousta dětské radosti z pohybu.

Projekt bude samozřejmě pokračovat také na podzim. Pokud má vaše základní škola o uspořádání akce zájem, navštivte stránky www.fotbalpraha.cz pro více informací.

Fotbal nás baví!