Proč Horní Měcholupy končí v přeboru? Nahradí je Žižkov B
28.06.2018

Proč Horní Měcholupy končí v přeboru? Nahradí je Žižkov B

V těžkých podmínkách zažili báječnou sezonu, až do poslední chvíle hráli fotbalisté Horních Měcholup o medailová umístění v Pražská teplárenská přeboru. Čtvrté místo však v příští sezoně obhajovat nebudou. Mužský A-tým na Praze 15 pod názvem SK Horní Měcholupy končí, přebor bude nově hrát Žižkov B, na nějž se převedla práva k soutěži.

„Slyšel jsem, že jsme prodali areál i soutěž. Areál jsme prodat nemohli, protože nebyl náš, stejně jako jsme neprodali soutěž. Jen práva a povinnosti přecházejí na Žižkov B. Přebor je od nové sezony 2018/2019 registrován na něj, vše bylo řádně schváleno na svazu,“ potvrzuje Jiří Jindra, dlouholetý manažer Horních Měcholup.

Mezi oběma kluby byla v posledních letech velmi úzká spolupráce, Horní Měcholupy byly dřív žižkovskou farmou, hráči i trenéři putovali oběma směry. „Ze Žižkova do Měcholup přišel jeden ročník dorostenců, kteří dodnes tvořili kostru týmu. Pokud hráči usoudí, že chtějí zůstat, mohou hrát za Žižkov B. Je to jen na jejich rozhodnutí,“ pokračuje Jindra.

To se týká i trenéra Jakuba Slezáčka. U něj je ovšem vysoce pravděpodobné, že zamíří jinam a Žižkov B bude muset vytvořit nový realizační tým.

Název SK Horní Měcholupy však nezaniká, v areálu budou nadále působit mladší žáci pod vedením trenéra Josefa Ponerta, který tento ročník vede od přípravky. „Díky podpoře radnice Prahy 15 můžou kluci pokračovat, což je skvělé,“ těší Jindru.

Horní Měcholupy patřily v jeho éře k pražské fotbalové elitě. Osm sezon strávily v divizi, dvě dokonce ve třetí lize. Jenže přišly finanční problémy a úbytek sponzorů. Klub se tak dobrovolně přihlásil „jen“ do Pražská teplárenská přeboru. „Bez větší finanční podpory jsme nebyli schopní dostát svým finančním závazkům,“ přiznává Jindra.

A to i vůči radnici Prahy 15, která je vlastníkem areálu v Hornoměcholupské ulici. Právě směrem k ní měli fotbalisté největší dluhy. „Reálně hrozil zánik klubu, ale na radnici se zachovali slušně a našli jsme řešení, aby Horní Měcholupy mohly pokračovat a zůstaly na fotbalové mapě,“ ohlíží se Jindra.

Zmiňovaným řešením bylo, že se areál pronajal Slavii, která ho využívá pro tréninky a zápasy své mládeže. Součástí dohody bylo, že slávisté nechají dohrát Horní Měcholupy tuto přeborovou sezonu. „Konec přišel po těžkých časech, kdy jsme se zase nadechovali,“ lituje Jindra. „Ale každá éra jednou končí. Dopadlo to takhle a my se s radnicí Prahy 15 nerozcházíme ve zlém.“

Jindra prožil v Horních Měcholupech 17 let. Na začátku tisíciletí přicházel, když klub působil v I. A třídě. O sportovních úspěších už byla řeč, ale v Měcholupech sbíral zkušenosti třeba i trenér Jindřich Trpišovský, dnes kouč Slavie. Na tohle všechno už se bude na jihovýchodním okraji Prahy už jen vzpomínat. „Těžko jsem se s tím smiřoval, protože jsem tady zažil hodně. Krásná léta, skvělá parta lidí, která chtěla dělat fotbal. Fantastické éra. Deset let jsme hráli republikové soutěže, což není samo sebou,“ hodnotí Jindra. „I po nuceném pádu do přeboru jsme měli úžasnou partu, fantastického trenéra, správce hřiště a zůstalo nám i pár fanoušků… Vážím si všech, kteří v těžkých finančních podmínkách zůstali a pomáhali.“

A v tabulce byl klub dlouho na medailových pozicích. Až v předposledním kole definitivně ztratil naději na třetí pozici. S přeborem se tak Horní Měcholupy rozloučí ze čtvrtého místa. „Mám spoustu nádherných vzpomínek, ale možná vás překvapím, protože tahle poslední sezona pro mě byla jednou z nejlepších za ty roky. Podmínky byly hodně složité, ale kluci se k tomu postavili perfektně. Kuba Slezáček je výborný trenér i člověk, všichni kluci si k Měcholupům získali vztah. Ani pro ně nebylo jednoduché to vstřebat. V náročných podmínkách jsme nehráli druhé housle a náš fotbal se dalo dívat. Jsem rád, že jsem tohle mohl zažít,“ řekl Jindra.

Tento článek vyšel v červnovém vydání časopisu Pražský fotbalový speciál, který si můžete stáhnout ZDE