Foto: web
Petr Viktorin, hvězda přeborových trávníků a jedenáctka sezony
25.06.2018

Petr Viktorin, hvězda přeborových trávníků a jedenáctka sezony

Pražská teplárenská přebor před týdnem ukončil ročník 2017 - 2018. Nastává tak čas pro ohlédnutí za tímto ročníkem. Začínáme tradičně „jedenáctkou sezony”. Jejím pilířem se stal Petr Viktorin z Třeboradic. V naší pozápasové anketě nasbíral celkem šestnáct nominací na hvězdu zápasu, tedy nejvíce ze všech. Vydařenou sezonu ještě vyšperkoval sedmnácti nastřílenými góly.

Kolem něj jsme doplnili zbývající desítku hráčů. Z podzimní sestavy své posty obhajila pětice fotbalistů. Brankář Dukly JM Martin Tlustý, Tomáš Bláha z Přední Kopaniny, Dan Bláha z Tempa a tandem z Třeboradic Pavel Grznár s Petrem Junkem.

Na některých postech jsme hodně dlouho zvažovali všechna pro a proti. Hodnotili statistická čísla i subjektivní pohledy redaktorů našeho webu. Kořením fotbalu jsou góly, a tak nás oslovily především střelecké výkony. Vybraná sestava má na svém kontě 127 nastřílených gólů! Čtveřice hráčů Třeboradic se na tom podílela dohromady 71krát. Královický Kalivoda a Brabenec z Dukly JM sice odehráli jen jarní polovinu soutěže, ale jeden dal 13 a druhý 17 gólů. Čtveřice vybraných obránců má na kontě dohromady 16 branek. Stejně jako na podzim jsme tedy vsadili na ofenzivní rozestavení 3 - 5 - 2. Tady je výsledek.

Pražská teplárenská přebor - jedenáctka ročníku 2017 - 2018
Martin Tlustý (Dukla JM) - Tomáš Vejr (Horní Měcholupy), Jakub Lupínek (Admira B), Tomáš Bláha (Přední Kopanina) - Tomáš Kadlec (Třeboradice), Petr Viktorin (Třeboradice), Pavel Grznár (Třeboradice), Dan Bláha (FC Tempo) - David Kalivoda (Královice) - Petr Junek (Třeboradice), Vojtěch Brabenec (Dukla JM).

Brankář:
Martin Tlustý (Dukla Jižní Město)

Po svém přesunu v rámci JIžního Města z FC Háje do Dukly se hned stal oporou druhého týmu soutěže. V základní sestavě chyběl jen jednou v zápase 17. kola proti Tempu. Jen čtyřikrát za rozhodnutého stavu pustil mezi tři tyče své případné následovníky, takže má na kontě 2530 minut. V jedenácti zápasech za svá záda nepustil ani jeden míč, což nedokázal žádný jiný brankář v soutěži.

Obránci:
Tomáš Vejr (Horní Měcholupy)

Nepřehlédnutelná postava v obraně Měcholup. Výborný hlavičkář, nekompromisní tvrdý obránce, který ze souboje neuhne. Dvakrát se prosadil gólově.

Jakub Lupínek (Admira B)
Klíčová postava v jarní spanilé jízdě rezervního týmu z Kobylis za bronzovou příčkou. Hru týmu většinou dirigoval z pozice středního obránce. Dokáže skvěle vyvést míč, založit rychlý protiútok i zakončit. Na kontě má celkem devět branek. Čtrnáctkrát byl vybrán za hvězdu zápasu.

Tomáš Bláha (Přední Kopanina)
Ve vzdušných soubojích před vlastní brankou takřka nepřekonatelný. Pilíř defenzivy Přední Kopaniny. Umí se hlavou prosadit i před brankou soupeře. Spolehlivý v zahrávání standardních situací. Celkem dal pět gólů.

Záložníci:
Tomáš Kadlec (Třeboradice)
Na jaře se hodně intenzivně zapojil do dostihů na čele střelecké tabulky. V předposledním kole nasypal do sítě Tempa hattrick. Nakonec zaostal ve střeleké tabulce o jediný gól za svým spoluhráčem Junkem. Nejen vynikající střelec, ale rychlík, který pořádně větral obrany soupeřů.

Petr Viktorin (Třeboradice)
Fotbalistou sezony jsme ho vybrali již v soutěžním ročníku 2014 - 2015. Teď se na trůn vrátil. Motor záložní řady Třeboradic, který rozhodující měrou přispěl k výhře svého klubu v letošním ročníku Pražská teplárenská přeboru. Svoje vynikající výkony doprovodil celkem šestnácti nominacemi na hvězdu zápasu. Nikdo jich nemá víc. K tomu připojil i skvělou střeleckou bilanci sedmnácti nastřílených gólů.

Pavel Grznár (Třeboradice)
Podzimní hvězda soutěže. Jeho levačka je kouzelná a jím rozehrané standardní situace vyvolávají v řadách soupeřů vždy plnou pohotovost a děsí brankáře. Celkem soupeřům nasázel jedenáct branek. Kolikrát těžili jeho spluhráči z rozehraných standardních situací se nám spočítat nepodařilo. Ale určitě by to bylo hodně vysoké číslo.

David Kalivoda (Královice)
Přehled jeho úspěšné kariéry v profesionálním fotbale by vydal na samostatný článek. Před startem letošního ročníku usedl na lavičku Královic jako trenér. V zimě ukončil angažmá v Rakousku a stal se hrajícím trenérem. Hned ve své premiéře proti Uhelným skladům dal gól. Nakonec jich na cestě  k záchraně Královic nasázel třináct. Ve 24. kole na hřišti Ďáblic zkompletoval hattrick. Nastoupil do všech patnácti jarních zápasů a nechyběl na hřišti ani minutu.

Dan Bláha (FC Tempo)
Vynikající technik s chytrým řešením herních situací a výbornou střelou. Celkem si připsal deset gólů a většina potěšila oko diváka. Třeba poslední dva ve Vršovicích. Nejlepší střelec mužstva ze Lhotky. Ze všech hráčů mužstva má i nejvíce nominací na hvězdu zápasu.

Útočníci:
Petr Junek (Třeboradice)

Na podzim měl jako jediný ve své bilanci průměr jednoho gólu na zápas. Na jaře se sice střelecky trošku zadrhnul, ale přesto udržel korunu pro krále střelců. Několik sezon patří mezi nejlepší střelce soutěže.

Vojtěch Brabenec (Dukla JM)
Dokonale nahradil střelce Kotlíka, který odešel v zimě do druholigové Opavy. Na jaře nastoupil do čtrnácti utkání, chyběl v sestavě jen v souboji s Třeboradicemi. Jen třikrát byl střídán a odehrál tak 1187 minut a za tu dobu stihl nastřílet 17 gólů. V posledním kole svou střeleckou formu potvrdil na hřišti Chaber hattrickem. Na jeden gól tak potřeboval necelých sedmdesát minut. Průměr 1,21 gólu za zápas, to hovoří za vše.

A na závěr už také tradičně slova klasika a Českého génia Járy Cimrmana: „Můžete s tím nesouhlasit, můžete protestovat, ale to je také to jediné, co proti tomu můžete dělat.”  Ať žije fotbal. Ten pražský zvlášť!