Povinné prohlídky srdce pro dorostence. Pražský fotbalový svaz dbá o zdraví hráčů

Povinné prohlídky srdce pro dorostence. Pražský fotbalový svaz dbá o zdraví hráčů

Fotbaloví dorostenci hrající pražské soutěže podstoupili odborná vyšetření srdce, která od jara 2017 povinně zavedl Pražský fotbalový svaz v rámci projektu „Hraj zdravý“. Snaží se tak předcházet zdravotním komplikacím, případně až náhlé smrti u mladých sportovců.

Mladší i starší dorostenci absolvovali kardiovaskulární prohlídky, které zahrnují ergometrii (EKG) a echokardiografii (ECHO), ve vybraných pražských zařízeních i přímo ve svých klubech.

„Na PFS věříme, že dbát o zdraví mladých, ale samozřejmě i těch starších sportovců, je důležité. Proto jsme zavedli povinné prohlídky dorosteneckých hráčů hrajících v pražských fotbalových klubech. Kluby mohou navštívit vybraného kardiologa, PFS nabízí možnost zajištění mobilního vyšetření přímo v klubu. Vyšetření hráčů finančně podporujeme prostřednictvím programu Srdce pro fotbal v rámci Nadačního fondu PFS Fotbal pro život,“ podotýká Dušan Svoboda, předseda Pražského fotbalového svazu. Zbylou část nákladů hradí klub za podpory Magistrátu hlavního města Prahy, dále z vlastních zdrojů či spoluúčastí rodičů.

Před samotným vyšetřením hráči vyplňují dotazníky, které se týkají osobní a rodinné anamnézy. „Dotazník se před prohlídkou s každým fotbalistou konzultuje. Pokud je sportovec zdravý, což je většina případů, zabere celé vyšetření jednotlivce patnáct až dvacet minut,“ míní kardiolog Jiří Krupička, který bezbolestné prohlídky v klubech provádí.

Vyšetření mají za úkol včas odhalit potenciální zdravotní problémy se srdcem. „Jsme schopní odhalit řadu vad, které při běžném životě nemusí nositeli činit žádné potíže, ale při intenzivní zátěži mohou být zdrojem významných zdravotních komplikací,“ vysvětluje Krupička a dodává: „Již jsme zaznamenali několik významnějších případů, u kterých jsou nutná další dovyšetření. Mimo jiné podezření na hypertrofickou kardiomyopatii, která je jednou z nejčastějších příčin náhlé smrti u mladých sportovců.“

Prohlídky si pochvalují i samotné kluby. „Prohlídky hodnotíme kladně. V našem týmu mladšího dorostu byly objeveny tři případy, které řeší odborný lékař ve spolupráci s rodiči. Hráči naštěstí nemusejí přerušit své kariéry a nadále se můžou věnovat fotbalu,“ říká Marek Muller, sekretář FC Zličín.

Projekt Hraj zdravý se již čtvrtým rokem zaměřuje na zdravotní prohlídky dětí a mládeže v pražských fotbalových klubech. Vznikl díky štědré podpoře Magistrátu hlavního města Prahy, který již na tyto účely vyčlenil od roku 2014 nemalé částky a podporovat mládež se chystá i v dalších letech.