Praha za čtyři roky zvýšila počet mládežníků o 116 procent!

Praha za čtyři roky zvýšila počet mládežníků o 116 procent!

Důrazné zaměření na mládež se Pražskému fotbalovému svazu vyplácí: ze všech čtrnácti krajských svazů je právě hlavní město s velkým náskokem nejúspěšnější, co se týče nárůstu členské základny pod 18 let. Za čtyři roky stouply celkové počty o 116 procent, což je číslo, které nemá konkurenci.

V době, kdy se stále častěji mluví o tom, že děti nechtějí sportovat, je Pražský fotbalový svaz v kladných číslech. Za poslední sezonu je ve statistikách zapsaný posun u nových nezletilých členů o 7 procent, druhý nejúspěšnější kraj se dostal na 3 procenta. Pokračuje tak trend nastavený už před lety: od roku 2012 se počet fotbalistů pod osmnáct let v Praze zvýšil z 5 491 členů na 11 895. Tedy skok o 116 procent!

„Jsme v tomhle směru hodně aktivní a tohle je naše odměna. Jsem rád, že ta čísla jsou taková, jaká jsou,“ pochvaluje si předseda Pražského fotbalového svazu Dušan Svoboda. „Snažíme se na kluby vytvářet tlak, pracovat s nimi, motivovat je k získávání nových členů. Ale není možné zapomenout ani na aktivitu Fotbalové asociace ČR. Pak je to už na jednotlivých krajských organizacích, jak její podporu využijí. A nám se to daří.“

Ač roste i většina dalších krajů, žádný z nich se nedostal za poslední čtyři roky přes sto procent. Praha tak v tomto směru jasně udává tempo.

Navíc poměr mládeže a dospělých je 61,7 % ku 38,3 %, což jsou slibná čísla i pro budoucnost. Jen Moravskoslezský kraj drží vyrovnaný poměr, jinde převažují dospělí.

Nejvíce členů v Praze má FC Tempo Praha: z 806 registrovaných lidí je 678 dětí! Druhá je Sparta se 630 osobami, přes šest stovek se dostaly i třetí Háje JM (606).

Celkově je v hlavním městě 19 277 členů.

„O tom, jak přitáhnout děti k fotbalu, hodně přemýšlíme. Investujeme peníze do různých projektů, které se nám daří realizovat. A to díky lidem, které mám kolem sebe. To je ten rozdílový faktor, protože jedna věc je mít nápady, druhá je pak všechno správně dotáhnout. Proto bych chtěl poděkovat i lidem ze sekretariátu PFS - bez nich by se nestalo nic,“ oceňuje Svoboda. „Nic z toho by se ovšem nedalo zrealizovat ani bez podpory Magistrátu hlavního města Prahy. Tam patří velký dík, v podmínkách České republiky je podpora od města velmi unikátní a významná.“

Ročně se takto do pražských klubů rozdělí kolem 50 milionů korun. „Všechny peníze směřují k podpoře mládeže a daleko větší dostupnosti fotbalu v Praze. Daří se nám držet rozsáhlou infrastrukturu, což je věc, ve které chceme pokračovat,“plánuje Svoboda.

Stejně tak dál běží speciální projekty, které už jsou v Praze velmi dobře známé. V lednu začal další ročník Dětského fotbalového poháru pro žáky a žákyně I. a II. tříd, Můj první klub a Měsíc náborů se zaměřují na náborové akce, Neberte nám naši hru na výchovu rodičů, trenérů a funkcionářů – za cíl si klade zlepšit atmosféru na pražských stadionech během utkání dětí a mládeže. Projekt Tour de club propojuje profesionální a amatérské kluby v Praze po všech stránkách, Létající trenéři se zaměřují jen na tréninkovou část. Odstartovaly také Školní fotbalové besedy, které mají zpopularizovat fotbal ve školách. Výraznější podporu mají i reprezentační výběry PFS.

„Jsem přesvědčený, že růst počtu mládeže může pokračovat i v příštích letech. V Praze vidím obrovský potenciál. Nemůžeme chtít vychovávat nové Rosické, to ani není role PFS, důležitější je v první fázi přivést děti vůbec ke sportu. A fotbal je pro ně vhodný ve všech směrech,“ myslí si Svoboda.