Na pražských hřištích se to v roce 2016 hemžilo malými fotbalovými nadějemi

Na pražských hřištích se to v roce 2016 hemžilo malými fotbalovými nadějemi

Měsíce květen a září roku 2016 se nesly ve znamení dětských fotbalových náborů. Některé z nich byly organizovány v rámci samotných klubů, další byly pořádány v souvislosti s projektem Fotbalové asociace České republiky s názvem Měsíc náborů. Ten si klade za cíl představit fotbal dětem skrze sérii náborových akcí, konaných po celé republice, a ukázat možnosti, kde s ním začít. Prostřednictvím náborů, organizovaných místními fotbalovými kluby, poznávali malí chlapci i dívky fotbalové prostředí a zjišťovali, zda by pro ně byl právě fotbal sportem číslo jedna.

Jak takové nábory vypadaly? Pořadatelé si pokaždé připravili několik stanovišť. Na nich děti rozvíjely své pohybové schopnosti, běhaly, závodily, ale hlavně si užívaly radost z pohybu, protože to k fotbalu neodmyslitelně patří. Dále se účastníci se pod vedením trenérů učili základním fotbalovým dovednostem. Pokud se jim ukázkové tréninky líbily, mohli se následně trenérům přihlásit, přijít na další klubový trénink a rozšířit tak členskou základnu.

Je samozřejmé, že i na území Prahy proběhlo mnoho takovýchto náborových akcí. Mezi ty, o které byl z řad dětí i rodičů největší zájem, můžeme logicky zařadit nábory největších pražských klubů – Sparty, Slavie nebo Bohemians. V tréninkovém centru Sparty na Strahově přivítali na zářijovém náboru téměř 150 fotbalových nadějí. S počtem účastníků byli na Strahově všichni spokojeni. Trenér sparťanských přípravek Aleš Vytlačil pro klubový web řekl: „Trenéři si účast pochvalují. Dle jejich slov přišla spousta talentovaných hráčů a celkově patří tento nábor k těm nejúspěšnějším.“

Na nábor Slavie dorazilo do Edenu přes sto dětí, což pro slávistické organizátory znamenalo rekordní účast. „Všichni jsme měli velkou radost z rekordního počtu příchozích dětí. Je skvělé, že se naše slávistická rodina opět rozrostla, protože spolu jsme silnější,“ uvedl pro slávistický web šéftrenér přípravek Jiří Janeček. Náboru Slavie se zúčastnili i dva hráči A – týmu, Michal Frydrych a Jiří Bílek. Bílek si v rozhovoru pro klubový web celou akci velmi pochvaloval. „Moc jsem si to užil. Vůbec jsem nečekal, že přijde tolik dětí. Dnešní doba nabízí plno jiných aktivit, o to víc mě to mile překvapilo.“

Ani nábor ve vršovickém Ďolíčku, pořádaný v prvním zářijovém týdnu, nebyl, co se týče počtu zájemců, nikterak pozadu, když na stadion Bohemians dorazilo přes devadesát dětí.

Zapomenout však nelze ani na další pražské fotbalové kluby, které se do vlny květnových i zářijových fotbalových náborů připojily. V květnu své nábory organizovaly ČAFC Praha, Dukla Jižní Město nebo SK Čechoslovan Chuchle. Zářijové nábory uspořádaly FK Viktoria Žižkov, Jižní Město Chodov, SK Čechie Uhříněves a SK Viktoria Štěrboholy. A například nábory na Dukle Jižní Město a ve Štěrboholech byly na účast také velmi bohaté, protože na oba dorazilo přes dvě stě malých školáků a školaček. Tři pražské kluby, Sparta Praha, Dukla Praha a Minerva FF, připravily náborové akce i v rámci svých dívčích týmů.

Důležitost náborových akcí si ale uvědomují také například v klubech FC Háje Jižní Město, ABC Braník nebo na Čafce, ve kterých probíhají nábory i dlouhodobě. Rozšiřování členské základny je pro budoucnost všech klubů podstatnou záležitostí a Pražský fotbalový svaz ho podporuje prostřednictvím projektu „Můj první klub“. Ten pomáhá zájemcům najít nejbližší kluby v okolí. Na webových stránkách projektu www.mujprvniklub.cz se mohou rodiče dozvědět termíny náborů, na které mohou své ratolesti přivést.

Všechny letošní nábory proběhly bezproblémově a ohlasy na ně jsou od všech zúčastněných pouze pozitivní. Doufejme, že tyto akce reálně přispěly k navýšení hráčské základny nejen pražských klubů a přispěly i ke zvýšení celkového zájmu dětí o fotbal.

Nábory podpořené PFS a FAČR v rámci Měsíce náborů na území Prahy v roce 2016:

Květen 2016
SK Čechoslovan Chuchle
Dukla JM
ČAFC
Sparta dívky
Minerva FF
akce Special Olympics

Září 2016
SK Horní Měcholupy
FK Viktoria Žižkov
SK Viktoria Štěrboholy
Minerva FF
FK Dukla Praha ženy

Jak akce Měsíce náborů podporuje Pražský fotbalový svaz?
- Komunikace náborů na webových stránkách www.fotbalpraha.cz a www.mujprvniklub.cz
- Poskytnutí drobných dárků a upomínkových předmětů pro děti
- Zapůjčení kostýmu maskota pro náborovou akci
- Poskytnutí nůžkového stánku Pražského fotbalového svazu a dalšího příslušenství
- Finanční podpora ve výši 2.000,- Kč

Podpora ze strany FAČR:
- Finanční podpora ve výši 10.000,- Kč při splnění podmínek stanovených FAČR
- Materiální vybavení PUMA (rozlišováky, míče, trička)
- Upomínkové předměty (náramky, balónky, tiskoviny)
- Komunikace náborů na www.mujprvnigol.cz a v deníku Sport

Co obnáší uspořádat akci v rámci projektu Měsíce náborů?
- Kontaktovat Grassroots manažera PFS (PTM) a podat žádost – Luboš Zákostelský, e-mail: zakostelsky@fotbalpraha.cz
- Stanovit termín konání akce (doporučujeme konání akce v dopoledních hodinách pro účast žáků ZŠ a MŠ)
- Zajistit alespoň tři ZŠ či MŠ a minimální počet 100 dětí
- Připravit program náboru – různá dovednostní stanoviště (fotbalová i všesportovní) – možná výpomoc PFS
- Zajistit alespoň deset pořadatelů/trenérů pro obsluhu stanovišť – možná výpomoc PFS
- Pořídit z akce video, fotografie a článek
- Zaslat hodnotící formulář do 7 dnů od skončení akce
- Zaslat vyúčtování akce