Můj první klub. Mladé naděje nastartovaly své kariéry

Můj první klub. Mladé naděje nastartovaly své kariéry

Další mladé naděje pomohl v průběhu měsíce června přivést k fotbalu projekt Pražského fotbalového svazu „Můj první klub“, který si klade za cíl zjednodušit malým začínajícím talentům vstup do fotbalového světa, a co nejvíce tak rozšířit členskou fotbalovou základnu pražských klubů.

Chceme přitáhnout pozornost rodičů směrem k fotbalu při výběru sportu pro své dítě a usnadnit proces přihlášení začínajícího sportovce do fotbalového klubu,"říká Dušan Svoboda, předseda Pražského fotbalového svazu.

Stěžejním prvkem této snahy byly především aplikace na webu mujprvniklub.cz, díky kterým mohli rodiče podle místa bydliště vyhledat svému dítěti nejbližší fotbalový klub či v náborovém kalendáři najít konkrétní termín náboru daného klubu.

Tým projektu „Můj první klub" během června 2014 navštěvoval pražské základní školy společně s fotbalovými osobnostmi a týmem trenérů. Kromě společných besed došlo také na fotbalové umění, které trenéři předváděli a vyučovali přímo v hodinách tělesné výchovy.

„S dětmi je radost pracovat, bylo to velmi příjemné. Nápad je to výborný, chceme přivést děti k fotbalu a všeobecně ke sportu. Naučí je to disciplíně a pořádku,“ uvedl bývalý sparťanský fotbalista Jiří Novotný. A přínos akce oceňovali i samotní pedagogové. „Bylo to poučné i pro nás učitele. Trenéři nám předvedli, jak bychom mohli dětem zpestřit hodiny tělocviku. Je to perfektní projekt, děti si zasportovaly, dozvěděly se důležité věci, nemělo to chybu,“ zhodnotila Radka Soukupová, učitelka ZŠ Žerotínova.

Podobně jako v minulém roce, se i tentokrát do projektu zapojily také osobnosti sportovního i společenského života. Bývalý desetibojař, olympijský vítěz Roman Šebrle, kapitán fotbalové Slavie Karel Piták, bývalí fotbalisté Libor Sionko, Vladimír Šmicer, Pavel Karoch a také známý italský kuchař EmanueleRidi. Ti všichni zároveň vedou své ratolesti k fotbalu a sportu obecně.

„Sport je perfektní, podobně působí i kultura. Vím, že je dnes těžké přivést děti ke sportu, ale právě fotbal mi v tomhle ohledu přijde ideální. Stačí míč a kopačky. To dnes má každý,“ říká Roman Šebrle, jehož syn Štěpán je hráčem pražské Dukly, za kterou kopal také sedmiletý GiacomoRidi.

A své doporučení váhajícím rodičům přidává také Libor Sionko. „Děti bude sport držet dál od problémů dnešní doby. Navíc pohyb ještě nikdy nikomu neublížil, naopak podpoří svou kondici, zdatnost a imunitní systém. To je to hlavní, udržet děti zdravé. Kdo se nehýbe, má to většinou těžké i v životě. Já bych chtěl opravdu všechny pozvat, aby děti dali na fotbal,“ dodává čtyřnásobný republikový mistr, jehož syn dnes také obléká sparťanský dres.

Pozitivní ohlasy na projekt „Můj první klub“ zazněly také od samotných klubových organizací. „Tento projekt jsme pochopitelně zaznamenali již v minulém roce. Debatujeme o něm i s ostatními kluby a trenéry mládežnických družstev a rozhodně jej hodnotíme jedině kladně. Je to další marketingová pomoc našemu klubu a další takové PR, na které neprofesionální kluby moc peněz nemají. Díky billboardům po Praze jde fotbal rodičům malých dětí více do paměti a na základě toho, případně pak po zhlédnutí webu, mají možnost objevit náš klub, něco se o něm předem dozvědět,“ uvedl trenér a koordinátor mládeže FK Motorlet Praha, Jaroslav Machač.

Součástí akce byla také soutěž o značkové fotbalové míče, které získalo od Pražského fotbalového svazu prvních sto mladých fotbalistů. K výhře v soutěži stačilo rodičům přihlásit svého potomka do jednoho z více než 80 pražských fotbalových klubů, vyfotografovat se a po vyplnění údajů na webu mujprvniklub.cz odeslat společnou fotografii z náboru.

Kolik nových nadějí přivítaly pražské kluby?

Bohemians Praha 1905 – 30 dětí

FK Viktoria Žižkov – více než 25 dětí

FK Dukla Praha – 80 dětí

FC Přední Kopanina – 40 dětí

TJ Březiněves –30 dětí

A.F.K.Slavoj Podolí – 20 dětí

FC Háje – 55 dětí

FK Motorlet Praha –40 dětí

FK Meteor Praha – 20 dětí

FA AZ – 25 dětí