Praha 1 dala PFS půl milionu na mládež. Chceme spolupracovat i nadále, říká radní Škrak

Praha 1 dala PFS půl milionu na mládež. Chceme spolupracovat i nadále, říká radní Škrak

Stovky nových dětí působí od září v pražských fotbalových klubech. K nárůstu členské základny v hlavním městě pomohl projekt Pražského fotbalového svazu s názvem „Můj první klub“, který si dal za cíl přitáhnout pozornost rodičů k fotbalu při výběru sportu pro jejich děti a usnadnit proces přihlášení do klubu. K úspěšnému nastartování celé akce výrazně přispěla i Městská část Praha 1, která na tento projekt, ale i další aktivity směrem k mládeži, poskytla PFS grant ve výši 491 000 korun. „Pražský fotbalový svaz se hodně zaměřuje na mládež, chceme do jeho projektů zapojit i žáky z Prahy 1,“ říká Pavol Škrak, na MČ Praha 1 radní pro oblast kultury, sportu a zahraničních vztahů.

Co rozhodlo o tom, že jste Pražskému svazu poskytli dotaci bezmála půl milionu korun?
Je obecně známé, že došlo ke změně přerozdělování z výnosů z hazardu. Praha dostala nějaký objem peněz, které přerozdělila na jednotlivé městské části. Část měla jít i na podporu sportu. Vyhlásili jsme klasické grantové výběrové řízení a rozdělili jsme 1 685 500 korun. Nejvíc dostala Česká obec sokolská, to bylo 505 000 korun, pak to byl Pražský fotbalový svaz s částkou 491 000 korun. Zastupitelstvo přihlédlo zejména k tomu, že Pražský fotbalový svaz rozjíždí hodně podobných projektů, které jsou zaměřené na mládež a začíná už u předškolních dětí. V činnosti svazu vidíme přínos i pro základní školy na Praze 1. I proto bychom chtěli úzce spolupracovat na propagaci a organizaci všech podobných projektů.

Pro Prahu 1 je to navíc dobrá šance, jak podpořit to, aby děti hrály fotbal, protože na vašem území logicky nesídlí žádný fotbalový klub, že?
Praha 1 pořádá tradiční mezinárodní turnaj o Pohár starosty MČ Prahy 1, který je pro hráče do 15 let, účastní se ho naše partnerská města. Ale je to jednorázová akce, není to kontinuální činnost. Je to dáno i tím, že Praha 1 nemá větší plochy a prostory, kde by se fotbal dal hrát. I to si od spolupráce s Pražským fotbalovým svazem slibujeme – že nám v budoucnu poskytne nějaké regulérní prostory a plochy, kde si naši žáci budou moct zahrát fotbal.

Co dalšího očekáváte?
Je to zkušební projekt, ale věříme, že rozpohybujeme naše děti ze základních škol i směrem k fotbalu. Pro jeho propagaci jsou projekty jako Můj první klub velmi dobré. Někdo děti musí vozit, doprovázet je, takže záleží i na tom, jak moc do podobných projektů zatáhneme rodiče, jak je dokážeme oslovit.

Peníze, které jste poskytli, mají sloužit jen na tento projekt?
Já jsem zastupitelstvo informoval o více projektech. Chceme si v nejbližší době říct směry, kterými bychom chtěli naše žáky do podobných akcí zapojit. Zároveň bychom od svazu uvítali metodickou pomoc a věříme, že ji dostaneme. Pravidelně organizujeme každý kvartál turnaje v malé kopané a nohejbalu, které si získaly velkou oblibu. Vidíme, že zájem o pohyb u našich žáků je. I proto bychom, a to je moje vize, chtěli v rámci Prahy 1 zavést žákovskou ligu mezi našimi základními školami. Kdyby se tohle povedlo, k tomu bychom dělali stávající turnaje pro dospělé, tak bychom se nemuseli bát - základ pro sportování bychom na Praze 1 měli. Na to by se mohly po vzoru fotbalu nabalovat další sporty: hokej, florbal, badminton a další. Musíme dětem vtlouct do hlavy, že pohybovat se je normální.

Myslíte, že to bude trvat dlouho?
Různé organizace nám nabízejí jednorázové akce, ale ty jsou v hierarchii níž – chceme soustavou činnost, která by se mohla promítat i do hodin tělesné výchovy. Pražský fotbalový svaz má širokou základnu, dělají tam rozumní lidé, kteří mají zkušenosti. Z toho chceme vycházet.

Obecně se říká, že dnešní děti málo sportují. Čím to podle vás je?
Pohyb dětí je nedostatečný, to je pravda. Výsledkem toho je úvaha, že se v rámci osnov přidá jedna hodina tělesné výchovy týdně. Do tohoto generálního záměru, který organizuje Ministerstvo školství, chceme přispět i my coby samospráva tím, že vytvoříme podmínky, aby se děti mohly do sportování zapojit i mimo školu. Kdyby se nám povedlo naplnit vizi o organizování pravidelné fotbalové soutěže pro děti, bude to skvělé.

Ve volbách kandidujete do Parlamentu České republiky. Pokud byste uspěl, co byste v oblasti sportu chtěl změnit a vylepšit?
Více bych reflektoval výchovu ke zdravému životnímu stylu, aktivní naplnění volného času, ale také záležitost péče o vrcholové sportovce, jejichž zabezpečení není v současnosti nijak legislativně ošetřeno. Celý život věnovali reprezentaci republiky, jejich důchody by se měly upravit vzhledem k jejich výjimečnosti.

Co plánujete dál?
Samozřejmě bych ve spolupráci s Ministerstvem školství chtěl prosadit už zmiňované navýšení hodin tělocviku, to je základ. A nejen můj sen je vybudování důstojného fotbalového stadionu, kde by mohla hrát reprezentace. Dá se mluvit i o sportování celé populace, což ale záleží také na tom, jak bude prosperovat česká ekonomika. Pokud dobře, můžeme se rozmáchnout i v oblasti sportu. Za pozitivní považuji, že se změnil systém rozdělování výnosů z hazardu. Ty jdou teď přímo samosprávám, které peníze dají skutečně do sportu.

Myslíte, že se dřív sportování mládeže zanedbávalo a nešlo do něj dostatek financí?
Bavme se o Praze 1, ostatní nechci hodnotit. Máme řadu oddílů, které mají tradici a fungují bez ohledu na to, jaká je politická konstalace. Masový sport je poměrně finančně náročný, ze strany státu nebyl tolik podporován, protože peníze z hazardu šly přes ČSTV – upřednostňován byl výkonnostní sport, prostředky šly jednotlivým sportovním svazům a samosprávní orgány jako obce nemohly sport zajišťovat. Leda by sáhly do vlastních rezerv. Jenže když je nutné zajistit kanalizaci či pitnou vodu, tak na sport peníze nezbývaly. Teď mohou obce financovat sportovní aktivity všech lidí. I ostatní obce se mohou rozeběhnout jako my. Dřív jsme nějaké peníze uvolňovali, ale spíš na jednorázové akce. Teď máme prostředky na to, abychom sport podporovali kontinuálně a to je dobrá zpráva.