„Můj první klub.“ Praha lákala mladé fotbalisty

„Můj první klub.“ Praha lákala mladé fotbalisty

Deset, dvacet, ale i třicet nových fotbalistů, možná nových Tomášů Rosických. Přesně tolik dětí se hlásilo do pražských fotbalových celků, které poslední měsíc pořádaly nábory v rámci projektu Pražského fotbalového svazu „Můj první klub“.

„Chceme přitáhnout pozornost rodičů směrem k fotbalu při výběru sportu pro své dítě a usnadnit proces přihlášení začínajícího sportovce do fotbalového klubu,"svěřil se Dušan Svoboda, předseda Pražského fotbalového svazu.

A povedlo se. Během posledního měsíce se do tradičních pražských celků přihlásilo několik desítek zájemců o to, vyzkoušet si nejpopulárnější sport planety.

Rodičům, kteří hledali pro své potomky, ideální náplň volného času, pomohla na stránkách www.mujprvniklub.cz aplikace, která našla v místě jejich bydliště nejbližší fotbalový klub.

„Jsme rádi, že jsme se mohli zapojit do propagace projektu „Můj první klub", který může řadu dětí přivést k aktivnímu sportování a přímo k fotbalu a který navíc může ukázat, že i z menších a méně známých pražských klubů se mohou dostat na tu nejvyšší úroveň," prozradila Soňa Nouzáková, tisková mluvčí SK Slavia Praha, tedy prvoligového klubu, který se do projektu „Můj první klub" stejně jako Sparta, Dukla či Bohemians Praha 1905, zapojil.

Podpořit mladé fotbalisty a zavzpomínat si na své začátky přišli i hráči, kteří dnes hrají Gambrinus ligu. Krejčí, Škoda, Nerad, Vrzal, Bednář a další. Ti všichni projekt „Můj první klub" podpořili.

„Díky fotbalu jsem se naučil vycházet se svými spoluhráči. Trenéři nás navíc učili slušnému chování. Všem rodičům bych tenhle sport pro jejich děti jen doporučil," řekl Ladislav Krejčí, záložník Sparty a hlavní tvář projektu „Můj první klub".

V Praze je registrováno na 80 fotbalových celků. Tudíž mají rodiče ideální možnosti výběru. A využili ho. Přední Kopanina či Tempo přivítaly přes dvacet nových talentů.

„Větší oddíly samozřejmě o těch klucích v Praze vědí. Takže pokud se někdo někde objeví, tak dneska už ho přetahují nejpozději do těch 10 let. Z vlastních zkušeností vím, co mám za ty léta tady, že není důležité začínat v 8 letech ve Spartě, Slavii nebo Bohemce. Naopak mám opačné zkušenosti, že ti kluci, co tam začali, tak pokud jsou trochu náchylní, tak do toho dorostu nedojdou," svěřil se Miroslav Kaliba místopředseda klubu ČAFC Praha.

Každý z do projektu zapojených pražských fotbalových klubů má na internetových stránkách svou kartu s informacemi, jež pomohou rodičům přivést dítě ve správný čas na správné místo a nastartovat tak sportovní kariéru své ratolesti.


Kdo se také zapojil?

  • Tělovýchovná jednota Ruzyně - počet dětí u náboru - 10
  • FC Háje Jižní Město - 12 - 15 nových dětí
  • FC TEMPO PRAHA - 30 nových dětí
  • FC Přední Kopanina - 25 nových dětí
  • FK Dukla Jižní Město - 10 nových dětí
  • A.F.K. Slavoj Podolí Praha - 27 nových dětí
  • SK VIKTORIA ŠTĚRBOHOLY - 10 nových dětí
  • SC Radotín - 4 nové děti