Foto: Jiří IPSER
Tátu by po takovém utkání odvezla rychlá, směje se branický hrdina Novotný. Ocenil, že Trávník neslavil gól

Tátu by po takovém utkání odvezla rychlá, směje se branický hrdina Novotný. Ocenil, že Trávník neslavil gól

Nic pro slabé povahy a kardiaky. Fotbalový Braník dokáže v každém utkání zabrnkat na nervovou soustavu trenéra, fanoušků, ale třeba i soupeře. V bitvě s Duklou JM zachraňoval remízu 4:4 ve 4. minutě nastavení kanonýr Pavel Novotný. „Byl to zápas bez obran, hrál se hezký útočný fotbal pro diváka. Jen trenérům se to asi moc nelíbilo,“ komentuje duel autor dvou branek domácích.

Když mluvíte o trenérech a vybavím si vašeho otce, trenéra ČAFC, jak všechno prožívá... Co by po takovém utkání a koncovce říkal?
Máte pravdu, že tátu by asi po takovém průběhu odvezla rychlá... Zápasy žije a tohle bylo drama do poslední sekundy. Ten zápas se ale musel líbit, výborný byl i rozhodčí. Já je moc nechválím, ale tady byl fakt výborný. Nechal to tvrdší, taková utkání mám rád.

V utkání jste dal první gól, ale prakticky vzápětí soupeř vyrovnal. To muselo v trenérovi vašeho týmu poprvé hrknout.
Pořád dokola se to říká, že po gólu musíte vydržet pět minut, že je důležitá koncentrace - a my jsme dostali gól na 1:1 za půl minuty... Pořád se na to musíte dívat tak, že jsme v amatérském fotbale, kdy se dělají chyby. Za sebe říkám, že mě to mrzí. Patřím mezi zkušené hráče a už tyhle věci hůř beru. Navíc, když se na góly nadřeme, o to víc to mrzí.

Pak jste pro změnu v nastavení první půle šli do vedení 2:1. Na penaltu jste si netroufl?
Proč bych tam lezl? U nás kope penalty Marek Vybíral, to je ikona klubu, takže jsem se tam necpal. Fakt už fotbal beru jinak. Gól mě potěší, ale hlavní jsou týmové výsledky.

Radost by měl pokladník. Nakonec byste mohl mít hattrick.
Pokladník je právě Marek. (směje se) Já jsem moc rád, že v klubu máme tyhle ikony. Jsou tam Vybíral, Platil, Sklenář, Palko. To jsou pilíře klubu a doufám, že budou i dál. Jsou to tahouni, je jim kolem třiceti a nejlepší roky mají před sebou.

Narážíte na to, že trenéři rádi sahají k omlazování týmu? Hrozí něco takového v Braníku?
Tihle kluci jsou ikony a srdcaři. To není nic proti mladým hráčům, je dobře, když se zapracovávají vedle těch kluků, o kterých jsem mluvil. Podívejte se na statistiky těch zkušených. Mladí se vedle nich musí vyhrát, musí na to mít, získat zkušenosti. A zvlášť v soutěži jako je přebor.

Narážíte na to, že se říká, jak kvalita Pražská teplárenská přeboru roste?
Přesně tak. Přebor je hodně kvalitní soutěží. Se spodní půlkou divize A by řada týmů mohla hrát. Podívejte se na Újezd Praha 4, ten je druhý dokonce ve skupině B, jak to tam kácí. V přeboru hraje hodně fotbalistů, co prošli vyššími soutěžemi. Změnila se i finanční situace. Leckde kluby už dokážou hráče odměnit za utkání. Dřív to tak nebylo a ti kluci chodili hrát středočeské soutěže. Takhle to prostě dříve nebývalo.

Pojďme zpátky k utkání s Duklou JM. Chvíli před koncem jste dostali gól na 3:4. Neříkal jste si, že je to průšvih?
Příjemné to nebylo, a ještě ten gól dal Adam Trávník, který za Braník dříve hrál. Bylo od něj hezké, že po gólu zvedl ruce a branku neslavil.

V nastavení jste nakonec vyrovnal na 4:4. Zbývalo pár sekund do konce...
Ten gól byl spíš náhoda, odrazilo se to ke mně. S Hostivaří jsem z podobné situace branku nedal, tak jsem byl rád, že tady jsem pomohl trefit bod. Jsem za to moc rád, naším cílem je záchrana, počítá se každý bod. Může se nakonec hodit. Tady může vážně každý porazit každého. Třeba minule jsme vyhráli v Radotíně, ale ten moc mile překvapil. Na jejich malé umělce se bude těžko vyhrávat a my můžeme jen děkovat našemu brankáři.

Na druhou stranu jste v závěru přišli o výhru s Hostivaří, kdy soupeř srovnal na 3:3.
O dost bodů jsme přišli takhle na konci, trápí nás to. Určitě to není tím, že bychom byli špatně připravení fyzicky. Tak aspoň, že teď jsme vyrovnali. Je to fotbal.

Váš otec má dopředu spočítáno, co povede k záchraně jeho týmu v soutěži. Vy jste podobný kalkulátor jako on?
Taky se snažím koukat dopředu. Proti Dukle JM to bylo složité, hrají výborný fotbal, trenér Světlík tam odvádí skvělou práci. A to ještě proti nám nehrál střelec Kotlík...

Když pohlížíte hodně dopředu. Co váš příští zápas proti Zličínu?
To bude specifické utkání. Bydlím nedaleko, v klubu znám mraky lidí, Háka, Pyška. Zápas se hraje v pátek, doufám, že přijde hodně lidí a my přidáme nějaké další body.

Poslední otázka mířící k utkání s Duklou JM. Jak jste bod oslavil?
Byl jsem v neděli u babičky na obědě. Udělala mi šunkofleky, které mám rád. A akorát se mě ptala, jestli ještě dávám góly.

Takže jste jí uklidnil, že ano. Možná jste jí je i ukázal na webu, kde jsou záznamy zápasů, ne?
Ona má zrovna nějaký problém s počítačem, takže jí asi budu muset koupit nový. Úplně jí stačilo, když jsem řekl, že góly dávám. Doufám, že jí budu dělat radost i dál.



Související články