Foto: Pavel Jiřík st.
Věřím, že první gól přijde, až to budeme potřebovat nejvíce, říká opora ČAFC. Chce potrápit Slavii

Věřím, že první gól přijde, až to budeme potřebovat nejvíce, říká opora ČAFC. Chce potrápit Slavii

Výsledek utkání Pražská teplárenská přeboru těžko dopředu odhadnete, pokud se ale zaměříte na duely ČAFC, jednu tutovku v jarní části nejvyšší pražské fotbalové soutěže najdete. Nejlepším hráčem Čafky byl podle trenéra Pavla Novotného ve všech třech jarních duelech Jakub Sváta. „Konečně se mi začalo dařit,“ oddechne si 19letý defenzivní záložník.

Daří se nejen vám, ale i celému týmu. Čím si to vysvětlujete?
Pravidelně hraju, navíc na jedné pozici. Na podzim jsem nastupoval na křídle, pak jako ofenzivní záložník a teď jsem celou dobu na pozici defenzivního záložníka. Na tomhle místě se cítím nejlépe. Jsem samozřejmě rád, že nám to jde jako týmu.

Na jaře jste uhráli pět bodů, což není špatné. Pro vás jako odchovance Motorletu byl jistě zvláštní duel s rezervou týmu z Jinonic. Mrzí vás, že se nevyhrálo?
No jasně, mrzí. V klubu mám pořád známé. Ten zápas byl specifický, soupeři se zranili oba brankáři, dochytal hráč z pole a my jsme z toho vytěžili jen remízu. Pět jarních bodů je dobrých, ale mohli jsme mít určitě bodů víc.

Vy pořád čekáte na svoji první trefu, zkoušíte pálit?
V hlavě to samozřejmě mám, ale třeba proti Motorletu jsem příležitost neměl. Mám na hřišti jiné povinnosti, gólům hlavně pomáhám zabraňovat a nejdůležitější je, aby se dařilo týmu.

Nestraší vás nula na kontě vstřelených gólů?
Já moc gólů v sezoně nedávám. Většinou dám jeden, dva. A věřím, že až přijde ta opravdu důležitá chvíle, tak se trefím.

Tak co třeba o víkendu proti Podolí?
To by samozřejmě bylo fajn. Povedlo by se nám navázat na předchozí výsledky a na tabulku by se nám koukalo lépe. Každý bod je důležitý.

Kromě remízy s Motorletem B jste bod brali i v duelu s Tempem. To vám v pohárové soutěži nasázelo šest branek. Byla tedy po remíze spokojenost?
Před zápasem bychom bod nejspíš brali, ale po utkání musím říct, že to musíme brát jako ztrátu dvou bodů. Určitě jsme byli týmem, který chtěl vyhrát víc. Možná na výkon Tempa měl vlil ten pohárový zápas. Škoda, že jsme nevyhráli.

Trenér Novotný má pečlivě propočítáno, kolik musí Čafka uhrát bodů, aby se zachránila. Jak to máte se záchranářskými počty vy?
Výsledky samozřejmě sleduji, ale tyhle další věci nechávám trenérovi. Pro mě platí jediná věc: do každého utkání jdu s cílem vyhrát, na tom se nic měnit nebude.

Do ČAFC jste zamířil z vršovické Bohemky. Přilákal vás trenér Novotný?
Přesně tak. Byl jsem v devatenáctce Bohemky a šel do přípravy s béčkem. Jenže jsem se na začátku přípravy zranil, takže bylo jasné, že to bude s prosazením složitější.

Tipnu si, že přesně v tu chvíli vás oslovil trenér Novotný...
Ano. Zeptal se mě, zda bych Čafce nepomohl s tím, že bych měl dostatek prostoru se ukázat a hrát.

A třeba se vrátit zase do vyšší soutěže, co?
S Bohemkou jsem dál v kontaktu, nebudu skrývat, že do budoucna bych si vyšší soutěž rád zahrál.

Řada mladých hráčů, kteří působí v mládežnických výběrech ligových klubů, se do Pražská teplárenská přeboru úplně nehrnou. Jaký na vás udělala soutěž dojem?
Musím přiznat, že jsem nečekal, že bude mít přebor takovou úroveň. Je vidět, že jsou v týmech zkušení hráči, kteří prošli vyššími soutěžemi včetně ligy. Určitě je to pro mě dobrá zkušenost. Přece jenom, když jdete z dorosteneckého fotbalu mezi dospělé, je to skok.

Vy se ale začínáte prosazovat a jste hodně vidět. Změnil jste něco vy osobně třeba v přípravě?
Kromě ČAFC hraju futsal za Mělník. Teď nám začalo play off, kde hrajeme proti Slavii. První utkání jsme prohráli 1:3, což mě mrzí, bylo to docela hratelné.

Co na to říkal trenér Novotný?
O všem věděl, taky ví, jak to mám s tréninky. Každopádně se cítím na hřišti dobře, určitě mi to pomáhá i z pohledu fyzičky.

Jak se vám daří na futsalovém hřišti? Už jste se trefil aspoň tam?
Netrefil. Srdcem jsem Bohemák, takže Slavii moc nemusím. Věřím, že jí sérii s námi znepříjemníme a stejně tak se nám bude dařit i v přeboru s ČAFC.



Související články