Foto: Jiří IPSER
Cesta k prvnímu místu je zavřená, ale je tu pohár, říká trenér Dukly JM. Vrací se Bičanik

Cesta k prvnímu místu je zavřená, ale je tu pohár, říká trenér Dukly JM. Vrací se Bičanik

V závětří, ze třetí pozice, vstoupí do jarní části Pražská teplárenská přeboru Dukla Jižní Město. Tým trenéra Josefa Světlíka je tradičně mezi nejlepšími týmy. „Nového je u nás pomálu, vše u nás běží v zajetých kolejích. Připravujeme se na nové umělce, to je velké plus, to se povedlo,“ pochvaluje si Světlík.

Hřiště s umělým povrchem je pro klub důležité. Jistě mi prozradíte i nějaké změny v kádru. Jak se proměnila Dukla JM?
Skončil u nás brankář Buchlák, pak ještě odešel Březina do Mukařova. Naopak se nám vrátil Filip Novák ze Švýcarska a ještě se pokoušíme reinkarnovat Pepu Bičanika.

A pak, že není nic nového. Návrat Nováka byl v plánu?
Psali jsme si nějak před Vánocemi a výsledkem byla dohoda, že si přijde s námi kopnout. Stalo se a pokračuje s týmem dál.

Jak to bylo v případě útočníka Bičanika?
Pepa byl na našem posledním utkání s Hostivaří, po něm tam oslavoval s trenérem hostů. Popíjeli u nás, tak jsem toho využil a on slíbil, že přijde.

Vážně jste věřil, že to klapne?
Nejdříve jsem tomu moc nevěřil, ale na prvním tréninku se objevil. A vážně mě to moc potěšilo. Je to fotbalista, který vám to i na tréninku odmaká na sto dvacet procent. Pro mladé je to obrovská škola, když tyhle Kotlíky, Trávníky a Farkaše vidí v tréninku. A Pepa je ještě o level jinde.

A ani při zápase nic neošidí, prostě jak se říká, je to „stará škola“, co?
Maká, v nadsázce řečeno, toho zastaví jen smrt. Bojuje, dal i dva góly. Jen potřebuje trochu času, aby všechno mohl doběhat. Ale jsme moc rádi, že je u nás.

Už jste našli novou jedničku za Buchláka?
Brankáře jsme nehledali. Máme mladého Baštu. Další gólman se nám vrací z Braníku. V hlavě tedy ještě mám, že se pokusíme reinkarnovat Mártyho.(Martina Tlustého) Ale to zkusíme až v létě.

Jak jste spokojený s přípravou, bylo vše bez problémů?
Zvládli jsme tak 75 procent toho, co jsme chtěli. Bohužel se nevyhýbají zranění. Sestava tak bývala proměněná. Třeba Petráka jsem na tréninku kvůli zranění ještě neviděl. Máme i další marody. Co se týče změn v kádru, nic většího jsme ale dělat nechtěli. Záleželo na tom, jak to kluci odtrénují.

Co vám ukázaly přípravné zápasy?
Jsou pro kluky, aby nevypadli z herního rytmu. Ale i když se snažíte, pořád to není mistrák. Není tam to chvění, úplné těšení. Je to vhodný doplněk kondičního plánu prací s míčem.

Jak by mělo vypadat jaro v podání vašeho týmu?
V minulé sezoně jsme měli jako cíl rozloučit se úspěchem. Teď je plán stejný.

Spoje mají ale na prvním místě velký náskok...
Tahle cesta je zavřená, o tom, že Spoje přebor vyhrají, nikdo nepochybuje. Druhou cestou je pohár. Tam nás teď čeká zápas se Zličínem.

Výš se dá někdy postoupit i ze druhého místa, co vy na to?
Že nás čeká v létě přestavba kádru. Někteří kluci říkali, že chtějí dohrát kariéru v klubech, kde působili dřív. Budou změny. Navíc, když jste zmínil, že bude šance jít výš i z druhého místa, tak těch vlčáků na to bude v přeboru dost. Je tam Přední Kopanina, Tempo.

A taky Dukla JM, ne?
Budeme chtít vyhrávat co nejvíce. Ale není to dogma, my budeme chtít uspět pro pocit z výhry. Není nějakou povinností, že musíme skončit druzí, třetí...